Muutama talvinen resepti

Talviruokapostaukseni sai peräänsä parikin kommenttia joissa surtiin talveen sopivien arkisten reseptien vähyyttä. Itsekin olen aina etsimässä hyviä talvisia reseptejä, mutta on reseptiarkistooni jokunen hyvä resepti ehtinyt jo kertyäkin. Tässä muutama meillä maistuvaksi havaittu talvinen kasvisruokaohje. Hyvää ruokahalua!

Punakaaliwok 

Punakaalia ohueksi suikaloituna
Sipuli suikaloituna
pakastettuja wok-vihanneksia
öljyä
soijakastiketta
sweet chili-kastiketta
(kuivattua sipulia)
(suolapähkinöitä)

Paista vihannekset kunnes pakastevihannekset ovat sulaneet ja kaalit ja sipulit vielä hieman rapeita. Tarjoa täysjyväriisin kera ja viimeistele halutessasi kuivatulla sipulilla ja suolapähkinöillä. On kyllä hyvää ilmankin. Myös kana tai soijasuikaleet sopivat ruuan jatkoksi.


Kartoffelpuffer

4-6 suurenpuoleista perunaa raastettuna
2 sipulia hienoksi silputtuna
2 munaa
4 rkl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
suolaa ja pippuria
oliiviöljyä paistamiseen 

Yhdistä ainekset kulhossa. Muotoile taikinasta paistinpannulle mieleisen kokoisia pihvejä. Pienempiä on helpompi käännellä. Paista kartoffelpufferit kuumahkolla pannulla kummaltakin puolelta kullanruskeiksi. Tarjoa heti. Seuraksi sopivat hyvin maustekurkut.

Linssi-hernesoppa

1 iso sipuli pilkottuna
2.5 dl linssejä
1 l kasvislientä
purkillinen tomaattimurskaa
tölkillinen herneitä
2 valkosipulinkynttä (tai yksi, jos on kotona kasvatettu)
1 rkl paprikaa
pippuria

Huuhdo linssit ja kypsennä ne kasvisliemessä. Tässä menee vajaa tunti. Lisää sipuli noin puolessa välissä. Kun linssit vaikuttavat kypsänpuoleisilta, lisää murskattu valkosipulinkynsi ja loput ainekset. Keitä vielä kymmenisen minuuttia. Tarjoa hyvän leivän kanssa.


Kurpitsakakku (eli unelmakakku) 

4 munaa
4.5 dl sokeria
2.5 dl kasviöljyä
n. 400 g kurpitsasosetta
5 dl erikoisvehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl kanelia
1 tl suolaa
1 tl ruokasoodaa

kuorrutus: 

1 pkt maustamatonta tuorejuustoa
reilu dl voita sulatettuna (margariini ei käy)
1 pkt eli 500 g tomusokeria, siivilöitynä
1 tl vaniljauutetta

pähkinöitä

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Voitele suorakulmainen uunivuoka. Yhdistä munat, sokeri, voi ja kurpitsasose sekoittaen. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita ne taikinaan. Kaada taikina vuokaan ja tasoita tarvittaessa. Paista puolisen tuntia tai kunnes haarukkatesti osoittaa kakun olevan kypsä. Kun kakku on jäähtynyt kunnolla, valmista kuorrutus. Yhdistä tuorejuusto, voi ja vaniljauute. Lisää siivilöity tomusokeri vatkaimella sekoittaen useammassa erässä kunnes kuorrutus on tasainen. Levitä kuorrutus palettiveitsen avulla kakun päälle ja asettele päälle pähkinät. Jos maltat, anna jähmettyä.

posted under , |

5 kommenttia:

moody kirjoitti...

Wokkeja voi tehdä valmissekoitusten sijaan esim. porkkanasta, palsternakasta ja kaalista (tuoreita) sekä kukkakaalista, parsakaalista ja vihreistä pavuista (omasta maasta pakastettu tai kaupasta hankittu). Eksoottisempia makuja saa esim. säilykeminimaisseista ja -bambunversoista tai (itse kasvatetuista) iduista.

Sekalaisia kasviksia voi laittaa kasvissosekeittoon, johon saa ruokaisuutta (ja ihanan paksun koostumuksen) linsseistä. (Eli ensin tehdään kasvissosekeitto, sitten lisätään linssit ja annetaan keittyä. Paksuutta voi säädellä nesteen määrällä.)

Kylmillä säillä voi tehdä mausteisia ja lämmittäviä intialaisia curreja, joissa usein on raaka-aineina esim. peruna ja kikherneet. Kikherneiden tilalla voi käyttää myös suomalaisia härkäpapuja.

Tomaattien, herkkusienien jne. sijaan uunissa voi tehdä lisukkeeksi juureksia kera puna- tai muiden sipulien. Mausteeksi vaikkapa yrttejä ja hunajaa.

Anni kirjoitti...

Kiitän :)

Saara kirjoitti...

moody: Kiitos hyvistä ideoista!

Wokit ja keitot ovat siitä mukavia ruokia että niitä voi tehdä melkein mistä tahansa. Pakastevihannesten ravintoarvo ei talvisaikaan poikkea juurikaan tuoreista ja ne ovat usein tuoreita edullisempia. Itse suosin pakasteita talvisaikaan silloin kun varastovihannekset eivät houkuttele. Säilykehyllystäkin tosiaan voi tehdä hyviä löytöjä. Yritän kuluttaa talvikaudella tomaatit etupäässä tomaattisäilykkeinä. Tomaattimurska ei ole luomunakaan kallista...

Listasi luettuani mieleeni tuli vielä pizza. Siihenkin löytää hyviä täytteitä säilykeosastolta, tai vaikka tähteistä. Juustoa, tomaattikastiketta ja sipulia vain perään, niin hyvä tulee.

Olisiko sinulla jakaa curryresepti tai pari? Niitä ei ole koskaan liikaa.

moody kirjoitti...

Hups, unohtui vastata :)

Itse teen curryt aika lailla näppituntumalla, mutta vähän aikaa sitten Tamarind Heavenissa ollut ohje (http://tamarindheaven.blogspot.com/2011/10/kikhernecurry.html) on aika lähellä munkin sörsseleitä. Mausteethan ovat ihan henkilökohtainen valinta ja niitä muuttelemalla sama perusresepti muuntuu aina uudenlaiseksi. Itse tykkään tällä hetkellä inkivääristä, juustokuminasta, chilistä sekä ripauksesta kardemummaa ja kanelia. Tomaattiosaston hoidan curreissa yleensä tomaattisoseella (sose, pyree, mikä lie).

Tomaattisäilykkeitä minäkin suosin talvisin. Itse taidan käyttää paseerattua tomaattia ja tomaattisosetta enemmän kuin perusmurskaa.

Pitsa on hyvä sekametelisoppa-pohja myöskin.. itse vaan olen ihan superhuono kaikkien hiivaa vaativien leipomisjuttujen kanssa :) tämän vuoden yksi tavoite onkin selättää hiivaleipomiskammo!

Saara kirjoitti...

Kiitos linkistä!

Minä tulen toimeen hiivan kanssa, kunhan se on tuoretta.

Pizzapohjan pyöräyttäminen on helppoa.
Kokeile vaikka tätä:
1½ dl kädenlämpöistä vettä
puoli pkt tuorehiivaa
reilu loraus oliiviöljyä
ripaus suolaa
1 tl (tai jotain sinnepäin) sokeria
puolikarkeita vehnäjauhoja

Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää sokeri (tämä auttaa kohottamisessa), suola, öljy. Lisää jauhot hitaasti sormilla sekoittaen, ja pidä jauhojen lisäämisessä sekoitustauko siinä vaiheessa kun taikina on paksua velliä. Jatka sitten jauhojen lisäämistä kunnes taikina on mukavan tuntuinen pallo joka ei pahemmin takerru sormiin. Peitä kulho puhtaalla pyyhkeellä ja laita lämpimään paikkaan kohoamaan (esim. jos uuni on lämpenemässä, laita kulho lieden päälle) siksi aikaa kun valmistelet täytteitä.
Kaulitessa voi käyttää apuna jauhoja, ja kannattaa kaulita pizzataikina suoraan leivinpaperin päälle.

Onnea leipomuksillesi! :)

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Oma valokuva
Saara R
Filosofi Saara Reimanin ylimääräisten ajatusten mausoleumi. Ajatuksia on jo aika paljon, aika monista aiheista. Palaute blogista: saara.j.reiman@gmail.com
Tarkastele profiilia

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments