Graal...eikun Higgsin bosoni on löytynyt


Tiedemaailmassa on tänään käynyt sellainen täpinä että jopa verkkohesarin ykkösotsikkona oli monen tunnin ajan hyvä uutinen. CERNin LHC:ssä on havaittu hiukkanen, joka on joko kauan etsitty Higgsin bosoni, tai vähintään sen kaksospoika. Nyt löydetyn hiukkasen massa on se mikä Higgsillä tulee olla. Maailma on mallillaan, ja voimme nukkua yömme rauhassa.

Higgsin bosonin, tai virallisesti täsmälleen sitä muistuttavan ennestään tuntemattoman alkeishiukkasen, löytyminen ei nimittäin ole yllätys eikä sensaatio vaan huolellisen etsinnän tulos. Se kertoo, että niin sanotun standardimallin käsitys hiukkasfysiikasta on oikeansuuntainen. Vertaus fysiikan graalinmaljaan pätee siis vain etsinnän hartauden osalta. Standardimalli on ennustanut Higgsin bosonien olemassaolon, ja siten sellaisten löytäminen on mainio todiste standardimallin totuudellisuuden puolesta. Toisin kuin pyhä Graal, Higgsin bosonit ovat olleet kaiken aikaa aivan mukavasti eksistenssin syrjässä kiinni, ja monilla tutkijoilla on ollut hyvät syyt otaksua sellaisten olevan olemassa jo pidempään.Higgs on ollut viimeinen standardimallista puuttunut palanen. Nyt näyttää siltä, että standardimalliin sisältynyt pieni varaus ja epävarmuus on poissa. Higgsistä havaittiin jälkiä jo viime vuonna, mutta niissä kokeissa Higgs havaittiin vasta 90% todennäköisyydellä. Se on liian pieni todennäköisyys näin mullistavalle tieteelliselle löydölle. Tänään olemme saaneet selville, että kaksi erillistä LHC:n ilmaisinta havaitsi Higgsin kuvaukseen sopivan hiukkasen 99.9999% todennäköisyydellä. Koska tuloksia pitää vielä tarkistaa, tutkijat eivät vielä ole puhuneet iltapäivälehdistä tutulla varmuudella. Mutta shamppanjapullot poksahtelevat, ja ne poksahtelevat syystä. Higgsin havaitsemisen vaikeus on johtunut siitä, että kyseessä äärimmäisen nopeasti hajoava hiukkanen. Huolimatta mitättömästä koostaan ja muusta kainoudestaan, Higgs on maailmankaikkeudelle –mukaanlukien meille ihmisille itsellemme– tärkeä hiukkanen. Se antaa massan monille muille alkeishiukkasille, kuten protoneille, neutroneille ja elektroneille. Higgs auttaa selvittämään, miten matematiikkamme ja estetiikkamme on yhteydessä havaintotodellisuuteen.

Jossakin vaiheessa hiukkasfysiikasta puhuttaessa on aina muistettava mainita, että kyllä vaan, tällainen esoteerinen ja jumalattoman kallis (ellei esimerkiksi sotimiseen käytettyihin resursseihin verrata) tutkimus kantaa lupausta käytännön sovellettavuudesta. Se tulee ajan kanssa esille. Parantunut ymmärrys hiukkasfysiikasta auttaa meitä ymmärtämään astetta käytännönläheisempiä tieteitä: ehkä tietojenkäsittelytiedettä, ehkä biokemiaa. Riittänee kun muistutan, että hiukkasfysiikan abstraktiudellekin irvailevat ihmiset käyttävät tyytyväisenä kvanttimekaniikan, astrofysiikan ja elektroniikan sovelluksia arjessaan. Soveltava tutkimus edellyttää taustaksi teoreettista tutkimusta (seikka jonka Suomen valtio tuntuu tuon tuostakin unohtavan tutkimuspolitiikkaansa suunnitellessa). Tutkiessamme maailmaa tutkimme sitä paitsi aina enemmän kuin yhtä hiukkasta. Kehitämme uusia tutkimus- ja tiedonkäsittelymenetelmiä, opimme mahdollisesti jotakin tieteellisestä metodista tai tiedeyhteisöstä itsestään. Higgsiäkään ei etsitty törmäyttämällä hiukkasia yhteen ja katsomalla sitten räjähdysjälkiä mikroskoopilla. Liikumme nyt aivan toiselle todellisuuden tasolla, sillä missä atomit ovat valtavia, protonit ja elektronit suuria ja Higgs- Higgs on edelleen lyhytikäinen ja pienen pieni. Löytääkseen sen tutkijat joutuivat törmäyttämään hiukkasia yhteen lukemattomia kertoja ja seulomaan dataa, jonka seasta vähitellen alkaa piirtyä kuva ennen havaitsemattoman alkeishiukkasen jättämästä ainutkertaisesta jäljestä. Koska aine ja energia eivät ole täysin erillisiä, hiukkasen jättämä energiajälki kertoo sen massasta ja ominaisuuksista. Higgsin bosonin löytyminen –ja nyt löydetty hiukkanen on joko Higgs tai sen kaksoisveli – merkitsee uutta askelta massan ja painovoiman, aineen perusolemuksen, ymmärtämisessä. Higgsin kentän avulla ymmärrämme paremmin universumimme alun tapahtumia. Vain tulevaisuus näyttää, mitä on sen polun varrella jolle nyt on astuttu.

Higgsin metsästys on vaatinut tuhansien tutkijoiden työn useiden vuosikymmenten aikana. Se on niellyt tähtitieteellisen summan rahaa. Tämä kaikki kertoo, että uteliaisuus, pyrkimys totuuteen ja sen ymmärtämiseen, millaisessa universumissa olemme vierailemassa tietoisina olentoina, ovat yhä elossa ja potkivat. Jos ihmiskunta ei hukuta itseään tietämättömyyteen, pelkoon ja taruihin, kärsivällisesti yrittämällä voimme oppia ymmärtämään todellisuutta sen hienoimmilla ja monimutkaisimmilla tasoilla asti. Varmaa on vain se, että mitä salaisuuksia maailmankaikkeus kätkeekään, se on ihmeitä täynnä.

posted under , |

2 kommenttia:

tyy kirjoitti...

Juuri näin, erinomaista!

Yes.

Saara kirjoitti...

Kiitos, tyy! :) Sitten vaan odottelemaan lisää uutisia.

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Oma valokuva
Saara R
Filosofi Saara Reimanin ylimääräisten ajatusten mausoleumi. Ajatuksia on jo aika paljon, aika monista aiheista. Palaute blogista: saara.j.reiman@gmail.com
Tarkastele profiilia

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments