Keskusteluyhteyksiä

Toritapahtumissa puolueiden kojut kansoittaa lähinnä oma väki. Uteliaita äänestäjiä näkyy vain harvakseltaan. Sen sijaan vaalien alla pidettävät toritilaisuudet ovat hyvä tilaisuus sosialisoida muiden puolueiden aktiivien kanssa. Heihin törmää normaalisti vain harvoin. Kuitenkin yhteyksien luominen on tärkeää.  Lautakunnissa ja valtuustossa ei pärjätä jyräämällä kaikki muut, vaan on tärkeää löytää yhteistyön mahdollisuuksia. Ihmiset ja puolueet pitää tuntea voidakseen osata arvioida millaiset ja miten esitetyt asiat voivat saada tukea yli puoluerajojen  ja ylipäätään kehittää itselleen maine yhteistyökykyisenä tyyppinä. Paikalliset aktiivit ja oman kaupungin tilanne ovat usein hyvin erilaisia kuin valtakunnallisen poliitikkogallerian tyypit ja puolueiden isot linjaukset. Yhteistyöhakuisella otteella aion minäkin pärjätä, mihin tehtävään vaalien jälkeen päädynkin. En ole niitä poliitikkoja jotka eivät hyväksy hyviä ideoita jos ne esittää väärän puolueen edustaja, enkä niitä jotka kieltäytyvät yhteistyöstä sellaisten ihmisten kanssa joiden arvoja en joiltain osin kannata. Olen sitä mieltä että asiakysymyksissä tulee pystyä tekemään yhteistyötä silloin kuin ajettavana on yhteinen etu. Kun on yhteisten asioiden hoitamisesta kyse, henkilökohtaiset kaunat, vanhojen vääryyksien muistelu, puolueiden välinen kisailu ja muut hauskat poliittiset huvit tulee voida unohtaa toviksi.Vaikka yleisellä tasolla sorrun välillä ennakkoluuloisuuteen tiettyjä puolueita kohtaan siinä missä muutkin, kuntapolitiikan arjessa nämä ennakkoluulot on paras tunkea jonnekin mielen pimeään sopukkaan ja sulkea säkkiin. Siinä vaiheessa kun ennakkoluulot,  henkilö- tai puoluekemiat haittaavat asioiden hoitoa, ollaan huonoilla teillä. Vaikka Vasemmisto on ilman muuta Lohjan puolueista erinomaisin, kyllä muiltakin löytyy hyvät tyyppinsä ja hohdokkaat hetkensä. Minusta kuntalaisten etu vaatii, että tuemme kaikkia kannattamisen arvoisia ideoita, riippumatta siitä kuka ne esittää. Hiukan toivoa pitää aina olla suurimpienkin typerysten suhteen, ja valmiutta yhteistyöhön silloin kun hyvien asioiden ajaminen yhteistyötä vaatii.

Mikä sitten on saaliini tästä kaikesta torilla sosialisoimisesta? No, selväksi on tullut ainakin se että Vihreiden ja Vasemmiston välit ovat Lohjalla optimistisesti sanottuna haastavat ja rehellisesti sanottuna tulehtuneet, mahdollisesti kaikkialla paitsi oman keittiönpöytäni ääressä. Syytä sopii etsiä molempien puolueiden kärkimiehistöstä. Minusta nykytilanne on sekä sietämätön että järjetön.  Valtakunnallisesti tarkasteltuna puolueillamme on paljon yhteisiä arvoja ja tavoitteita joista olemme ainakin suunnilleen samaa mieltä. Esimerkiksi Lohjan ympäristön tila ei ole niin erinomainen että kahdella puoluekartan vihreimmällä puolueella olisi varaa olla napit vastakkain. Toisten tekemisiin ja asenteisiin voin vaikuttaa hyvin rajallisesti, mutta omalta osaltani aion tehdä kaikkeni ennakkoluulojen vähentämiseksi, rakentavan yhteistyön ja keskusteluyhteyksien avaamiseksi. Aion olla kärsivällinen niitä Vihreitä kohtaan jotka suhtautuvat minuun ennakkoluuloisesti ja niitä Vasureita kohtaan jotka ovat alkaneet suhtautua Puolisoon ennakkoluuloisesti.  Jos Luojat suovat, jossakin vaiheessa kärsivällisyys ehkä palkitaan. Näyttää kuitenkin siltä, että minun on parasta aloittaa sen yhden Vihreän kanssa joka suhtautuu minuun varauksettoman lämpimästi ja jonka oikeamielisyyteen itse voin luottaa lujasti. Se on alku, ja vaikka minä olen vain yksi Lohjan Vasemmiston johtokunnan jokapaikanhöylistä ja Puoliso vain Vihreiden ehdokas, keittiönpöytämme yli kulkeva puolueidenvälinen keskusteluyhteys saattaa hyvinkin olla tasokkain mitä koko lohjalaisella vihervasemmistolla on esitellä. Ehkäpä ajan myötä saamme hieman pehmitettyä asenteita puolin ja toisin, sen verran että järkeä mahtuu puhumaan.


Vihreiden lisäksi olen sosialisoinut ahkerasti Perussuomalaisten kojulla. Heillä näkyy olevan nostetta, ja toiseksi he ovat Vasemmiston kanssa monessa käytännön asiassa samoilla linjoilla. Odotan melko läheisessä tulevaisuudessa löytäväni itseni samasta kokouspöydästä Persun kanssa. Arvokysymyksissä puolueemme ovat kauempana toisistaan, ja se on perusta ennakkoluuloille. Tutustuminen on paras tietämäni lääke siihen ongelmaan, ja Persujemme kunniaksi onkin sanottava, että he osoittautuivat helposti lähestyttäviksi ihmisiksi jotka olivat lähtökohtaisesti kiinnostuneita hyvien välien luomisesta Vasemmistoon. Tämä yhteistyökuvio näyttääkin tällä hetkellä paljon helpommalta kuin punavihreän yhteistyön aloittaminen. Keskusteluni Persujen kanssa olivat rakentavia ja yhteisiä kiinnostuksenkohteita kartoittavia. Yhteisiä huolenaiheita löytyi etsimättä, ja näkökulmamme niihin olivat toisiaan täydentäviä. Sain myönteisen kuvan aktiiveista joiden kanssa juttelin ja uskon, että meillä on hyvät edellytykset yhteistyöhön monissa käytännön asioissa.

Keskusteluyhteyksien luominen yli ennakkoluulojen, ja kampanjoiden tuoksinassa tehtyjen ylilyöntien ei ole aivan helppoa, mutta minusta se on hyvin palkitsevaa. Keskusteluyhteyksien ja hedelmällisen yhteistyön rakentaminen puoluerajojen yli ei totisesti onnistu edes kaikilta isoilta nimiltä, mutta se on se tapa jolla minä haluan politiikassa menestyä. Tähän päästäkseen ei tarvitse myydä omia arvojaan tai mielipiteitään. Kyky kuunnella muita, omien ennakkoluulojen pitäminen kurissa, valmius yrittää nähdä asioita myös toisten näkökulmista ja ymmärrys siitä että ihmiset voivat usein olla eri mieltä kelvollisin perustein, riittävät pitkälle. Millaisiin tehtäviin vaalit minut vievätkin, nämä ovat niitä hyveitä joita yritän viljellä toimiessani yhdessä muiden puolueiden väen kanssa.

posted under , |

0 kommenttia:

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Oma valokuva
Saara R
Filosofi Saara Reimanin ylimääräisten ajatusten mausoleumi. Ajatuksia on jo aika paljon, aika monista aiheista. Palaute blogista: saara.j.reiman@gmail.com
Tarkastele profiilia

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments