Revontulia!

Avaruus.fi:n mukaan toissapäivän vastaisena aamuyönä Auringossa sattui iso hiukkaspurkaus. Nyt purkausalue on kääntymässä meihin päin. Se saattaa tarkoittaa haastavia aikoja satelliiteille, mutta täällä alhaalla se tarkoittaa lähinnä sitä että myös eteläisen Suomen asukkailla on mahdollisuus nähdä revontulia vielä tänä iltana. Ursan revontulijaoston puheenjohtajan Tom Eklundin mukaan mahdollisuudet uusiin magneettisiin myrskyihin seuraavan parin viikon aikana ovat hyvät, joten tiedotteita kannattaa seurailla. Koska revontulet ovat yläilmakehän ilmiö, pilvinen sää voi estää havaitsemisen.

Ursan Taivaanvahtiin tulleen havaintoilmoituksen mukaan viimeyö oli Sodankylässä aktiivinen revontuliyö. Tampereella ja Hollolassa nähtiin rauhallisempia revontulia. Virkkalassa emme revontulia nähneet ennen kuin kiristyvä pakkanen hääti takapiha-astronomit takaisin sisälle vilttien suojaan. Lupaavalta kuitenkin näyttää. Joten jos aikaa on ja taivas näyttää selkeältä, pimeän tultua kannattaa pukea lämpimästi ja käydä kurkistamassa, josko jotakin näkyisi. Jos mukaan nappaa kiikarit, ne kannattaa revontulia odotellessa suunnata kohti komean täysikuun maisemia.

posted under |

1 kommenttia:

Aikatherine kirjoitti...

ei niitä revontulia täällä Hesan sudul ole ollut, minä näin kyllä nuorena paljonkin kun asuin Oulussa muutaman vuoden. Silloin oli muutenkin poikkeukselliset talvet, hirviät pakkaset 50 astetta ylimmillään taloista halkesi vesijohtoja..ei lohduttanut taivaan tulet,mutta kun eka kerran näin luulin, että nyt on maailman loppu. Taivan näytti siltä kuin sen edessä olisi ollut valtava esirippu ja yhtäkkiä se lipui keskeltä kahteen suuntaan eli avautui kuin teatterissa ja näkyviin tuli hohtavaa valoa. Pelästyin ihan oikeesti, kaikki näytti niin todelliselta, se äänettömyys ja mahtava taivaan tuli.
Silloin tuli mieleen ensikerran, että UT kertomus siltä päivältä kun Jeesus riippui ristillä ja taivas kuvattiin vähän samoin, puhuttiin että esirippu repesi kahtia. Sitenkin sen näyn olisi voinut kuvata. Muilta osin UT kertomus niiltä osin sopii hyvin rajun ukkosilman kuvaukselta. Siinähän taivas voi pimentyä pitkäksikin aikaa kun mustat pilvet vyöryvät päälle, on hyvin synkkää.
Kävin Heurekassa katsomassa kun siellä oli muutama vuosi sitten revontulet filminä kun sen näkee siellä ikään kuin livenä, kolmiulotteinen kuvaus tekniikka on minulle käsitteenä ihan hepreaa, mutta mahtavaa katsoa. Näyttämöhän on aivan rajattomana edessä, ylettyen pään yli ja molempiin suuntiin oikealle ja vasemmalle. Jos et ole käynyt suosittelen, se on upea elämys.Filmit vaihtelevat vuosittain. Revontulia voimakkaamman vaikutuksen teki kuitenkin lentokone simulaattorin lento, pidin kaiteista kiinni kun pyörrytti se hurja kiito ja kieppuminen taivaalla ja syöksyminen suoraan kohti vuoren seiniä viihetkellä hyppäys ylös . Olihan minulla lapsenlapsikin mukana, hänkin tärisi ilosta saadessaan kokea sen näytöksen ja olihan siellä silloin myös niitä dinosauruksia.

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Oma valokuva
Saara R
Filosofi Saara Reimanin ylimääräisten ajatusten mausoleumi. Ajatuksia on jo aika paljon, aika monista aiheista. Palaute blogista: saara.j.reiman@gmail.com
Tarkastele profiilia

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments