Lämpimiä tunteita vai tukevaa näyttöä?


”Kyllä meidänkin puolueesta löytyy niitä jotka vastustivat terveyskeskusten keskittämistä!”, on lause jonka olen kuullut viime aikoina usein kilpailevien puolueiden ehdokkailta. On suorastaan huvittavaa, miten valtuustoryhmät jotka olivat asian valtuustokäsittelyssä hajallaan, yrittävät nyt pelastaa maineensa rippeitä. Sanat pyörivät vinhasti. Jotkut ovat luvanneet tukea kunnallisten palveluiden säilyttämistä kunnan omana tuotantona. Kuulostaa lämpimältä. Käytännössä kysymys on kuitenkin vain yksityistämisen vastustamisesta. Hyvä alku, mutta lähipalvelujen lakkautuksia näinkin ajattelevat ihmiset voivat kannattaa ihan helposti. Nyt kannattaa olla tarkkana sen suhteen, kuka on luvannut ja mitä, ja kuinka selvin sanoin.

Rakas Kylänväki, kerrataan vielä miten tämä asia menikään. Viime valtuustossa oli kaksi (2) ryhmää jotka olivat yhtenäisenä rintamana lakkautuksia vastaan. Toinen näistä ryhmistä oli yhden hengen Perussuomalaiset. Toinen oli Vasemmistoliiton seitsemän hengen valtuustoryhmä joka lunasti vaalilupauksensa pitää lähipalveluiden puolta. Meidän ryhmämme ei ainoastaan äänestänyt johdonmukaisesti lähipalveluiden puolesta, vaan vaati myös muita vastuuseen rikotuista lupauksista. Kaikkien muiden ryhmien valtuutetut olivat joko jakautuneet tai suhtautuivat keskittämiseen varsin myötämielisesti. Esimerkiksi Vihreiden valtuutetuista yksi äänesti tyhjää, yksi olisi säilyttänyt lähiterveysasemat ja kaikki muut valtuutetut äänestivät keskittämisen puolesta. Toki rivivihreiden joukoissa mielipiteet ovat jakautuneempia kuin edellisestä voisi päätellä. Mutta nyt puhutaan tehdyistä teoista ja puolueiden tahtotilasta. Montako kertaa kansaa voi jymäyttää pehmeillä sanoilla? 

Terveysasemien mukana asuinalueilta lähtevät myös neuvolapalvelut ja apteekit. Eli jos esimerkiksi Virkkalan terveysasema lähtee, on hyvin mahdollista että sen lisäksi lähtee yksi useita ihmisiä työllistävä yritys kyläkeskustasta, josta kaupungin toimet ovat muutaman viime vuoden aikana karkottaneet jo monia yrityksiä. Maalailut siitä miten joukkoliikenneyhteyksien parantaminen Tynninharjulle ja keskustaan kompensoisi menetystä, ovat tukevaa utopiaa. Nykyään bussiyhteydet Virkkalasta sairaalalle ovat surkeat, ja Virkkalasta sentään on jo olemassa edes teoreettinen yhteys sairaalan suunnalle. Miten käy vaikkapa Kirkniemeläisten? Toimiakseen bussiyhteyksien pitäisi olla todellakin lähellä kuntalaisia. Nykyiset reitit eivät millään riitä. Lisäksi bussien pitäisi olla matalalattiaisia, jotta huonosti liikkuvien vanhusten, vammaisten, lastenrattaiden kanssa kulkevien perheenäitien ja muiden terveyspalveluiden ahkerimpien käyttäjien liikkuminen olisi jouhevaa. Ja sitten pitäisi vielä muistaa tarmokkaasti olla ajattelematta sitä seikkaa, miten terveellistä esimerkiksi työmatkalaisten on liikkua bussilla flunssa- ja vatsatautiepidemioiden aikaan. Jos pääsen valtuustoon, tulen kysymään näistä käytännön haasteista keskittämisen kannattajilta, sillä minulle tämän fantasian sisältämä viisaus ei kerta kaikkiaan ota valjetakseen.

Toiseksi, bussireitit ovat palveluita jotka tulevat mutta myös menevät helposti. Esimerkiksi lippujen hintatason kohtuullisuus on asia jota täytyy vahtia koko ajan. Mitäs luulette, Rakas Kylänväki, muistavatko valtuutetut varmasti vahtia liikenneyhteyksiä vuodesta toiseen? Vai arveletteko, että todennäköisempää on että Lohjalla, kuten muuallakin Suomessa, lippujen hinnoilla on tapana nousta vaivihkaa ja bussireittien kannattavuutta syynätään tarkasti? Uskotteko, että mahdolliset uudet yhteydet ovat yhtään paremmassa turvassa kuin kylille vakiintuneet terveyspalvelut? Jos uskotte, teillä on huomattavasti valoisampi elämänasenne kuin minulla.

”Keskittäminen” kuulostaa monen korvissa samalta kuin säästö. Fakta kuitenkin on, että terveyskeskusten keskittämishankkeen tuomien säästöjen määrä riippuu kovasti siitä, kuinka innokasta hankkeen kannattajaa kuuntelee. Vain se on varmasti tiedossa, että keskittäminen vaatisi investointeja. En minä matematiikassa hyvä ole, mutta ymmärtääkseni investointi tarkoittaa selkokielellä rahanmenoa. Siispä, tällä hetkellä keskittämishankkeesta tiedetään vain se että siitä koituisi rahanmenoa. Minusta senkin rahan voisi käyttää järkevämmin sijaisjärjestelyjen parantamiseen ja terveyskeskuspalveluiden vahvistamiseen. Epäilen, että monet henkilökunnan saatavuusongelmat johtuvat osin siitäkin, ettei mahdollisesti lakkautettavien terveysasemien ongelmien ratkomiseen ole viitsitty viime vuosina vakavasti paneutua. Lääkäripula on toki todellisuutta. Totta on sekin, että tulevaisuudessa terveysasemien pitäminen miehitettynä tulee olemaan kalliimpaa kuin mihin olemme tottuneet. Mutta suorasta ja selvästä säästäväisyyskysymyksestä ei ole kyse. Pohjimmiltaan meillä on käsissämme arvovalinta. En minäkään ole iloinen terveyskeskusten ylläpidon kallistumisesta, mutta minulle lähiterveysasemat ovat niin tärkeitä peruspalveluita, että jos niistä on pakko maksaa enemmän, niin sitten minä maksaisin. Kaivetaan tarvittavat rahat jostakin joka ei suoranaisesti lisää lohjalaisten sairastavuutta ja terveyseroja, vähennä kylien houkuttelevuutta asuinpaikkoina, hankaloita tuhansien kuntalaisten arkea ja karkota paikallisia yrityksiä.

Terveysasemien lakkauttaminen on hölmöläisten hommaa. Kylänväki, jos olette kanssani samaa mieltä asiasta, älkää äänestäkö niitä puolueita joilla on esittää näytöksi hyvästä tahdostaan vain se tosiasia ettei heidän valtuustoryhmänsä kannattanut keskittämistä täysin yhtenäisenä rintamana. Älkää tyytykö lämpimiin tunteisiin ja haaleaan sympatiaan. Muistakaa, että Vasemmistolla on paras näyttö päättäväisyydestä ja kyvystä puolustaa lähipalveluita yhtenäisenä rintamana silloinkin kun ympärillä takit kääntyvät niin että viuhuu. Tänään niitä palveluita ovat terveysasemat, mutta emmeköhän me kaikki tiedä että tulevaisuudessa lakkautusuhka voi koskea muitakin palveluita. 

posted under |

0 kommenttia:

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Oma valokuva
Saara R
Filosofi Saara Reimanin ylimääräisten ajatusten mausoleumi. Ajatuksia on jo aika paljon, aika monista aiheista. Palaute blogista: saara.j.reiman@gmail.com
Tarkastele profiilia

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments