Puhdasta pyykkiä pesupähkinöillä

Tähän aikaan vuodesta mietin välillä, olemmeko maailman eniten likapyykkiä tuottava kahden hengen perhe. Se on mahdollista, mutta onneksi pyykkirutiinini on varsin ekologinen.

Pesupähkinät ovat olleet Suomessakin markkinoilla jo vuosia, mutta ne herättävät yhä sen verran epäluuloista ihmetystä, että aiheesta kannattaa yhä kirjoittaa. Ainakaan niiden suosio ei vielä ole niin suurta että ne olisivat rantautuneet lohjalaisten markettien pyykinpesuainehyllyihin. Kun on tottunut pesemään pyykit valkoisella jauheella, ajatus ruttuisista ruskeista kuorenpaloista on ymmärrettävästi epäilyttävä. Ne ruttuiset ruskeat kuorenpalat kuitenkin toimivat, ja ovat lisäksi paljon riittoisampia kuin jauhemaiset pesuaineet. Pesupähkinät eivät kasvitieteellisesti ottaen ole pähkinöitä vaan luumarjoja, joten niitä voivat käyttää myös pähkinäallergikot. Niiden pesuteho perustuu kuorten sisältämään saponiiniin. 

Ensiksi sananen välineistä. Pesupähkinöillä pyykkäämiseen tarvitaan siis pähkinöitä sekä pieni kangaspussi johon ne sujautetaan. Pähkinöitä saa ostaa eko- ja luontaistuotekaupoista sekä irtomyynnistä että pakkauksissa joissa on usein kangaspussi mukana. Lisäksi tarvitaan väkiviinaetikkaa (tarkalla etikan laadulla ei oikeastaan ole väliä, mutta väkiviinaetikkaa saa kätevissä isoissa kanistereissa) huuhteluaineen virkaa toimittamaan, sekä nestemäistä sappisaippuaa tahranpoistoon. Pesupähkinöillä voi pestä kaikenlaista pyykkiä silkistä valkopyykkiin. On hyvä huomata, että pesupähkinät eivät valkaise, joten valkopyykki alkaa ajan myötä harmaantua jos sitä ei jotenkin valkaise.

Pesupähkinät vastaavat kokemusteni mukaan teholtaan jauhemaisia pesuaineita. Ne selviytyvät hyvin tavallisesta liasta, mutta erillinen tahranpoistoaine tarvitaan silti vaikean lian poistamiseen. Nestemäinen sappisaippua voittaa kokemukseni mukaan teolliset tahranpoistoaineet. Sappisaippuaa on saatavana myös palana, mutta itse koen että nestemäinen on helpompaa käyttää. Sitä tulee varmasti laitettua riittävästi, ja pikku pullo on helpompi käyttää loppuun kuin palasaippua. 

Pesupähkinöillä pyykätessä pyykki siis pannaan pesukoneeseen tavalliseen tapaan. Mahdolliset tahrat käsitellään etukäteen sappisaippualla. Pyykin sekaan heitetään kangaspussi jossa on muutamia pesupähkinän kuoren paloja. Meidän vesi ei ole aivan pehmeää, ja pyykkimme on selvästi likaista joten annostelen pähkinöitä reilunpuoleisesti. Samoilla pähkinöillä pesee onneksi jopa neljä koneellista. Huuhteluainelokeroon lorautan etikkaa. Silloin kun pyykkejä ei voi kuivata ulkona, käytän hiukan tavallista huuhteluainetta raikkaan tuoksun takia. Myös eteeristä öljyä voisi periaatteessa käyttää, mutta minusta sen kanssa läträäminen on hankalaa (eikä mikään öljy tuoksu huuhteluaineelle). Sitten vain kone pyörimään. Kun kone on valmis, kalastetaan pähkinäpussi pyykin seasta seuraavaa koneellista varten. Kun pähkinät on muutamaan kertaan kierrätetty, ne voi hävittää biojätteenä.

Pesupähkinöissä on siis eksoottista lähinnä ulkonäkö ja kiinteä olomuoto. Itse pyykinpesu on hyvin samanlaista kuin pesujauheen käyttö. Pesutuloskin on normaali. Pesupähkinöihin siirtyminen on siis helppo ja halpa tapa vihertää elämäänsä ja keventää arjen kemikaalikuormaa.

Joko teillä pyykätään pähkinöillä?

posted under |

7 kommenttia:

WeirdRockStar kirjoitti...

No jassoo.

En ole uskaltanut kokeilla pesupähkinöitä sanan " pähkinä "- takia, mutta nyt saattanee olla valo syttynyt pään päällä. Nimittäin saattaa hyvinkin olla että meidän kahden hengen perhe pesee teidän kahden hengen pyykkimäärän mennen tullen. Nyt varsinkin kun lumet ovat sulaneet ja hiekkalaatikot korkattu. En tiennyt sitäkään että sappisaippuaa on nesteenä. Olen käyttänyt tähän asti palaa ja hangannut sen aina kankaan kuituun- kastellaan kankaasta tahran kohta, levautetaan se lavuaarin reunalle ja pannaan hangaten kunnes tahra on peittynyt vaaleanvihreään moinaan. Siansappi on muuten kaikista tahranpoistoaineista ehdottomasti paras mitä olen kokeillut. Ja olen kokeillut ihan pariakin tököttiä.

Zepa kirjoitti...

Nailoninen käytöstä poistunut polvisukka on hyvä pussi. Solmu ei aukeile niin kuin kangaspussivirityksissä mulle aina kävi.

Anonyymi kirjoitti...

Meillä on pesupähkinöiden lisäksi käytössä itsetehtyä pesupulveria (omatekemää saippuaa, pesusoodaa ja booraksia). Pesutulos on sama, kuin kaupan aineilla, mutta kemikaalikuorma on pienempi ja aineet halvempia :)

Peppermint kirjoitti...

Mä tykkään pesupähkinöistä ja olen käyttänyt niitä useamman vuoden. Mies on epäluuloinen ja haluaa pestä pulverilla kun ajattelee että pyykit jäävät jotenkin tunkkaisiksi pähkinöillä...jatkan käännytytstä :) Mun pesukone kylläkin tuoksuu vähän tunkalle, mutta olen ripotellut ruokasoodaa rummun päälle, niin pyykki tuoksuu raikkaammalle. Etikkaa pitäisikin kokeilla myös. Kiitos sun ajatuksia herättävästä ja fiksusta blogista! :)

Saara kirjoitti...

Weirdis: Kävin kurkkaamassa, että meidän sappisaippua on Sonett-merkkistä. Sitä saa ainakin Ruohonjuuresta.

Zepa: Haa, uusi nailonsukkaniksi! :D Näitähän ei ole ikinä liikaa.

Rulla: Tuon tapaisen reseptin olen joskus nähnyt netissä. Kuulostaa niin jännältä että pitäisi kokeilla, mutta jumitan pähkinöissä...

Peppermint: Kiitos itsellesi kehuista :) Ruokasoodaa en ole vielä pesukoneeseen kokeillut, siivouksessa olen kyllä käyttänyt.

Tuoksuttomiahan pähkinät ovat. Sitten esimerkiksi miesten t-paidoissa on sellainen...krhm...ominaisuus että ne tulevat ajan myötä tunkkaisiksi jos ne pesee jatkuvasti 40 asteessa. Joten aina välillä kasaan koneellisen t-paitoja, pesen ne kuudessakympissä ja olen visusti ajattelematta korkean lämpötilan vaikutusta elastaaniin. Raikasta tulee. Ehkä jostain sitruksentuoksuisesta eteerisestä öljystä olisi myös apua?

Mama Elf kirjoitti...

Meillä pestään samalla reseptillä kuin rulla pesee. Itse olen ollut hieman laiska ja ostanut saippuahiutaleita, kun niitäkin saa edukkaasti täällä. Jos ketään kiinostaa niin meillä sekoitussuhde on 2:1:1 saippuahiutaleet, booraksia, pesusoodaa. Pesee todellakin hyvin.

Oma "tahranpoistokikkani" on pyrkiä tahranpoistoon tuoreeltaan. Melkein tahra kuin tahra lähtee vedellä ja saippualla, kun se ei ole ehtinyt muhia kankaassa ja kuivua siihen.

Koneiden ja muiden hajuun auttaa silloin tällöin tyhjänä peseminen etikan kanssa.
Vatteiden hajunpoistoon autta sekä boraksi että ruokasooda. (Siis sitä voi lisätä jauheeseen jos haluaa, itse olen kokenut boraksin riitävänä).

Mielestäni paras luontoa säästävä valkaisuaine auringon lisäksi on vetyperoksiidiksi vedessä muuttuva jauhe. Englanniksi "laundry bleach" ja Amerikassa usein nimessä on joku oxi-etuliite. Suomalaisesta nimestä en osaa sanoa, mutta varmaan löytyy luontaistuotekaupoista pyykkiaineiden osastolta.

Huomaan olevani kävelevä pyykkiopas, meillä pestään aikalailla pyykkiä, mutta ei turhaan.

Saara kirjoitti...

Kiitos nikseistä, Mama Elf, niissä oli pari uutta minullekin. Täytyypä pitää silmät auki tuon valkaisuaineen kanssa.
Luontaistuotekaupan lisäksi apteekki ja rautakauppa ovat ekopyykkärin ystäviä. Rautakaupasta saa pesusoodaa, ja apteekista sitruunahappoa jota olen itse käyttänyt pyykkikoneen puhdistukseen. Jälkimmäinen siis tepsii kalkkisaostumiin.

Kävelevät ekopyykkioppaat ovat tarpeellisia!

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Oma valokuva
Saara R
Filosofi Saara Reimanin ylimääräisten ajatusten mausoleumi. Ajatuksia on jo aika paljon, aika monista aiheista. Palaute blogista: saara.j.reiman@gmail.com
Tarkastele profiilia

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments