Se kasvaa sittenkin

Kasvimaa nimittäin. Kuten kesäkuussa kirjoitin, tämän kesän puutarhaharrastus on ollut vaivalloista ja (suhteellisesti sanottuna) vähäistä. En ole laskenut puutarhanhoitoon kuluneita tuntimääriä sen tarkemmin, mutta vaatimatonta on ollut. Voisi siis kuvitella, että myös sato olisi jäänyt vaatimattomaksi. Vaan ei. Se mitä maahan on saatu kylvettyä, on myös kasvanut, ja jotkut kasvikset ovat kasvaneet vallan erinomaisesti. Tänäkin vuonna varastoja saadaan täydemmiksi ja niin oman maan tuotanto tulee olemaan vuoden jokaisena päivänä vahvasti läsnä ruokalistallamme. 


Vuoden tuottavuuspalkinnon saaja tälle vuodelle on jo selvillä. Lehtikaali on kasvanut useimpina vuosina tasaisen mukavasti, mutta tänä vuonna kasvu ei näytä tuntevan mitään määrää eikä rajaa. Tähän mennessä olen korjannut satoa pakkaseen pariinkin otteeseen. Näyttää kovasti siltä, että saamme nauttia lehtikaalista seuraavaan satokauteen asti. Mikäs sen mukavampaa. Lehtikaali on hyvää, superterveellistä ja sujahtaa melkein minkä tahansa ruokalajin jatkoksi.


Vuoden yllättäjän palkinto puolestaan menee punajuurille. Punajuurenkasvatukseni historia on ollut niin surkea, etten tänä vuonna enää oikeastaan odottanut siltä muuta kuin lehtisatoa. No, lehtiäkin olen napsinut alkukesän salaatteihin, mutta ensimmäistä kertaa punajuuret ovat intoutuneet sellaiseen kasvuun että niiden juuriakin pääsee maistelemaan. Ensimmäiset pikkupunajuuret pääsevät kattilaan huomenna, ja voi hyvinkin olla että palleroita riittää oikein säilöttäväksi asti. 


Kasvimaan kesä on puolessa. Vasta tai jo, se riippuu näkökulmasta. Kesäsatoa on maisteltu jo jonkin aikaa, syyssato kasvaa jo hyvää vauhtia. Toisaalta kaipaan jo niitä herkkuja joita tänä vuonna emme saaneet maahan asti. Toisaalta olen ihmeissäni ja onnellinen siitä miten kasvimaa kuitenkin antaa meille enemmän ja parempaa kuin olin tohtinut odottaakaan. On onni, ettei menestys maanviljelyksessä riipu pelkästään viljelijöiden erinomaisuudesta.

posted under , |

0 kommenttia:

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Oma valokuva
Saara R
Filosofi Saara Reimanin ylimääräisten ajatusten mausoleumi. Ajatuksia on jo aika paljon, aika monista aiheista. Palaute blogista: saara.j.reiman@gmail.com
Tarkastele profiilia

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments