Virkkalan vaalihuumaa

Edellisissä vaaleissa Virkkalan tilanne on ollut varsin edustava pienoismalli koko maan keskiarvoista. Niinpä, noustessani keskiviikkona virkailijoiden pöydän takaa vuoroni päättyessä, oloni oli varovaisen toiveikas. Ennakkoäänestys oli käynnistynyt vilkkaasti, eikä vain omassa asemapaikassani Virkkalan kirjastolla, vaan koko Lohjalla. Jos tahti jatkuu kohtuullisena, niin vaikka vaalitulos ei sattuisikaan miellyttämään minua henkilökohtaisesti, pääsen näillä näkymin lohduttautumaan sillä että maa saa sellaisen presidentin kuin kansan syvät rivit ovat tilanneet. Ja sehän se on pääasia, kun demokratiassa eletään.

Presidentinvaalit ovat tälläkin kertaa lähes varmasti kahden kierroksen vaalit. Gallupkyselyjen heitellessä on hyvä muistaa, että yhtään ääntä ei todellisuudessa ole vielä laskettu, eikä lasketa ennen kuin vaalipäivänä. Eikä äänestäminen ole lottoamista jossa vaalien voittajaa äänestäneille jaetaan irtopisteitä, vaan vastaamista rehellisesti kysymykseen joka kysytään meiltä kaikilta: ”Kuka näistä ehdokkaista soveltuisi mielestäsi parhaiten presidentiksi?” Jos alamme pohtia taktiikoita ja strategioita, emme tee sitä mitä valtio on tehtäväksemme antanut, eli vastaa suoraan ja kiertelemättä esitettyyn kysymykseen. Valtio ei kysy: ”Kenen heistä pitäisi päästä toiselle kierrokselle Niinistön kilpakumppaniksi?”, ei edes ”Kenen on mahdollista päästä toiselle kierrokselle?”, vaan vain ”Kuka heistä on mielestäsi paras?”. Äänestäminen ei ole kansalaiselle raskas velvollisuus, mutta taktikointikeskusteluja kuunnellessa tuntuu, että se silti on kaikessa yksinkertaisuudessaan vaikea velvollisuus tietylle kansanosalle.
Virkkalan –ja kuulemma muidenkin Lohjan ennakkoäänestyspisteiden- vaalihuumaa synkentää toinenkin harmaa pilvi. Äänestäjien ikäjakauma on taas kerran painottunut vanhempaan päähän. Missä ovat pari- kolmekymppiset? Nukkumaan jääminen ei tarkoita vain sitä ettei usko omiin mahdollisuuksiinsa, puhumattakaan sitä että nukkuminen olisi minkäänmoinen protesti tai kannanotto- se tarkoittaa, että nukkujalle sopii mitä parhaiten se että maan suunnasta päättävät ne joilla siihen on heikoimmat eväät. Jos mieli tekee nukkua vaaleissa, suosittelen miettimään hartaasti sitä seikkaa, miten monenlaista menijää mahtuu yli 18-vuotiaisiin kansalaisiin. Lukuunottamatta muodikkaasti kyynistyneitä ja yhteiskunnalliseen elämään väsyneitä nuoria aikuisia, äänestyspaikoilla näkyy kyllä koko elävän elämän kirjo, mukaan lukien ne tyypit joiden kohdalla mietin hiljakseen, eikö olisi järkevää että äänioikeus voitaisiin tilapäisesti poistaa äänioikeutetun iän saavuttaneelta kansalaiselta, jos lääketieteellisesti voidaan todeta että syystä tai toisesta johtuen äänioikeutetun mieli vaeltaa pysyvästi ja tukevasti Tuonelan tanhuvilla eikä missään Reaalimaailman lähistöllä.

Vaalipaneelit, tentit ja kampanjat ovat tehneet selväksi ettei presidentiksi ole näissä vaaleissa tarjolla klooneja, vaan kahdeksan varsin erilaista ehdokasta. Täydellinen heistä ei ehkä kukaan ole, mutta luulen että jos asiaan vaivautuu paneutumaan hetkeksikään, hyvinkin erilaisia arvoja edustavat ihmiset voivat kyllä löytää soveltuvan ehdokkaan. Presidentin valtaoikeuksia on karsittu, mutta presidentinvaalit ovat yhä arvovaalit joissa heijastuu kansan käsitys siitä millaista arvoilmastoa kansakunnan huipulla viljellään seuraavien kuuden vuoden ajan. Haluammeko yrittää eristäytymistä vai olla kansainvälisiä? Onko strategiamme ulkopuolisia uhkia vastaan sotilaallisen valmiuden kohottaminen vai rauhan rakentaminen? Äänestämmekö suvaitsevaisuuden vai suvaitsemattomuuden, tuloerojen tasoittamisen vai niiden ylläpitämisen puolesta? Nyt elämme niitä päiviä joina valtio kuuntelee tasapuolisesti jokaisen mielipidettä.

posted under |

5 kommenttia:

Zepa kirjoitti...

Mahtaisiko Linnaan saada nyt oikean isäntäparin vihdoin eikä vain "isäntäpareja" kuten tähän asti? :-D

Saara kirjoitti...

Sehän ei olisi ollenkaan hullumpi käänne.

Olisi myös kiinnostavaa nähdä, miten se vaikuttaisi eräiden nykyisten kansanedustajien itsenäisyyspäivänjuhlintaan. XD

Ofelia kirjoitti...

Kunpa tämän kirjoituksen lukisivat kaikki! En ole koskaan ymmärtänyt taktikointia, että äänestetään sitä, joka varmimmin pääsee jonnekin. Olen pitänyt itseäni naiivina kun olen tästä joskus paasannut jollekulle ja sitten on todettu ääneni menevän vähän kuin haaskuun, "kun ei se kumminkaan pääse". No hemmetti! Jos KAIKKI tajuaisivat äänestää sitä, ketä oikeasti kannattavat, ehkä joskus saataisiin ihan erilainen hallituskin, vaikkapa? Outoa, kun niin moni valittaa, ettei mikään ikinä muutu - olisikohan osasyy siihen tuo taktikointi?

Ja kunpa nukkujatkin älyäisivät, että kyseessä ei ole protestointi vaan se että hyväksyy muiden valinnat...

Saara kirjoitti...

Eihän ääni haaskuuseen mene, jos sillä on tehty se mitä valtio on tehtäväksi pyytänyt, eli ilmaistu selvä mielipide siitä kuka on paras. Mutta minunkin havaintojeni mukaan noita ihmisiä jotka eivät osaa erottaa äänestyslippua lottokupongista, on kyllä surullisen paljon.

Ei kai auta kuin koittaa puhua tästäkin...

Ofelia kirjoitti...

Sä oot niin hassu! LOTTOKUPONKI!! :D Tuon vedänkin seuraavaksi esille kun joku yrittää taktikoida, esim. rouva P!

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Oma valokuva
Saara R
Filosofi Saara Reimanin ylimääräisten ajatusten mausoleumi. Ajatuksia on jo aika paljon, aika monista aiheista. Palaute blogista: saara.j.reiman@gmail.com
Tarkastele profiilia

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments