...ensiksi olen kuitenkin virkkalalainen


Olen tähän mennessä tavannut kaksi (2) henkilöä jotka ovat sitä mieltä että Lohjan terveyspalvelut sopisi keskittää keskustaan ja Tynninharjulle. Nämä kaksi henkilöä ovat kilpailevien puolueiden ehdokkaita. Tänään seurasin sivusta torilla, miten eräs toinen kilpailevan puolueen ehdokas (joka oli lakkautuksia vastaan) yritti urheasti selittää, miten heidän puolueessaan on asiasta monia mielipiteitä. Onnea vain siihen hommaan. Mutta minusta oli hienoa kantaa sen  puolueen ehdokasnappia joka on pitänyt lähipalvelujen puolta johdonmukaisesti ja yhtenäisenä, päättäväisenä rintamana.  Lohjan Vasemmiston iso tykki, Matti Pajuoja, teki taannoin valtuustossa hyvän työn ihmetellessään ääneen, miten on mahdollista että vaalikonekyselyssä vuonna 2008 terveysasemien säilyttämisen kannalla oli 39 valtuutettua, mutta valtuustokäsittelyssä heitä oli enää 18. Takit siis kääntyivät, mutta kiitos sen ettei oikeamielisen ärhäkkä valtuustoryhmämme suinkaan masentunut äänestystappiosta sanattomaksi, ne eivät kääntyneet niin siististi ja hissukseen kuin monet ehkä toivoivat. Moraalisaarnamme herättivätkin valtuustossa runsaasti ärtymystä. Minä arvelen, että se oli huono omatunto joka siellä kolkutteli. 

Miten lyhyt on kansan muisti nyt? Muistavatko kansalaiset, mitkä puolueet ja ketkä ehdokkaat söivät sanansa asiassa joka oli lohjalaisille tärkeä jo edellisissä vaaleissa? Minä uskon, että muistavat. Lähipalvelut ovat näidenkin vaalien alla ylivoimaisesti eniten kylänväkeä puhuttava asia. Virkkalassa ne ovat olleet uhattuna niin kauan kun olen täällä asunut. Kunnalliset palvelut ovat olleet jatkuvan lakkautus- ja supistamisuhan alla, ja paikallisten mielipiteiden sivuuttaminen tieremonttiasiassa maksoi kylälle myös useamman yrityksen. Se on iso asia tämänkokoisessa paikassa jonne uusien yritysten on usein vaikea juurtua. Tammikuusta voimaan astuvat kuntaliitokset tuovat Lohjalle uusia kyliä ja kulmakuntia, mutta keskustaan emme ole saamassa lisää yhtään neliömetriä. Onko uusilla alueillakin luvassa samanlainen päättymätön vastarintataistelu lähipalveluiden ja elävän kyläkeskuksen puolesta kuin Virkkalan seudulla, vai saammeko Lohjan suunnan käännettyä pois keskittämisvimmasta ja kohti eläviä, monimuotoisia ja lähipalvelujen ympärillä kukoistavia kyliä?

Tänään kuulin eräältä toiselta naapuripuolueen ehdokkaalta terveisiä kyliltä. Kylänväki oli ihmetellyt hänelle, mitä virkkalalaiset valtuutetut oikein ovat tehneet kuluneen kauden aikana kun kaikki on tuntunut menevän vain hullumpaan suuntaan. Tuttavani oli vastannut: ”Eivät paljoakaan, kun ette ole oman kylän väkeä valtuustoon äänestäneet”.  Se oli hyvin sanottu. Lohjalla suuri vastakkainasettelu ei kulje kylittäin, vaan akselilla keskusta- kylät. Meillä Lohjan reunamien asukkailla on paljon yhteisiä etuja ajettavanamme. Pisimpään Lohjaan kuuluneina meillä entisen Lohjan kunnan asukkailla on tukevaa kokemusta siitä miten hyvin ääni täältä kantaa Monkolaan asti. Ei kovin hyvin. Se ei kuitenkaan johdu siitä etteikö meillä olisi hyviä ja Lohjan kylien edun päälle ymmärtäviä ehdokkaita useammastakin puolueesta, vaan siitä etteivät hyvätkään ehdokkaat pääse läpi jos äänestäjien tuki jää selkääntaputteluun. Pitäisi muistaa myös käydä piirtämässä äänestyslippuun sen tarmokkaan lähipalvelujen puolustajan numero, esimerkiksi 276.  Ensi valtuustokaudella tehdään isoja ja kauaskantoisia ratkaisuja. Nyt on aika vaikuttaa siihen, mihin suuntaan. Vanha viisaus ”pahat äänestävät aina” pitää paikkansa myös Lohjalla. Kansa kuitenkin ratkaisee sen, ketkä valtuustoon valitaan ja millä meriiteillä.

Minusta äänestäjän kannattaisi nyt miettiä paitsi suuria puheita, myös näyttöjä ja puolueiden arvomaailmaa. Lohjan Vasemmistolla on vahvin näyttö lähipalvelujen puolustamisesta hyvässä hengessä ja yhtenäisellä rintamalla. Vaalien edellä kaikki lupaavat paljon hyvää ja kaunista, mutta lopulta suuri osa vastaantulevista päätöksistä tehdään omien arvojen mukaan. Miettikää siis sitäkin mikä olikaan se puolue jonka keskeinen arvo on, ettei ketään jätetä oman onnensa nojaan.Valtuustoon pääsemiseen tarvitaan noin sata ääntä, ja ehdokkaiden väliset erot ovat usein pieniä. Jokaisella äänellä on näissä vaaleissa siis Lohjalla todellista merkitystä, samoin jokaisella pienelläkin omaa ehdokasta tukevalla teolla. Siispä puhukaa politiikkaa, tulkaa torille ja tapahtumiin, tutustukaa ehdokkaisiin, jakakaa kirjoituksiamme sosiaalisessa mediassa. Ennen kaikkea, tehkää harkittuja äänestyspäätöksiä.

Ennakkoäänestys käynnistyy ensi viikolla Virkkalan kirjastolla. Vielä meillä on tämäkin mahdollisuus, vaikka alhaisen aktiivisuuden takia senkin jatkosta on käyty keskustelua. Itse en tällä kertaa pääse toimittamaan ennakkoäänestystä, mutta varsinaisena vaalipäivänä olen taas paikallani tunnustelemassa, josko sanomani olisi kaikunut Virkkalan keskustan alueella ja innostanut kylänväen uurnille. 

ETA: Lisäapuja oman ehdokkaan miettimiseen löytyy vaikka täältä: Lohjan Vasemmiston ehdokkaat 2012. Mukana hassu kuva minustakin!

posted under |

0 kommenttia:

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Oma valokuva
Saara R
Filosofi Saara Reimanin ylimääräisten ajatusten mausoleumi. Ajatuksia on jo aika paljon, aika monista aiheista. Palaute blogista: saara.j.reiman@gmail.com
Tarkastele profiilia

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments