Raks, sanoivat pelihousut


Niin ne tekivät. Menin nukkumaan yön yli. Nyt on uusi päivä, ja uinuminen antoi hitusen lisää voimia joiden varassa raapia kokoon sen verran tyyneyttä ja arvokkuutta että kykenee kertomaan sivistynein sanankääntein, mitä fundiskristityt ovat tällä kertaa tehneet saadakseen blogistin marmorikuulat pitkin lattioita.

Tässä muiden uskovaisten pöhinöiden taustalla on kehittynyt Varsinais-Suomeen rantautunut ”Mahdollisuus Muutokseen”-kampanja joka on jatkoa aiemmin Helsingin seudulla järjestetylle kampanjalle. Kampanja on sinänsä ihan tavallista fundisscheissea: jopa muslimi voi löytää armollisen (kristittyjen) jumalan ja kääntyä kristillisfundikseksi. Nainen joka tykkää miesten jutuista voi ”eheytyä” paremmaksi naiseksi. Homotkin voivat toki eheytyä ja rikolliset kääntyä lainkuuliaisiksi kansalaisiksi. Tietenkään eheytystä tai päähänpotkimista ei varsinaisesti yritetä. Evankeliumi kuuluu tasapuolisesti kaikille. Asia vain on niin, että kun tämä ilmainen lahja on vastaanotettu, joiltakin aletaankin periä maksuja. Homo, luovu elämäsi rakkaudesta. Ateisti, luovu järjenkäytöstä, unohda muslimi kurinalaisuutesi ja hartautesi. Nainen, luovu liiasta vahvuudesta ja omaperäisyydestä. Tässä vaiheessa uutta oli lähinnä se että presidentti Niinistö oli houkuteltu kampanjan suojelijaksi, ilmeisesti esittelemällä kampanja syrjäytymisen vastaisena työnä. Koko juttu kuulosti vähän hämärältä, mutta liian hämärältä jotta korpikuusen kannon alla elelevän blogistin olisi kannattanut älähtää.
Paitsi että, Anu Silfverbergin kirjoitettua aiheesta kolumnin Nyt-liitteeseen, uutisen alle ilmestyi Facebook-kommentti kampanjan taustalla vaikuttavan IRR-tv:n kotimaan missiokoordinaattori Onni Jr. Haapalalta, joka on kampanjassa kouluttaja ja aktiivi. Haapalan mukaan presidenttiä ei ole millään lailla vedätetty, sillä myös syrjäytyminen on kuin onkin asia josta voi eheytyä.

Hei! Nyt ei pidä paikkaansa, että kampanja ei mitenkään tukisi syrjäytyneitä nuoria. Mukana ovat esim. Petteri Nevavuori (erilaisia riippuvuksia taustalla), Odetta Lee Simmons (rasismin tähden koulukiusattu), Jouni ja Jarna Aalto (päihdeonglmia ja syrjäytymistä), Miika Havupalo (saatanan palvontaa taustalla), Markus Rokosa (syrjäytynyt päihteidenkäyttäjä), Janne Pohja (rankan lapsuuden ja nuoruuden kokenut ex-rikollinen) ja Kaisa Haavisto (masennuksesta ja itsestuhosta selvinnyt).
Nämä kaikki henkilöt ovat nuoruudessaan olleet tavalla tai toisella joko syrjäytyneitä tai selvästi syrjäytymisuhan alla. Heitä yhdistää myös usko ja kokemus siitä, että he ovat selvinneet ongelmistaan Jumalan avulla. Heidän esimerkkinsä on nyt rohkaisuksi muille samassa tilanteessa oleville nuorille; muutos on mahdollinen.”

Justiinsa. Yhteiskunnan kasvava eriarvoisuus ja huono-osaisuuden periytyminen? Repeilevät turvaverkot? Yksinäisyys, näköalattomuus, työttömyys, mielenterveysongelmat? Unohtakaa. Jos syrjäytyneet ja yhteiskunnan päähänpotkitut vaan tajuaisivat kääntyä fundamentalistikristityiksi, he kyllä selviytyisivät mistä tahansa Jeesuksen avulla. Syrjäytyminen on siis oikeastaan yksilöiden oman väärinajattelun seuraus, ei yhteiskunnallinen ongelma johon puuttuminen on ensisijassa ihmisten, ei jumalten, moraalinen velvollisuus. Ja, kuten sanottu, ketään ei ole yritetty huijata sillä käännytys tosiaan on patenttiratkaisu kaikkeen inhimilliseen hätään. Minä melkein ymmärrän tätä umpimätää ajatuksenkulkua. Ymmärrän, noin teknisesti ottaen, mutta siihen sisältyvän julmuuden, omahyväisyyden ja tekopyhyyden määrää minun alkaa olla vaikea käsittää. 

Ei, Onni Jr. Haapala, kampanja ei tosiaankaan tue millään lailla syrjäytyneitä nuoria. Se monottaa heitä oikein kunnolla, ja siinä sivussa vähättelee niiden työtä jotka yrittävät auttaa syrjäytyneitä niukkenevien resurssien keskellä.  Se ilmaisee täydellistä ymmärtämättömyyttä sekä täydellistä välinpitämättömyyttä siitä mitä on tulla päähänpotkituksi ja syrjäytetyksi. Syrjäytyneet ja kärsivät ihmiset ovat vain välineitä ja heidän kärsimyksensä oikeutus ideologian paukuttamiselle. Masennukseen sairastuneen ihmisen vetäminen kampanjaan on muuten suunnilleen noin piirun puolikkaan päässä Jalovaaran kohua herättäneistä väitteistä joiden mukaan kliininen masennus on ongelma johon ensisijainen lääke on uskonto, ei lääketiede. Kampanjan asennemaailma siunaa yhteiskunnan välinpitämättömyyden esittämällä syrjäytymisen ongelmana jonka jokainen voi itse ratkaista, jos vain viitsii ja haluaa kääntyä Jeesuksen puoleen. Kaikista näkemistäni syrjäytymisenvastaisista kampanjoista tämä taitaa olla tähän mennessä suurin epic fail.

Ja nämä epelit kuvittelevat olevansa suuriakin hyväntekijöitä, liikkeellä budjetilla jolla olisi ehkä voinut auttaakin jokusta syrjäytynyttyä nuorta. Sitä en tiedä, onko muutos myötätuntoisiksi, lempeiksi ihmisiksi tämän väen kohdalla enää edes mahdollinen.

posted under , , , |

5 kommenttia:

Marmustoi kirjoitti...

Olen ajatellut tätä samaa juttua ja ollut hämmennyksissä. Ehkä meidän bloginkirjoittajienkin pitäisi alkaa miettiä eheytymistä? Eikö tämä jatkuva omien mielipiteiden esille tuominen ole peräisin vääristyneistä arvoista ja ajattelutottumuksista? Hohhoijaa, sanon vaan. Miten ne jaksavat naruttaa, ja miten ihmiset antautuvat narutettaviksi? Vaikka toisaalta sen vastauksenkin tietää - heikot ja suojattomat ovat hyvää saalista korppikotkille...

Saara kirjoitti...

Jollakin logiikalla epäilemättä näin onkin. Varmaan kyse on jostain huomiohakuisuudesta, tai sitten blogistit ovat vain turmeltuneita ihmisiä. Julkisesti ei pidä mielipiteitään huudella, vaan sanaisen arkkunsa saa avata vain jos aikoo valistaa kansaa Totuudesta, jos sen sattuu varmasti tietämään.

Sinäpä sen sanot- heikot ja suojattomat ovat hyvää saalista korppikotkille. Eikä kriittinen ajattelu nykyäänkään niin mahdottoman yleinen kansalaistaito ole. Korppikotkien pois huitominen kuuluu siten niille joilla vielä vähän voimia siihen riittää.

Asta kirjoitti...

Itse kimmastuin nähtyäni kyseisen kampanjan mainoksia ensimmäisen kerran pari vuotta sitten. Omassa elämässäni ja lähipiirissäni paljon inhmillistä hätää ja tragedioita nähneenä ja toisaalta niistä myös selvinneenä (ihan ilman Jeesusta) verenpaineeni singahtaa nousuun kun näen, että uskonnon pariin yritetään houkutella juurikin niitä heikoimmassa ja alttiimmassa asemassa olevia. Se on mielestäni henkistä väkivaltaa ja hyväksikäyttöä röyhkeimmillään.

Mama Elf kirjoitti...

Kuulostaa hurjalta menolta. Mulla kun ei ole verkko Hesariin tilausta, niin luen yleensä vain otsikot...ja enhän mä välttämättä pääsis edes sen avulla kärryille. Mä aina kuvittelin että näitä tyypejä on lähinnä Amerikassa ja ainakaan Pohjoismaissa ne mitään jalansijaa julkisuudessa saa. Olinpa väärässä! Ei ihme että Virkkalan filosofilta pelihousut repes.

Saara kirjoitti...

Asta: Asiaa puhut. Kommentistasi muistan sen psykedeelisen olon joka minulle tuli kun kävin tuon kampanjan aikaan Helsingissä. Istuin ratikassa joissa niissäkin oli Mahdollisuus muutokseen- mainoksia, ja sitten köröttelimme sen pettämissivuston mainoslakanan ohi jossa mainostettiin "Hanki salasuhde". Oli siinä katukuvaa kerrakseen.

Mama Elf: Oi, kyllähän näitä Suomessakin riittää, eikä heidän toimiaan yleensä edes kovin näkyvästi kritisoida. Edustavathan he sentään kotoista kristinuskoamme...

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Oma valokuva
Saara R
Filosofi Saara Reimanin ylimääräisten ajatusten mausoleumi. Ajatuksia on jo aika paljon, aika monista aiheista. Palaute blogista: saara.j.reiman@gmail.com
Tarkastele profiilia

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments