Helpon ja hienon kangaskassin ohje

Sen jälkeen kun Kulutusjuhlassa heräsi taas keskustelua kankaisista kauppakasseista, tännekin on tullut aika paljon kasseista kiinnostunutta liikennettä. Ja onhan käsityöpostauksissani välistä vilahdellutkin kotitekoisia kasseja.  Tässä kuitenkin tulisi nyt kuvallinen, aloittelijaystävällinen ohje kankaisten kauppakassien tekemiseen.

Kassia varten tarvitset:


Ohutta kangasta seuraavasti: 

58 x 39 cm pala väriä 1 (kassin keskiosa)


2 20 x 39 cm palaa väriä 2 (reunukset)


2 12 x 40 cm palaa väriä 1 TAI 2 (kahvat)

 39 x 78 cm pala vuorikangasta (ei pakollinen) 

lisäksi koristeita, kuten nauhaa, pitsiä, nappeja, kangasjojoja 

ompelulankaa väreissä 1 ja 2, sekä nauhan sävyistä lankaa jos koristelet kassin nauhalla

Tässä ohjeessa esiintyvässä kassissa on sinistä mekonteosta yli jäänyttä kangasta (väri 1), tilkkutyöpuuvillaa (väri 2 ja kahvat), vuorikankaan taiteilin vanhasta tyynyliinasta

* Kokematon ompelija voi varata kassin tekoon noin tunnin aikaa, kokenut selviää paljon nopeammin.
* Jos olet aivan aloittelija, voit jättää vuorin poiskin. Vaikka käytät ohutta kangasta, kassista tulee silti tukevampi kuin kaupoista löytyvistä kankaisista ”kauppakasseista”.
*Kassissa ei ole pohjan muotoiluja, koska en pidä niistä. Voit lisätä muotoilut, jos haluat. Muista silloin lisätä muotoilu sekä vuoriin että päälliskankaaseen.
*Kahvojen kiinnitys siististi on joskus vaikeaa (ainakin minulle). Jos olet epävarma, valitse väriksi 2 pikkukuviollinen kangas, siihen pienet ompelujäljen epätasaisuudet hukkuvat kätevästi.

 photo DSCN2880.jpg

1. Silitä kankaat ja leikkaa kassin osat.

2. Huolittele siksakilla keskiosan reunat sekä reunuspalat kolmelta sivulta (jätä yksi pitkä sivu siksakkaamatta, siihen tulee käänne).

 photo DSCN2882.jpg

3. Neulaa yläosat keskiosan lyhyisiin päihin oikeat puolet vastakkain, siksakatut reunat vastakkain. Neulaamisen jälkeen kappaleesi pitäisi näyttää tältä. Nuppineulat ovat tässä kappaleen ulkoreunoilla, sinistä kangasta vasten olevissa reunoissa ei ole neuloja.

 photo DSCN2883.jpg

4.Ompele osat yhteen sopivalla saumavaralla.

 photo DSCN2887.jpg

5.Jos haluat laittaa nauhaa tai pitsiä kankaiden vaihtumiskohtaan niin kuin tässä kassissa, kiinnitä se tässä vaiheessa suoralla ompeleella. Nauha kiinnitetään ylä- ja alareunoista, pitsille riittää kiinnitys yläreunasta.

 photo DSCN2890.jpg

6.Siksakkaa vuorin sivut. Käännä sitten vuorin oikeat puolet vastakkain, neulaa ja ompele vuorin sivusaumat kiinni niin että saat yksinkertaisen pussin.

 photo DSCN2891.jpg 

7. Käännä myös kassin oikeat puolet vastakkain, neulaa ja ompele sivusaumat. Ole neulatessasi tarkkana, että kankaiden vaihtumiskohdat osuvat yksiin.

 photo DSCN2892.jpg

8. Nyt on aika yhdistää vuori ja kassi laittamalla ne sisäkkäin. Katso että vuoripussi ulottuu kulmiin asti ja että vuorin oikea puoli on kassin sisäpuolella, ja että kassin ulkopuolella on kassipalan oikea puoli

  photo DSCN2894.jpg   

9. Käännä yläreunasta noin sentti sisäänpäin, ja uudestaan noin 3 cm. Neulaa. Pidä huoli siitä että sivusaumat osuvat kohdakkain. Ompele käänne.

  photo DSCN2896.jpg

10. Käännä kahvat kaksinkerroin nurja puoli päällepäin. Ompele kiinni sivu ja toinen pää, eli saumasta tulee L-kirjaimen muotoinen. Jätä kahvan toinen pää auki.

   photo DSCN2897.jpg

11.Käännä kahvat oikein päin esim. paksun neulepuikon avulla. Silitä siisteiksi.

 photo DSCN2902.jpg

12. Käännä kahvan toinen pää sisäänpäin ja ompele reunan läheltä. Kuvassa molemmat kahvat on silitetty ja toisen pää on käännetty.


 photo DSCN2904.jpg

13. Mittaa 10 cm kassin sivusaumasta ja neulaa kahva paikoilleen. Mittaa 10 cm myös toisesta sivusaumasta ja kiinnitä kahvan toinen pää siihen. Tee sama toisellekin puolelle. Huomaa, että kahva saa mennä reilusti kassin reunan sisäpuolelle.

  photo DSCN2909.jpg 

14. Ompele kahvat tukevasti paikoilleen. Yritä olla huolellinen, tämä on näkyvä ommel. Tai sitten voit käyttää pienikuviollista kangasta. Tässä kuvassa ompeleet (2 kpl) kulkevat suunnilleen nuppineulojen osoittamissa kohdissa.

 photo DSCN2910.jpg

15. Ompele lopuksi napit, kangasjojot tai helmet käsin paikoilleen. Kiinnitä koristeet tukevasti. Vaikka kassisi näyttäisi miten romanttiselta, sen koristeidenkin pitää kestää reipasta menoa ja konepesuja.

 photo DSCN2912.jpg

16. Onneksi olkoon, uusi kassisi on nyt valmis! Tästä tuli sininen ja romanttinen, mutta vaihtelemalla kankaita ja koristeita saat tällä ohjeella aikaiseksi hyvinkin erilaisia kasseja.

 photo DSCN2354.jpg

 photo DSCN2249.jpg

4 kommenttia:

Marmustoi kirjoitti...

Olet taitava! Minä en ole itse ommellut oikeastaan juuri mitään, en edes omista ompelukonetta, mutta välillä ajatus houkuttaa.Tällä hetkellä raivaan kaappejani, ja mietin, mitä tekisi noin kymmenellä kangaskassilla, joissa on eri firmojen logoja ja muita rustauksia ja joita ei oikein viitsi pitää ihmisten ilmoilla.

Saara kirjoitti...

Kiitos, vaikka tällaisten ompeleminen ei paljon taitoa vaadikaan. :) Pitää osata leikata suorakulmaisia kappaleita ja ommella melkein suoraa saumaa. Varmasti sinäkin saisit tällaisen aikaan, jos pääsisit ompelukoneen ääreen.

Siitä Kulutusjuhlassakin puhuttiin, että huonolaatuiset firmojen kangaskassit ovat enemmän ongelmajätettä kuin ekologisia käyttötavaroita. Meillä on oltu tiukkoja ja ei-itsetehtyjä kangaskasseja löytyy vain kolme: Puolison konferenssista saama marimekkokassi, minun konferenssista saamani Mars-kassi sekä Niin & Näin hieno tarkkailla ja rangaista- kassi. Hienoja kaikki, joskaan eivät lähimainkaan yhtä tukevia kuin nämä kotitekoiset.

loves2spin kirjoitti...

Very pretty!

Saara kirjoitti...

Can you tell I really like this pattern? :D

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Oma valokuva
Saara R
Filosofi Saara Reimanin ylimääräisten ajatusten mausoleumi. Ajatuksia on jo aika paljon, aika monista aiheista. Palaute blogista: saara.j.reiman@gmail.com
Tarkastele profiilia

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments