Elinkaariajattelua vaatekaupassa

Talven tullen olen taas siivoillut kangas- ja vaatevarastojani.Meillä ei osteta vaatteita kirpputorilta, mutta yritän saada ostovaatteista kaiken irti kierrätysompelun muodossa. Olen huomannut, että jo vaateostoksilla kannattaa muistaa vaatteen elinkaaren loppupäässä odottava kierrätys uusiksi käsityöprojekteiksi. Mistä tahansa vaatteesta saa kyllä irti jonkinlaisia tilkkuja, mutta kierrätysompelu on paljon hauskempaa, jos saatavilla on oikein hyviä tilkkuja.

Ensinnäkin, olen oppinut että trikooseen tulee suhtautua suurella epäluulolla. Paitsi että trikoo on ainakin minun ompelijantaidoilleni julmaa materiaalia, kestävyys ei kuulu elastaanin hyviin puoliin. Nopeasti karttuva kasa hankalasti uusiokäytettävää materiaalia ei ole ollenkaan hyvä juttu. Ja ei, matonkude ei yleensä ole hyvä trikoon loppusijoituspaikka. Ihan ajatuksen tasolla mustista bändipaidoista kudottu matto kuulostaa tavallaan herttaiselta, mutta mihin ihmeeseen sellaisen oikeasti sijoittaisi? Trikoovapaita urheilu- ja alusvaatteita on vaikea kuvitella, mutta yleisesti ottaen on parempi ostaa trikoon ja stretchin sijaan vaatteita joiden mukavuuden takaa sopivan väljä leikkaus.

Toinen vältettävä asia ovat keinokuidut. Olen hankkinut parikin ompelukirjaa joissa esitellään hienoja projekteja joiden materiaaleina ovat kierrätetyt puuvillat, silkit, villat ja pellavat. Kierrätetyistä polyestereista ja keinokuitusekoitteista ei sanota mitään. Tarkemmin ajateltuna, se ei ole mikään ihme. Keinokuituvaatteita ei myöskään voi uudistaa värjäämällä, ja kauniisti kulumisen sijasta ne vain hiutuvat ikävästi. Jos haluaa tehdä kierrätysprojektinsa hyvistä materiaaleista, kannattaa suosia hyviä materiaaleja jo vaatekaupassa.

Väritkään eivät ole yhdentekeviä. Epäilen, että Suomessa on vaivihkaa saatettu voimaan asetus, jonka mukaan pukeutumisneuvoja ei saa antaa mainitsematta että neutraalit värit ovat mielettömän käteviä ja että musta on aina muodissa. Kokemuksesta voin kuitenkin kertoa, että jos sisustus on vaalea ja pirteä, on haastavaa löytää fiksuja uudelleenkäyttökohteita mustien, tummanruskeiden ja harmaiden kankaiden kasoille. Myös ompeluoppaissa esiintyvät tilkkuvakat ovat täynnä kauniita kukkakuoseja, pehmeitä värejä ja kauniisti kirjailtuja tilkkuja. Parasta siis suosia jo vaatekaupassa sellaisia värejä ja kuoseja joista saa aikanaan kauniita tilkkuja.

Napitettava vaate on korjaus- ja kierrätysompelun kannalta antoisampi kuin vastaava vetoketjullinen vaate. Vetoketju on usein vaatteen heikko lenkki, ja ostovaatteiden vetoketjut ovat keskimäärin pirullisia vaihdettavia. Lähtökohtaisesti napit ovat aina kivoja ja jokaiselle kierrätetylle napille kyllä löytyy maailmasta paikka, jos ei muuten niin uudelleen päällystettynä. Toki vetoketjunkin voi kierrättää, mutta uusien käyttökohteiden löytäminen napeille on paljon näppärämpää. Kierrätysompelu on sitä hauskempaa mitä kirjavampi nappivarasto on, ja siksi kivat napit ovat vaatteelle kuin vaatteelle iso etu. Vaatevalmistajien taipumus käyttää kankaan sävyisiä nappeja on taas yksi hyvä syy suosia värikkäitä vaatteita.

Onko teillä lisää vinkkejä siitä mihin kierrätysompelijan kannattaa kiinnittää huomiota vaateostoksilla?

0 kommenttia:

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Oma valokuva
Saara R
Filosofi Saara Reimanin ylimääräisten ajatusten mausoleumi. Ajatuksia on jo aika paljon, aika monista aiheista. Palaute blogista: saara.j.reiman@gmail.com
Tarkastele profiilia

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments