Pikakelauksella

Kevät on ohi. Toukokuuta on jäljellä vielä muutama päivä, mutta luonto tietää paremmin. Kurjenpolvi kukkii ja kasvimaalla salaatti ja pinaatti ovat kasvaneet poimittavaan kokoon. Kriikunat ja luumupuut pudottavat jo maahan valkoisia terälehtiään, omenapuut aloittelevat kukintaansa. Ilma tuoksuu kukilta ja kaikkialla kuuluu vaimea surina kiireisten mehiläisten ja kimalaisten ahkeroidessa tuhansissa kukissa. Puiden kukinta alkoi juuri samaan aikaan kuin edellisinäkin vuosina. Kylmän alkukevään aiheuttama viivästys on kurottu umpeen lämpimien päivien ja raikkaiden kevätsateiden avittamana.

Meidän puutarha on taas sellainen viidakkopuutarha jollaisia ei puutarhalehdissä pahemmin esitellä eikä pihamessuilla mainosteta, mutta jotka ovat silti omalla tavallaan lumoavia. Tämä parhaaseen kaivuuaikaan julkaistu Taloussanomien artikkeli herättikin meillä suurta hilpeyttä. Vielä maaliskuussa leikittelin ajatuksella omenankukkajuhlien järjestämisestä tänä vuonna, mutta kevään vihdoin saapuessa hautasin ajatuksen vähin äänin. Kevään edetessä pikakelauksella olisi ollut mahdotonta irrottaa juhlavalmisteluihin tarvittavaa aikaa. Tämä on sellainen kevät jona puutarhatyöt on asetettu tiukkaan tärkeysjärjestykseen. Sellaiset ylellisyydet kuin etupihan kunnostus ja ruohonleikkuu keikkuvat listan häntäpäässä. Sisällä siivotaan etupäässä sadepäivinä.


Jos kuitenkin malttaa olla ajattelematta kasautuvaa tekemättömien töiden listaa, voi todeta että olosuhteisiin nähden olemme pärjänneet varsin hyvin. En tiedä, huomaako kukaan ulkopuolinen, miten paljon täällä on kuitenkin saatu aikaan. Pitkänä rehottava ruoho ja joka paikkaan leviävä vuohenputkimatto kun voivat vähän hämätä kriittisimpiä tarkastelijoita. Kasvimaan kunnostus on kuitenkin hyvällä mallilla ja kylvöaikataulu on pysynyt kevään perässä. Tänään, sateiden jälkeisenä päivänä kostean mullan kaivaminen ei innostanut. Torilta mukaan tarttui kuitenkin istutettavaa: kasvimaalle samettikukkia kitkijän silmäniloksi ja tuhohyönteisten rasitukseksi, tomaatintaimia ja muutamia yrttejä. Illan tullen olin saanut tomaattipenkin ja yrttimaan kunnostettua, ja kasvimaallakin tuli lopulta tehtyä paljon muutakin samettikukkien istutuksen lisäksi. Sisällä esikasvatukseen istuttamani kurpitsat, kesäkurpitsat ja avomaankurkut kurkistelevat ruukuistaan jo terhakkaina.  Puolisolla on meneillään useampikin hyödyllinen nikkarointiprojekti, ja terassilla voi viettää aikaa ja grillailla (vaikka vähän kunnostettavaa sielläkin toki on). Kunnostettujen alueiden ulkopuolella kevät ja hirmuinen kasvu ovat ottaneet vallan, mutta ehkäpä me saamme tilanteen vielä hallintaan kesän kuluessa?

Huolimatta omenankukkajuhlien poisjäännistä juhlittavaa riittää. Hela tulikin jo juhlittua. Pienimuotoista Ukon vakkaa vietetään pian, kun kevätkylvöt on saatu päätökseen. Ennen sitä pavut, jalapenot, lehtikaalit ja esikasvatettavat taimet on vielä saatava maahan. Lisäksi kalenterissa on vielä kutomon kevätkekkerit ja Koksun yksivuotissynttärit. Ennen Ukon Juhlaa ehtii ehkä toeta tästä kaikesta juhlimisesta puolisentoista viikkoa. Alkukesän tunnelma on tänäkin vuonna sekoitus uurastusta ja melkein jatkuvaa juhlan tuntua. Ehkä ei ole ihme, että Korpiklaanin & Tuomari Nurmion Ukon Wacka on pyörinyt päässä monena päivänä. Ehkä aivoni ovat pikakelanneet minut jo siihen hetkeen kun kasvimaa on mallillaan ja kiihkeä kevät vaihdetaan astetta leppoisampaan omenatarhan kesään.

posted under , , |

2 kommenttia:

kaisumarjatta kirjoitti...

Lapsuudessani oli ihana puutarha ja vielä 7 vuotta sitten oma. Puutarhatyö oli rentouttavaa siellä mieli lepäsi, kekittyen vain siihen mitä teki. Vieläkin jaksain hoitaa pientä, lähellä on näitä kaupungin vuokra puutarhatilkkuja, täytyy harkita, se voisi olla hyvinkin antoisaa..

Saara kirjoitti...

Pienikin maatilkku on kyllä kiva. Onneksi kaupunkiviljelynkin mahdollisuudet ovat hiljalleen paranemaan päin.

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Oma valokuva
Saara R
Filosofi Saara Reimanin ylimääräisten ajatusten mausoleumi. Ajatuksia on jo aika paljon, aika monista aiheista. Palaute blogista: saara.j.reiman@gmail.com
Tarkastele profiilia

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments