Logistiikkaa ja lapasia


Tämä viikko alkaa flunssaisissa merkeissä. Ajatukset eivät ole tänään yhtään henkeviä. Kuitenkaan tästä ei ole tulossa ihan hyödytön päivä. Olenhan jalostanut uupumuksen täsmähyökkäykseksi lankavarastoni pohjien kimppuun. Varastoissa- ja uskoisin tämän pätevän kaikkiin varastoihin- ratkaisevaa ei ole koko vaan koostumus. Hyvä varasto on hyödyllinen ja sieltä löytyy apu äkillisiin tarpeisiin. Ettei tarvitse sännätä kaupunkiin kaupoille heti kun tarvitsee jotakin arkista: lapasparia, uutta essua, jauhopussillista. Hyvä varasto myös kiertää, hitaammin tai nopeammin, mutta kiertääpä kuitenkin. Kierto erottaa varaston roinavuoresta jossa osa tavarasta jää pimeisiin nurkkiin vanhenemaan ja maatumaan. Kodin varastot täyttyvät hyvistä tarjouksista ja mahtavista löydöistä. Ne kuluvat…no, kuluttamalla. Usein ongelma on, että sekalaisia tavaroita sisältävässä varastossa kierto toimii vain osittain ellei siihen välillä kiinnitä erityistä huomiota. Äkkiäkös kulutan taas uudet tiskirättilankani tai saatan työn alle jo monta vuotta haaveissa olleen vaatteen. Niin tekemällä varastoon kuitenkin muodostuu hyvin kiertävä pintakerros ja tasaista tahtia kasvava pohjakerros jonka toivoisi älyävän jossain vaiheessa tarpeettomuutensa ja katoavan. Vaan sepä ei katoa. Lankahamsterointiviikkoja pitäisi ehkä harrastaa useamminkin kuin parin vuoden välein.

Minulle on nimittäin taas päässyt käymään niin, että lankavarasto jonka olen toivonut olevan hieman kutistumaan päin, onkin viime aikoina ottanut ja kasvanut. Järkiostoksia täällä vain on tehty, tietenkin. Esimerkiksi tiskirättilankaa pitää aina löytyä varastosta. Ja mustaa, suomenlammaslangasta neulottua perusvillatakkia olen tarvinnut  siitä lähtien kun yksinkertaistin vaatekaappini, eli rapiat kuusi vuotta. Järkevää oli myös ostaa joulumarkkinoilta kolme vyyhtiä neulakinnaslankaa, sillä niitä lankoja ei oikein tahdo löytää muualta. Järkiostoksia. Ongelma onkin vain siinä, että järkiostokset vievät tilaa siinä missä sekopäisimmät sulovileeniostoksetkin. Lankavarastoni ei ole suuren suuri. Arvelisin että alle 30 kilosta puhutaan. Sen lisäksi meillä kuitenkin on kangasvarasto, matonkudevarasto ja sekalaiset tilpehöörit.  Tästä on jo ehtinyt seurata se, että kissanpoika-aiheiset säilytyslaatikot ovat meillä jonkinlainen sisustuselementti. Joten vaikka mielelläni ajattelen että varastotilanteeni on hallinnassa, taitaa totuudenmukaisempaa olla jos sanon että hallinta on hiuskarvan varassa. Ainakin on niin, että jos ja kun kaikkea hyödyllistä ja inspiroivaa tulee välillä hankittua, pitäisi hiukan luovia energioita suunnata myös epämääräisten jämien hyödyntämiseen.

Tänä vuonna päätin hyökätä lankavarastoni kirjavien keränloppujen kimppuun. Varastostani löytyy kirjavaa lankaa aika paljon. Onhan se nyt kätevää, miten aivottomasti neulomalla saa kivat kirjavat sukat tai lapaset. Sen sijaan on selvää, ettei minulta ole käynyt ollenkaan kätevästi sen miettiminen, miten pikku työstä yli jääneet  keränloput  voisi järkevästi hyödyntää.  Pohdittuani ongelmaa hetken muistin kuitenkin, että tänä talvena olen käyttänyt aika paljon aikaa parittomien lapasten ja sormikkaiden metsästykseen. Teoreettinen järkeni päätteli oitis ilmiön tarkoittavan, että minulla on käpälänlämmittimiä hädin tuskin riittävästi. Muutama varakappale olisi selkeästi paikallaan. Siis syrjään unelmat komeista kirjoneuleista ja väsäämään arkisia varalapasia jotka kädessä kelpaisi vaikka leikata omenapuita.

Nyt olen jo hyvässä vauhdissa. Kuten kuva kertoo, kolme paria lapasia on jo valmistunut ja niihin on hukkunut 205 gramman edestä keränpohjia. Erityisesti tuo oranssi-pinkki-vihreäkukertava lanka on lanka jonka poistuminen varastosta hyödyllisiin töihin herättää iloa. Nyt olen siirtynyt sormikkaisiin. Huomenna kutsuu lääkäri josta ropsahtanee antibioottikuuri, katsotaan kuinka pitkälle ehdin tehdä sormikkaita ennen palaamistani terveiden kirjoihin. Sormikaslangat ovat ohuita, mutta saisikohan sitä höttösnöttösvarastoon miinusta yhteensä puolen kilon verran?


posted under , |

5 kommenttia:

Marmustoi kirjoitti...

No hyvät varastot sinulla kyllä tuntuu olevan. Ja varmaan pitää ollakin kun tekee kaikkea mahdollista kuten sinä. Huomasin juuri, etteivät ne minun varastoni niin suurensuuria olekaan ;) Hyviä neulomisia!

Mama Elf kirjoitti...

Pikaista paranemista!

Voi, voi...samalla tavalla käy täälläpäin kankaiden kanssa. Ja kyllä niitä lankojakin löytyy...Olin juuri onnistunut siivoilemaan kangasvarastoni, kun tuttavani tarjosi minulle omia "varastojaan", kun sattuu olemaan muuttamassa. Vaikka kuinka olen ollut valikoiva ja laittanut ison pinon kiertoon muiden käytettäväksi, niin silti tuolla ompeluhuoneessa kököttää kasa "uusia" kankaita jotka eivät mahdu minnekään.

Saara kirjoitti...

Marmustoi: Hyvät varastot ovat hyvä asia. :) Itse olen netissä lukenut neulojista joiden lankavarastot ovat sata kiloa ja hyvinkin- siihen verrattuna tämä on vielä pientä. Vaikka tietysti varastoilla on taipumus paisua, jos niitä ei yritä vähän rajoittaa.

Mama elf: Kiitos! :)

Meilläkin on vastaanotettu tuttavien ylimääriä, vaikka tähän mennessä vain vähän kerrallaan. Sitten kun on vielä tämä periaate, että itse hankittu pitäisi koittaa itse järkevästi käyttää, niin tekemistä riittää. Toisaalta on palkitsevaa nähdä miten hyljeksityt materiaalit saavat uuden, hyödyllisen elämän.

loves2spin kirjoitti...

Pretty mittens!

Saara kirjoitti...

Thanks! It's still wintery here, and I have plenty of leftover yarn that needs to be transformed into useful things.

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Oma valokuva
Saara R
Filosofi Saara Reimanin ylimääräisten ajatusten mausoleumi. Ajatuksia on jo aika paljon, aika monista aiheista. Palaute blogista: saara.j.reiman@gmail.com
Tarkastele profiilia

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments