Kankaankudonta tulee vielä -vaan tuleeko Lohjalle?

Tämän päivän uutispommin tarjoili Länsi-Uusimaa. Sen mukaan lohjalaiset kudonnanharrastajat joutuvat turvautumaan kuntalaisaloitteeseen turvatakseen harrastuksen jatkumisen Solmulassa Hiiden opiston päätettyä lopettaa kankaankudonnan Lohjan keskustassa kokonaan. Kuulostaa vähintäänkin erikoiselta, että neljä samassa tilassa toiminutta opetusryhmää lopetetaan tuosta vain.”Opiston täytyy uudistua kun maailma ympärillä kehittyy”, selvitti Hiiden opiston rehtori Anne Kotonen. Mitäköhän hän mahtoi tarkoittaa? Eikö kankaankudonnalle ole tilaa ”kehittyvässä maailmassa”? Eikö kudonta ole niin arvokas käsityö- ja kulttuuritaito että se ansaitsisi tukea eikä management by perkelettä? Mistä lähtien kokonaisen taitoaineen opetuksen lopettaminen kaupungin keskustassa on toimi jonka kuvaamiseen osuvin suomenkielinen termi on "uudistus"?


Meillä Virkkalassa kudontaryhmän tulevaisuus näyttää toistaiseksi turvatulta, vaikka opettajanvaihdos on edessä ensi syksynä nykyisen opettajan jäädessä hyvin ansaitulle eläkkeelle. Ryhmässämme on yli kymmenen eri ikäistä ja tasoista kutojaa aloittelijoista kymmeniä vuosia kutoneisiin konkareihin. Vuoden aikana valmistuu paljon ja monenlaista kaunista ja hyödyllistä. Kudonta on paljon muutakin kuin räsymattoja ja poppanoita. Siinä mielessä kudonta kyllä on toisesta ajasta ja maailmasta, että käsinkudottua vastaavan laatuisia kodintekstiileitä ei tänä päivänä voi ostaa mistään. Kudonta on myös käsityön perustaito, käytännöllisin ja välillä peräti ainoa keino valmistaa itse monia arkisia kodintekstiilejä.

Miten ajan merkkejä pitäisi siis lukea? Neulonta on jo muotiharrastus. Downshifting-ajattelun myötä, ja ylipäätään kansan kyllästyessä moniongelmaisten massatuotteiden kulutukseen kiinnostus kädentaitojen opiskeluun on muutenkin nousussa. Kudonta on kieltämättä sen verran vaativaa ja aikaavievää, etten usko sen suosion koskaan hätyyttelevän neulomista tai ompelemista. Sen sijaan uskon, että hieman pienemmässä mittakaavassa sekin kokee vielä uuden tulemisen. Kudonnan lopun ennusteleminen käynee helpoiten niiltä jotka eivät ole koskaan kääriytyneet käsinkudottuun vilttiin tai kuivanneet itseään kotikutoiseen saunapyyhkeeseen. Teollinen tuotanto on ehkä syrjäyttänyt käsintekemisen ostamisen helppouden  ja b-luokan  materiaalien halpuuden voimalla, mutta se ei ole vähentänyt käsinkudottujen tekstiilien kykyä puhua omasta puolestaan.

Kudonta sopii parhaiten harrastettavaksi ryhmässä. Kankaan rakentaminen sujuu kätevimmin useamman ihmisen voimin, ja yhteisloimista tulee melkein itsestään järkevän pituisia. Täysikokoiset kangaspuut vievät paljon tilaa, ja lisäksi tarvitaan paljon muitakin välineitä. Yhteiskäyttö ja yhteiset tilat helpottavat harrastamista paljon. Kudontaa voi toki harrastaa muuallakin kuin kansanopistossa. Mahdollisuus tehdä monipuolisia ja taidokkaita töitä ja aikatauluttaa aikaavievä harrastus joustavasti ovat sitten isompia ongelmia. Omasta puolestani voin sanoa vain, että jos Virkkalassa ei olisi kudontaryhmää, en pääsisi kutomaan läheskään yhtä paljon enkä yhtä monipuolisesti. Liinavaatevarastoni olisi vastaavasti paljon heikommassa jamassa.

Jos Hiiden Opisto todella lopettaa kudonnan Lohjan keskustassa, ei voi muuta kuin päivitellä asiasta päättävien lyhytnäköisyyttä. Parempi olisi päinvastoin pyrkiä nostamaan tämän erinomaisen harrastuksen mainetta ja mahdollisuuksia.

Ja tämän puheen päälle onkin hyvä esitellä pari räsymattoa, kudonnaisista vaatimattominta. Tässä kudottuna mittojen mukaan, napakoiksi ja kevätvärisiksi. 

 photo DSCN2716.jpg

posted under , , |

4 kommenttia:

Maija kirjoitti...

Ainakin tällä hetkellä kantoliinailupiireissä kuuminta hottia on käsinkudotut kantoliinat. Tekijöillä on tilauskirjat täynnä puoli vuotta eteenpäin ja hinnat alkavat n. 300 €. Että ei se nyt ihan antiikkinen ja tuhoontuomittu käsityönhaara ole :)

Saara kirjoitti...

Onpas siinäkin taas hyvä idea! :) Meidän kutomolle kantoliinat eivät vielä ole rantautuneet, mutta mistäpä sitä koskaan tietää...

300 € ei kuulosta minusta kovin kalliilta, kun huomioi laadukkaat langat ja työn vaatiman ajan.

loves2spin kirjoitti...

Very pretty rugs!

Saara kirjoitti...

Thanks!

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Oma valokuva
Saara R
Filosofi Saara Reimanin ylimääräisten ajatusten mausoleumi. Ajatuksia on jo aika paljon, aika monista aiheista. Palaute blogista: saara.j.reiman@gmail.com
Tarkastele profiilia

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments