Talvi saapuu ötökkähotelliin

Keväällä hankkimamme ötökkähotellin asukkaat ovat osoittautuneet varsin siivoiksi ja hiljaisiksi. Hiljalleen harmaantumaan alkaneessa hotellissa ei missään vaiheessa ole käynyt suurta kuhinaa, mutta välillä kärsivällinen katselija on voinut päästä näkemään vilauksen hotellivieraista. Leppäkerttujen, harsokorentojen, petopistiäisten ja perhostoukkien seurapiireissä uusi hotelli huomattiin jo kesällä. Minkäänlaista ylläpitoa tai hoitoa ötökkähotelli ei paikoilleen ripustamisen jälkeen kaipaa. Itsenäiseen elämään tottuneet  vieraat huolehtivat itse lopuista sisustus- ja siivouspuuhista. Myös maksupuoli hoituu. Ötökkähotellin asukkaat ovat hyötyhyönteisiä jotka pitävät puutarhan tuhohyönteisiä kurissa, pölyttävät kukkia ja kaunistavat maisemaa. Saattaapa joku niistä tarjota keväällä paistin nälkäisille linnunpojillekin. Uskallettuani tänään ulos harmaaseen pihaan kävin vilkaisemassa hotelliamme vielä viimeiseen kerran, ennen kuin lumi sulkee sen puutarhan luoksepääsemättömään osaan. Olisiko joku ötökkä löytänyt sieltä talvehtimispaikan?

Tarkkaan katsoessa kaikenlaisia elämän merkkejä erottuu hotellin eri kerroksissa. Kuokkavieraitakin hotellissa näyttäisi kesän aikana olleen: molempien lappeiden alta löytyi pikkuiset hämähäkinverkot. Lienevätkö niiden kutojat jo edesmenneitä, vai ovatko ne siirtyneet myrskyistä ja myräköistä huolimatta varsin kuivana pysyneiden karikkeiden sekaan odottamaan uutta saalistuskautta? Hiljainen elämä jättää jälkeensä pieniä jälkiä.

Jotkut- en ole aivan varma siitä ketkä- ovat käyneet taloksi leveämminkin. Osa hotellin majoitustiloista koostui puupalikoista joihin on porattu reikiä pesäkoloiksi. Nyt osa rei’istä on muurattu umpeen sisältä käsin. Näin syntyneessä pienessä yksiöissä taitaa ötökällä olla hyvä suoja sateita ja viimoja vastaan. Hotelli on siis onnistunut houkuttelemaan suojiinsa talviasukkaita meidänkin pihassa jossa luonnonmukaisempiakin piilopaikkoja on hyvin tarjolla. On helppo ymmärtää että urbaanimmissa ympäristöissä ötökkähotellin perustaminen voi olla isompikin ympäristöteko. Tämä on niitä keksintöjä joille toivon suurta menestystä ja kansansuosiota.

Ötökkähotellin asukkaiden uinuessa talvihorroksessaan lintulaudat alkavat heräillä eloon. Pihapiirissä on havaittu otuksia joista ei vihreinä vuodenaikoina näe vilaustakaan. Tavallisimpien lintulautavieraiden lisäksi punatulkut ja tilhet ovat jo liikenteessä. Maa on märkä ja lämpötila vielä plussan puolella, muistona öisestä lumisateesta on vain ripaus sulavaa lunta. Ei kuitenkaan ole epäilystäkään siitä etteikö talvi ole saapunut niin ötökkähotelliin kuin koko puutarhaan.

2 kommenttia:

Marmustoi kirjoitti...

Häh? Leukani loksahti alas kun luin tämän - en ole ikinä kuullutkaan moisesta. Hieno juttu, mutta miten katat aamiaisen näille vieraille? ;)

Saara kirjoitti...

Seisovasta pöydästä. :)
Keväästä syksyyn pölyttäjille löytyy puutarhan täydeltä kukkia, ja lihaisampia aamiaisia kaipaaville on tarjolla kirvoja, pihlajanmarjakoita ja muita puutarhurin pikku vihollisia.

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Oma valokuva
Saara R
Filosofi Saara Reimanin ylimääräisten ajatusten mausoleumi. Ajatuksia on jo aika paljon, aika monista aiheista. Palaute blogista: saara.j.reiman@gmail.com
Tarkastele profiilia

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments