Teemun erilainen vaalitentti


Vaalikoneisiin vastailu on kovaa työtä, ja usein sitä löytää itsensä vastaamasta samoihin kysymyksiin. Puoliso, joka on itsekin täyttänyt vaalikoneita, teki minulle tänne blogiin hiukan erilaisen vaalitentin.

Mitä tekisit ensimmäiseksi jos pääsisit valtuustoon?
Katsoisin, ketkä muut sinne pääsivät. Pian uuden valtuustoryhmän olisi jo varmaan aika kokoontua, ja siitä se työskentely sitten käynnistyisi.

Ovatko verojen nosto tai palveluiden karsiminen ainoat kilpailevat vaihtoehdot tulevaisuudessa?
Esimerkiksi velan ottaminen tai omaisuuden myynti ovat vaihtoehtoja myös. Kuntaliitoksistakin pitäisi saada synergiaetuja. Verojen nosto ja palveluiden karsiminen eivät myöskään ole toisiaan poissulkevia vaihtoehtoja, vaan tiukassa taloustilanteessa kaikkia rahanreikiä pitää tarkastella kriittisesti. 

Miksi Lumppari ei tykkää Kolasta?
Kola ei oikein malta ottaa omanlajisten tyttöjen seurassa niin rauhallisesti että sen rakastettavuus tulisi esiin. Toivotaan että asiaa saa korjattua leikkauksella...

Mitä asioita pyrit edistämään seuraavan neljän vuoden aikana Lohjalla?
Jos pääsen valtuustoon, niin lähipalvelut ja ylipäätään Lohjan kylien ja reuna-alueiden hyvinvoinnin edistäminen tulevat olemaan minulle tärkeitä asioita. Toinen iso asia on joukkoliikenteen parantaminen, alkaen yhteyksien parantamisesta ja lipunhintojen alentamisesta. Riippumatta siitä mihin tehtäviin päädyn, pyrin edistämään arvojani: tasapuolista ja oikeudenmukaista päätöksentekoa, tavallisten kuntalaisten hyvinvointia ja kestävää kehitystä.

Mitä asioita muuttaisit Virkkalassa jos sinulla olisi valtuudet?
En minä tiedä, tarvitseeko täällä varsinaisesti muuttaa mitään, mutta viime vuosien kurjistamiskehitys pitäisi kääntää. Tarvitsemme hyvät lähipalvelut. Lisäksi Virkkalaan pitäisi saada juurtumaan uusia yrityksiä menetettyjen tilalle. Parantaisin Virkkalan seudun joukkoliikennettä. Säilyttäisin myös Lohjan kaksikielisenä, pitkälti sillä perusteella että Virkkalan seudulla ruotsinkielisiä on paljon.
Lisäksi virkkalalaisten mielipiteet Virkkalan asioita koskevassa päätöksenteossa pitäisi huomioida paremmin.

Ovatko Marsin Vihreät punertavia?
Luulen että ovat, Marsin ympäristö kannustaa siihen. Olen aika varma myös siitä että monella Lohjan Vihreällä on punainen sydän. :D

Näkyykö maailmantalouden epävarmuus Lohjan taloudessa tai päätöksenteossa jo nyt?
Lohja on teollisuuskaupunki, ja tottakai talouden suhdanteet näkyvät täälläkin. Arvelen, että epävarmuus on varsin pysyvä olotila taloudessa. Minusta on tärkeää, ettei kaupunki toisaalta panikoi eikä esimerkiksi lähde irtisanomisaaltoon mukaan. Toisaalta ylioptimismia, kuten rajua velkaantumista pitäisi myös välttää.

Voiko luonnosta välittämistä ja ihmisistä välittämistä yhdistää vai onko toinen aina pois toisesta?
Minusta ne päinvastoin täydentävät toisiaan. Ei ihminen ole mikään ympäristöstään erillinen olio. Minulle ei myöskään ole oikeastaan olemassa yleisestä etiikasta erillistä ympäristöetiikkaa, vaan näen samojen perusperiaatteiden ilmenemiä sekä siinä miten ihminen suhtautuu toisiin ihmisiin ja suhtautumisessa ympäristöön.

Jos Keskustan kaikki jäsenet vaihdetaan yksi kerrallaan onko kyseessä tämän jälkeen enää sama Keskusta?
Toki. Keskustapuolueen voi katsoa syntyneen 1900-luvun alkuvuosina, ja puolue on kulkenut Keskustapuolueen nimellä vuodesta 1965. Joten jäsenistö on kyllä jo vaihtunut luonnollisista syistä! Ihmiset eivät ole puolueen osia samalla tavalla kuin vaikkapa taskukellon osat muodostavat taskukellon, vaan puolueessa sama arvomaailma, yhteinen etu ja halu edistää näitä yhdessä toimimalla liittävät yhteen muuten hyvinkin itsenäisesti ajattelevia ihmisiä.

Kuka on paras Vihreiden ehdokas Lohjalla?
Vaalikoneiden mukaan minulle toiseksi sopivin ehdokas (heti itseni jälkeen) on Vihreiden Teemu Reiman. :D

Ketä äänestäisit jos et saisi äänestää Vasemmistoliittolaisia etkä Vihreitä?
Tämä on paha! Lohjalla harkitsisin Perussuomalaisia. Heillä on muutama aika karmea ehdokas, mutta toisaalta Perussuomalaisilla on mielestäni vahvaa tahtoa puolustaa minullekin tärkeitä asioita kuten juurikin lähipalveluita ja parempaa joukkoliikennettä. Poliittinen kokemattomuus Vasemmistoon verrattuna on kyllä puute, samoin on vaikea sanoa kuinka yhtenäisen valtuustoryhmän Persut saavat kasaan. SDP:n arvot ovat yleisellä tasolla lähempänä omiani, mutta heidän ryhmänsä on pahasti levällään tärkeissä asioissa ja sitä paitsi heilläkin on kamalia ehdokkaita. Oi voi! Onneksi minun ei tarvitse vakavasti miettiä tätä!

Minkälaista ihmistä et missään nimessä haluaisi valtuustoon?
No ainakin kävelevät kumileimasimet, kokouspinnarit ja muut joille luottamustehtävät merkitsevät kahvinjuontia ja kivaa lisää ansioluetteloon, voisivat pysyä poissa ehdokaslistoilta. Vaikka eivät ne pysy.
En myöskään haluaisi valtuustoon hämäräbisneksien säätäjiä, uskonnollisia fundamentalisteja enkä ihmisiä jotka ovat niin mielisairaita että se vaikuttaa valtuutetun tehtävien hoitoon. Toki listoilta löytyy näitäkin vaihtoehtoja.

Mitä ominaisuuksia hyvältä valtuutetulta vaaditaan?
Minun unelmavaltuutettuni (jollaiseksi koittaisin itse ryhtyä, jos kansa antaisi tilaisuuden) on tunnollinen toimiensa hoidossa, yhteistyökykyinen ja aloitteellinen. Hän yrittää tulla toimeen kaikkien kanssa, mutta uskaltaa toisaalta myös asettua vähemmistöön. Hän perehtyy päätettäväksi tuleviin asioihin ja relevantteihin lakeihin niin hyvin että voi muodostaa niistä perusteltuja mielipiteitä. Hän ei ole niin herranpelkoinen ettei osaa sanoa virkamiehille vastaan jos siihen on hyvät perusteet. Hän on rehellinen, tekee parhaansa mutta on myös itselleen armollinen. Hän on oikeudenmukainen ja tuo esiin kuntalaisten mielipiteitä vaikka ne poikkeaisivat hänen henkilökohtaisista mielipiteistään.  

Kuinka monenlaisia psykologeja on olemassa?
Kahdenlaisia. Niitä jotka jaottelevat kaikki asiat kahteen luokkaan ja niitä jotka eivät jaottele.

Mitä Lohjalta puuttuu?
Matkustajajunarata. Hyvä elokuvateatteri (Kino Vaakuna on pikemminkin herttainen elokuvateatteri, käyn kyllä sielläkin). Päätöksenteosta puuttuu välillä kuntalaisten ääni.

Mitä Lohjalla on liikaa?
Ketjuliikkeitä. Lohjan kauppojen tarjonta on aika persoonatonta. Olisi mukava jos sekaan mahtuisi pieniä, persoonallisia liikkeitä. Minusta Lohjalla on myös liikaa autoja. Joukkoliikenne on aika heikkotasoista ja se näkyy autoilun suosiossa. Omenapuita ja naakkoja on sen sijaan korkeintaan sopivasti.

Pitäisikö tieteen olla poliittista?
Riippuu tieteestä. Natsi-Saksahan alkoi halveksua Einsteinin ”juutalaista fysiikkaa” ja siitä saatiin vain varoittava esimerkki siitä miten hassusti voi käydä jos politiikka alkaa kontrolloida tieteentekemistä. Toisaalta hyvällä yhteiskuntatieteen tai vaikkapa historian tekemisellä on emansipatorinen ulottuvuus ja parhaimmillaan yhteiskuntatieteet nostavat esiin yhteiskunnan epäkohtia ja auttavat vaiettujen asioiden käsittelemisessä. Minusta yhteiskuntatieteiden, oikeustieteen ja myös filosofian täytyy hyväksyä voimansa vaikuttaa yhteiskuntaan. Sellainen on aina poliittista, vaikkakaan ei ehkä puoluepoliittista.

Mihin hyväntekeväisyysjärjestöihin kuulut ja mitä hyväntekeväisyyttä harrastat?
En kommentoi, perusteluni löytyvät tästä postauksesta.

Onko avaruudessa elämää?
Vielä ei ole löydetty, mutta en keksi hyvää syytä, miksi ei olisi. Minusta se että elämää olisi vain Maapallolla, olisi hyvin epätodennäköistä! Universumi on todella, todella iso paikka. Se on sopivan ikäinen, ja pienehköt kiviplaneetat vaikuttaisivat olevan varsin yleisiä. On mahdollista, että mikrobitason elämää on omassakin aurinkokunnassamme, esimerkiksi Marsissa ja Europassa.

Onko eettisesti oikein tappaa tappajabakteeri?
Minkäs ongelman sinä siinä näet?

Mihin haluaisit matkustaa lomamatkalle?
Grönlantiin, Galapagossaarille, Jerikoon, Patagoniaan, Catal Höyukiin. Islannin kiertomatka olisi myös kiva. Yleisesti ottaen, minusta hyvässä lomakohteessa on kiinnostavaa luontoa tai historiaa (mitä vanhempaa sen parempaa), vähän ihmisiä eikä mielellään liian kuuma. Lähempänäkin on kyllä kiinnostavia kohteita.

Miksi hyve-etiikka on yhtä aikaa niin simppeliä mutta monimutkaista?
Monimutkaisuus johtuu ihmisen ja maailman epätäydellisyydestä. Teoriat ovat usein paljon selkeämpiä kuin se elämä mihin niitä olisi tarkoitus soveltaa. Siksi filosofitkin keskustelevat usein paljon mieluummin teorioista kuin siitä miten niitä saisi sovellettua.

Kumman antaisit mieluummin korjata hajonneen pesukoneesi, psykologin vai psykiatrin?
Psykologin. Jos hän ei saisikaan sitä korjattua, hän osaisi varmasti lohduttaa hyvin. Psykiatri taas saattaisi vain määrätä onnellisuuspillereitä…

Onko nykyinen kapitalismi ainoastaan välimenovaiheen talousoppi ennen jotakin kehittyneempää muotoa?
Luulisin että kyllä, joskaan en osaa sanoa, miltä sellainen kehittyneempi muoto näyttäisi.

Miksi hiilivoiman vaaroista puhutaan paljon vähemmän kuin ydinvoiman vaaroista?
Maailmaan ei usein tunnu mahtuvan montaa puheenaihetta yhdellä kertaa. Se on kyllä ongelma kun puheena ovat monimutkaiset asiat. Ydinvoiman ja hiilivoiman vaarat ovat hyvin erityyppisiä. Ydinvoiman riskit ovat ehkä sellaisia että niiden toteutumisesta saa parempaa draamaa.

Miten maailmasta saataisiin parempi paikka ihmisille?
Aivan aluksi, toivoisin että ihmiset alkaisivat välittämään tästä kysymyksestä...

0 kommenttia:

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Oma valokuva
Saara R
Filosofi Saara Reimanin ylimääräisten ajatusten mausoleumi. Ajatuksia on jo aika paljon, aika monista aiheista. Palaute blogista: saara.j.reiman@gmail.com
Tarkastele profiilia

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments