Kaikkien blogien sotanorsut, yhdistykää!

No niin. Se siitä teemaviikosta ja takaisin Reaalimaailmaan. Tähän postaukseen tulee yhdeksi tunnisteeksi "arki", sillä arjesta tässä valitettavasti kirjoitan.


Internet on hieno keksintö. Se mahdollistaa minun työntekoni kotoa (ja maalta) käsin. Siellä on tiedon valtatie. Jopa blogistania on ollut minulle kiltti, ja tuonut tullessaan uusia mukavia tuttavuuksia ja sitäkin tärkeämmän tunteen, etten ole aina yksin kummallisten ajatusteni kanssa.
Netillä on kuitenkin pimeätkin puolensa ja yksi pahimmista on kiusaaminen. Anonyymiuden verhon takana kiusaaminen on helpompaa kuin koskaan reaalimaailmassa. Anonyymina voi tehdä mitä vain, ja kohteena ovat usein kaltaiseni bloggaajat jotka esiintyvät netissä omalla nimellään ja kasvoillaan. Anonillien pelko estää monia bloggaamasta, ja heidän hyökkäyksensä ovat saaneet monta hienoa ihmistä lopettamaan bloggaamisen. Minullakin, jonka kokemukset blogimaailmasta ovat 95-prosenttisesti hyviä, on ahdistuksen hetki joka kerta kun avaan sähköpostin jonka otsikkona on ”palautetta blogistasi”. Eikä sitä pelkoa ole poistanut se tosiasia, etten ole koskaan saanut yhtään inhottavaa sähköpostia. Pelko kiusaamisesta ja raadollisuuden näkemisestä saa jotkut välttelemään koko nettiä. Se köyhdyttää meitä kaikkia. Nettikiusaaminen ei ole vain traumojen ja pahanolon aiheuttamista kiusaamisen uhreille. Se on myös alhaisimman tason vallankäyttöä jolla pyritään vaientamaan liian erilaiset joiden mielipiteet ovat liian hyviä. Sitä minä en hyväksy.

Muotiblogien maailma on kauniiden ja ennen kaikkea hoikkien ihmisten maailma, olkoonkin että suuri osa meistä on enemmänkin tavallisen näköisiä eikä aina niin hoikkiakaan. Kuitenkin kauneus kuuluu meille kaikille. Jopa muodin pitäisi kuulua kaikille kiinnostuneille, sillä eikö siinä ole kyse Kauneusihanteen lisäksi myös luovuudesta, estetiikasta ja hyvästä olosta? Aina välillä muotimaailma muistaa nämä hyvät asiat. KappAhlin XLNT model search on eräs esimerkki yrityksestä laajentaa erikokoisten ja –näköisten ihmisten näkyvyyttä, ja toisaalta hankkia myös tietoa siitä millaisia ihmisiä mainoksiin halutaan. Kuvankauniita vai sellaisia joiden päällä vaatteet näyttävät vähän siltä kuin ne voisivat itsellä näyttää? Kerrankin meiltä kysytään. Vaan kuinkas siinä kävikään. Kisaan osallistujat, etenkin Värikäs Pipsa joka on syyllistynyt siihen rikokseen että pitää muotia ja vaatteita käsittelevää, positiivisuutta pursuavaa blogia vaikka onkin selvästi ylipainoinen, ovat joutuneet aivan uskomattoman paskamyrskyn kohteeksi. Oi Mutsi Mutsin mukaan kiusaamisessa on perinteisten likasan...eikun vauvapalstojen lisäksi kunnostautunut Ylilauta-foorumi, "vähän niin kuin miesten Demi".

Onko ylipaino terveysriski? No toki. Onko ”huoli” siitä tai kansantaloudesta oikeutus kiusata muita? Ei koskaan. Jokainen vastaa omasta käytöksestään, ja provosoituminen on aina provosoitujan ongelma. Kiusaamista ei oikeuta mikään. Lihavilla ihmisillä on oikeus olla tyytyväisiä itseensä ja kehoonsa. Lihavilla ihmisillä on oikeus tuntea itsensä kauniiksi ja saada osakseen ystävällistä ja arvostavaa kohtelua.  Meillä ei ole velvollisuutta selittää kenellekään, miksi olemme sellaisia kuin olemme ja miksi elämämme ei ole pelkkää laihduttamista. Se mikä tässä yhteydessä on tärkeää muistaa on, että ylipaino ei väistämättä kerro luonteen kehnoudesta, vaan sen takana voi olla myös muita syitä. Sellaisia syitä jotka saavat kiusaajat näyttämään vielä alhaisemmilta ihmisiltä kuin miksi heidän huonotapaisuutensa heidät jo tekee. En tiedä, kumpi on minusta vastenmielisempää ja masentavampaa: naiset jotka käyvät kotkina toisten naisten kimppuun ja painavat heitä lyttyyn näyttääkseen itse paremmilta (kenen silmissä?), vaiko miehet jotka arvostelevat Mahdollisia Sisariaan, Vaimojaan, Tyttäriään ja Äitejään julmasti pinnallisin perustein. Sen tiedän, että molempien pitäisi hävetä.

Olen viime päivinä muistakin syistä pohtinut, että maailmamme kaikkine rumuuksineen ja vääryyksineen on pitkälti sellainen kuin on siksi että tällainen ihmiset haluavat sen olevan. Epäoikeudenmukaisuutta on, koska ihmiset valitsevat sen, kiusaamista on koska ihmiset haluavat kiusata ja toiset haluavat ummistaa silmänsä näkemältään kiusaamiselta. Mutta ehkäpä minunkin haluamisillani voisi olla merkitystä (etenkin teidän tuellanne?) Minä haluan internetin ilman kiusaamista. Minä haluan että netti yhdistää ja tukee ihmisiä. Haluan että jokainen jolla on asiaa, uskaltaa blogata ja astua näkösälle. Enkä usko että hiljaa oleminen edistää sitä tavoitetta.

Tämä uusin nettikiusauksen muoto leimahti rohkeasti itsensä katseen kohteeksi tuovia ylipainoisia kohtaan. Seuraavalla kerralla kiusaamisen kohde voi valikoitua toisenlaisin perustein.  Kuka tahansa voi joutua kiusatuksi, kuten Suomen suosituimpiin muotibloggaajiin kuuluva Xeniakin tietää. Kauneusihanteeseen täydellisesti sopivakin kelpaa likasangoksi. Siksi sotanorsun arvonimi ei kuulu ainoastaan ylipainoisille bloggaajille, vaan jokaiselle joka tekee jotakin pysäyttääkseen nettikiusaamisen ja valitsee kertoa anonilleille, että he tekevät väärin. Kiusaaminen täytyy lopettaa. Sitä täytyy hävetä, eikä anteeksipyyntö kiusatuiltakaan olisi pahitteeksi.Eri kokoisilla ja näköisillä ihmisillä on myös oikeus näkyä katukuvassa. Fakta on, että valittuja terveysriskejä on lukemattomia. Lihavien kimppuun käydään, koska ylipaino näkyy päälle päin, ja osittain siksi että yhteiskuntamme ilmapiiri on tehnyt lihavien kiusaamisesta sosiaalisesti hyväksytympää kuin vaikkapa mielisairaalta vaikuttavien kiusaamisesta. Koossa 48-50 olen megaläski (kuvatodisteita löytyy kuvia-tagin alta), ja sitä paitsi olen nuorempana ollut jonkun viikon mallitoimiston XL-listalla, joten kelvannen mainiosti. Lisäksi olen juuri nyt huonokuntoinen (se ei tosin johdu painostani vaan siitä että olen viettänyt tänä vuonna aivan liikaa aikaa sairastaen sairauksia jotka kumma kyllä eivät ole olleet ylipainon aiheuttamia).Näillä meriiteillä ilmoittaudun siis niiden bloggaajien listalle joita anonillien pitäisi muistaa kiusata. Toivon samalla, että meitä löytyy sen verran monia että anonillit ymmärtävät että monimuotoisuus on maailmassa jäädäkseen. Sotanorsuilla voi olla leppeä luonne, mutta tarpeen tullen saamme aikaiseksi ison rytinän.

Minulla on näin aluksi pari ideaa, mitä juuri sinä voit tehdä asian hyväksi.    
1) Jaa tämä postaus tai Oi Mutsi Mutsin postaus facebookissa tai twitterissä.
    2) Jos sinulla on blogi, kirjoita aiheesta postaus.
    3) Jos olet ylipainoinen, eli tämänkertaisen lokamyrskyn kohderyhmään periaatteessa kuuluva, astu esiin. Anna kasvosi ”läskeille” ja ole mukana näyttämässä että meitä on monta, me olemme fiksuja ja rohkeita ja itsetuntomme on parempi kuin niillä joiden täytyy painaa muita alas tunteakseen olonsa hyväksi.
    4) Älä sorru epäasiallisuuteen, älä mene tappelemaan keskustelupalstoille (mielenrauhani takia itse en ole mennyt edes lukemaan keskustelupalstoja jotka ovat nousseet esiin kohun yhteydessä). Jos läskin ihmisen verenpaineesi uhkaa nousta liikaa, riittää jos vain jaat muiden kirjoituksia.

Koska tämä(kin) postaus on epäkäytännöllisen ihmisen kiireessä rustaama, toivotan tervetulleeksi teidänkin ideanne siitä miten saisimme kiusaamisen vastaisen rintaman näkyviin.

Urpoille tulee kohta kiire, jos he haluavat ehtiä kiusaamaan meitä kaikkia.
Urpoille tiedoksi, että en julkaise asiattomia kommentteja. Mutta koska läski olen minä eivätkä fiksut ja filmaattiset lukijani, se ei varmaankaan haittaa. : )

4 kommenttia:

Marja Leena kirjoitti...

Jälleen kerran huippupostaus, Saara. Kiitos. Tästä asiasta ei kirjoiteta tarpeeksi ja varsinkin keinot tuntuvat olevan vähissä. Olen ehdottomasti sotanorsu, ja mielelläni. Tämä lähtee nyt Twitteriin kiertämään kaneetilla "Lue ehdottomasti" tai muuta vastaavaa. Lupaan kirjoittaa myös blogiini asiasta.

Ylipaino on termi, jonka toivoisin katoavan. Miksi ei riitä sana "paino". Kenen annan määrittää painoni ylipainoksi? Voin olla painava, mutta mitäpä se kenellekään anonyymille kiusaajalle tosiaan kuuluu. Sotanorsut siis liikkeelle.

Zepa kirjoitti...

Ai, onko taas joku "kohu" menossa? :-D Ilmeisesti luen vääriä blogeja, oh weh.

Zepa kirjoitti...

Kävin nyt vasta tuolla Oi mutsi mutsissa. Jestas, onpas kommenttiboxissa kova meno ja melkomoinen urpokeräymä! Itellä ei riittäisi hermo opettamaan noille mitään, esim. käytöstapoja.

Saara kirjoitti...

Kiitos kannustuksesta, Marja Leena. Minullakin on usein voimaton olo, mutta kun on blogi, aina voi kirjoittaa!

Itse kuuntelen vähän lääkäreitä, jos heillä on todisteita. :) Ja puhun vain omasta puolestani. Julkisuudessa painoasioista tehdään kovin mustavalkoisia, vaikka todellisuudessa ihmiset kestävät kiloja eri tavoin. Esimerkiksi olympialaisissa oli monissa lajeissa urheilijoita jotka ovat BMI-indeksillä katsottuna sairaalloisen lihavia...tuskin ovat kovin laiskoja ja saamattomia.

Zepa: Draamahan tässä on keitteillä, nyt Oi Mutsi Mutsi näyttää tehneen jo rikosilmoituksen. Minua riepoo, ettei tämä ole mitenkään ainutlaatuinen pöhinä. Tarttis tehdä jotakin. Siis yritän, joskin verenpaineen mielessä pitäen...

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Oma valokuva
Saara R
Filosofi Saara Reimanin ylimääräisten ajatusten mausoleumi. Ajatuksia on jo aika paljon, aika monista aiheista. Palaute blogista: saara.j.reiman@gmail.com
Tarkastele profiilia

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments