Hyvyys-teemaviikko: Inspiraatiota hyvään syksyyn


Tapasin torstaina lenkkipolulla suruvaipan. Se istui nätisti tien sivussa odottamassa lenkkeilijää jolla ei olisi liian kiire perhoselle, ja kertoi syksyn olevan jo ovella. Perhoset kyllä tietävät nämä asiat. Perjantai-iltana oli jo aika aloittaa takapiha-astronomin syksy perseidejä bongaamalla. Postilaatikon sisältöä selatessani tutustuin taas ystävällismielisiin Kauppiaisiin jotka syksyn saapuessa halusivat tulla oikein kotiini asti inspiroimaan minua uusimaan vaatekaappini, sisustukseni, kattoni ja vaikka koko elämäntapani. Ja niin keksin, miten päättäisin tämän teemaviikon. Kuinka paljon inspiroitunutta vaatekaappia tärkeämpää onkaan olla inspiroitunut pyrkimään hyvään ja tekemään hyviä tekoja? 

Jos ja kun hyvä ei ole mystiikkaa vaan arkinen asia siinä missä vaatekaapista huolehtiminen, inspiraatiolle on käyttöä. Kuntoilija huolehtii fyysisestä toimintakyvystään, mutta eikö olisi vielä tärkeämpää kiinnittää huomiota myös siihen että on paitsi halukas, myös valmis hyvään? Minusta on, ja niinpä listasinkin tähän viisi asiaa jotka inspiroivat ja motivoivat minua pyrkimään parempaan. 

-Hyvä seura. Löytyykö tuttavapiiristä ainakin yksi ihminen joka on mielestäsi joissakin suhteissa ihailtava? Toivottavasti! Jos taas koko lähipiiri koostuu matalamielisestä väestä jonka mielestä etiikka on haihattelua, hyvän tekeminen turhaa vaivannäköä ja nipottamista, ja pohjimmiltaan hyvän tekemisessä on aina kyse itsekkäistä tarkoitusperistä, on tuttavapiiriä aika laajentaa uusilla, inspiroivammilla ihmisillä. Huomaa, että vaikka kaukaiset sankarit jotka elävät aivan erilaisia elämiä (tai ovat peräti edesmenneitä) voivat muistutella tehokkaasti siitä mihin kaikkeen ihminen pystyy, arjen inspiraationlähde on sitä parempi mitä helpompi häntä on matkia. 

-Pohdiskelu. Hyvän kirjallisuuden äärellä vietetyt, hyvän olemuksen pohdiskeluun käytetyt tuokiot eivät ole hukkaan heitettyä aikaa. Ota tavaksi varata vaikka viikottain tuokio rakentavalle lukemiselle ja pohdiskelulle. 

-Intiimi todellisuussuhde. Ihmisen on helppo vaalia sitä mistä hän välittää. Ja siitä mikä on tuttua, on helpompi välittää kuin ihmisistä ja ilmiöistä jotka ovat tuttuja vain uutisotsikoista. Liiku luonnossa, ja kultivoi tiedonhalun hyvettä. Lue vain kohtuullisesti masentavia uutisia, mutta ahmi tarinoita joissa kerrotaan maailmaa parantaneista hyvistä teoista. Todellisuussuhteeseen kuuluu myös realistinen käsitys itsestä ja omista resursseista. Opettele vaatimaan itseltäsi sopivasti, mutta ei liikaa. Jos hyvän tekeminen väsyttää, kiukuttaa tai tuntuu muuten vain mahdottomalta, rimaa voi myös laskea.

-Viikottainen annos itsensä hemmottelua, ja yleisemminkin ottaen lempeän asenteen viljely on tärkeää. Hyvään pyrkivä ja hyvän vakavasti ottava ihminen on alituisessa vaarassa muuttua kireäksi suorittajaksi joka näkee loputtomasti puutteita ja vikoja sekä itsessä että muissa. Se on asenne josta ei seuraa mitään hyvää. Hyvä vastalääke ovat kohtuulliset, mutta säännöllisesti nautitut nautinnot sekä yleinen kiltteys itselle. 

-Unelmoi. Hyvyys on suuntautumista parempaan maailmaan, ja vaikka todellisuus näyttäisi miltä, onneksi on mielikuvitus joka osaa visioida tulevaisuuden paremmaksi jos vain saa tilaisuuden. 

posted under , , |

0 kommenttia:

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Oma valokuva
Saara R
Filosofi Saara Reimanin ylimääräisten ajatusten mausoleumi. Ajatuksia on jo aika paljon, aika monista aiheista. Palaute blogista: saara.j.reiman@gmail.com
Tarkastele profiilia

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments