Lintuja ja muinaishistoriaa saaristossa

Asennettuani ajastustoiminnon viihdyttämään teitä suuntasin kohti tämän kesän pidempää reissua. Tällä kertaa matkamme suuntautui kohti kaunista Turun saaristoa jossa aika vierähti kuin vesilinnun siivillä, etenkin kun kylmän ja tuulisen alun jälkeen sää lämpeni ja kirkastui.

Ensimmäinen etappimme oli Nauvo. Täällä oli vielä kovin tuulista ja pilvistä. Vierasvenesatamassa kävi kuitenkin kuhina.


.  photo DSCN4026.jpg

Tunnelma vierasvenesatamassa, jonka läheisyyteen majoituimme, oli hiukan turhan turistirysäinen minun makuuni. Seutukunnan mielenkiintoiset kohteet olivat onneksi vähän toisessa suunnassa. Turun saaristo on täynnä luontopolkuja ja nähtävää luonnon ja historian ystäville. Kapusimme aluksi jatulintarhalle.


 photo DSCN4033.jpg

Nauvosta voi myös hypätä yhteysalus Österniin ja vierailla Seilin saarella. Saarella sijaitsee nykyään Turun yliopiston Saaristomeren tutkimuslaitos, mutta sillä on takanaan synkkä historia lepra- ja mielisairaalasaarena. Saaren historiaan ja nykypäivään saattoi tutustua opastetun polun varrella. Nykypäivänä Seili tarjosi seesteisiä niitty- ja metsämaisemia.

 photo DSCN4138.jpg

Maisemaa hoitamassa oli myös lehmiä joiden kanssa vaihdoimme kuulumisia.

 photo DSCN4100.jpg '


Nauvosta matka jatkui syvemmälle saaristoon, kohti Houtskaria jossa vietimme loppuajan. Hyppeisissä asuu vakituisesti vain kolmisenkymmentä ihmistä. Maisemat olivat avaria. Täällä jo tunsi olevansa Jossain Aivan Toisaalla.

 photo DSCN4626.jpg    

Hiljainen, kaunis seutu vaikutti ihanteelliselta paikalta loikoilla rantakalliolla katselemassa lintuja. Kalliorantakin oli kaunis katsella.

 photo DSCN4257.jpg

Kallioilla kasvoi heinää, vesirajassa sinnitteli rakkolevääkin.

 photo DSCN4268.jpg

Lupaavalta lintujentarkkailupaikalta rantakalliot toki näyttivät lähempääkin katsottuna. Käytimme runsaasti aikaa tämän mustakurkku-uikkuperheen tarkkailemiseen. Kuten kuvasta näkyy, puuha oli oikein palkitsevaa.

 photo DSCN4409.jpg

Tietenkään lintujen ei tarvitse olla erikoisia tai värikkäitä ollakseen viihdyttäviä. Sinisorsien edesottamukset tarjosivat meille paljon hupia.

 photo DSCN4355.jpg

Torstaina löysimme rantavedestä ystävällisen rantakäärmeen. Kyyn olimmekin tavanneet jo aiemmin saman päivän retkellä.

 photo DSCN4622.jpg

Mutta niinpä vain päädyimme joka päivä retkeilemään jonnekin.
Yhden lauttamatkan päässä oli idyllinen Mossala. Tässä välissä täytyy mainita myös ruokapuolesta sen verran, että jos pitää kalasta ja perunoista, saariston pienet ruokapaikat ovat paratiisi. Jos kalaa ja perunoita kohtaan on ennakkoluuloja, ne tarjoavat valaistumisen kokemuksen. Ekohenkisiä retkeilijöitä ilahdutti lähiruuan tarjonta. Ympäristökin kannusti kyllä tiettyyn omavaraisuuteen: saariston kauniit kylät ovat pieniä ja isommat kaupat useamman lossi- ja lauttamatkan päässä Nauvossa tai peräti mantereen puolella.

 photo DSCN4544.jpg

Mossalasta löytyi myös tämä pieni soma lintu. Olen melkein varma että tämä kaveri olisi nuori pikkutiira, mutta mitä mieltä te olette?

 photo DSCN4485.jpg

Trollberg sijaitsi Houtskarissa. Retkestä sinne tuli pidempi ja haastavampi kuin olimme etukäteen arvelleet sillä muinaishaudan paikka oli ilmoitettu vain ylimalkaisesti. Maasto-opasteet joihin olimme jo tottuneet aiemmilla retkillä puuttuivat täältä kokonaan ja kaiken huipuksi suorin tie Trollbergin juurelle oli suljettu yksityisalueeksi. Lopulta kuitenkin selvitimme tien vuoren juurelle, vuorta ylös ja lakea ympäri kunnes löysimme komean pronssikautisen muinaishaudan.

 photo DSCN4714.jpg

Ja sitten aluksi reilulta näyttänyt lomamatka olikin jo ohi. Vaikka kotiin oli kiva palata, oli hieman haikeaa jättää taakse saariston kauniit, avarat maisemat. Tänne palataan vielä...

 photo DSCN4869.jpg



posted under , , |

3 kommenttia:

Marmustoi kirjoitti...

Olen tehnyt muutama vuosi sitten saariston rengasmatkan ja se jäi mieleen matkana, joita ei voi kokea muualla kuin täällä Suomessa. Kun luin postauksesi, teki heti mieli lähteä uudestaan, mutta ehkä tämän kesän reissut on nyt tehty ;)

loves2spin kirjoitti...

It looks like you had a lovely trip!

Saara R kirjoitti...

Marmustoi: Saaristomeri on ainutlaatuinen maailmankin mittakaavassa. Upea reissu oli sinullakin, olen käynyt vähän blogistasi kurkkimassa tunnelmia :)

loves2spin: Yes we did! :)

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Oma valokuva
Saara R
Filosofi Saara Reimanin ylimääräisten ajatusten mausoleumi. Ajatuksia on jo aika paljon, aika monista aiheista. Palaute blogista: saara.j.reiman@gmail.com
Tarkastele profiilia

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments