Muita tärkeitä tapahtumia

Presidentinvaalit eivät suinkaan ole ainoa huomionarvoinen tapahtuma maailmassa. Tässä huushollissa päivänpolttaviin puheenaiheisiin ovat kuuluneet myös lintujenruokintapaikan tapahtumat ja pienet draamat. Vai pitäisikö tänä vuonna puhua pikemminkin tapahtumien puutteesta? Edellisiin vuosiin verrattuna meno on nimittäin ollut varsin vaisua.

Pihalinnut ovat hyötyeläimiä. Kesän tullen tintit ja kirjosiepot metsästävät jälkikasvunsa kitoihin merkittävän määrän pihlajanmarjakoita ja muita tuhohyönteisiä. Talven tullen linnut siirtyvät vastaamaan suuresta osasta talvipäivien viihdettä ja virkistystoimintaa. Ruokapalkka ei kylläkään tule aivan halvaksi- arvelisin, että lintukultamme ovat syöneet tänä talvena viitisenkymmentä kiloa siemeniä. Saapa nähdä, meneekö sata kiloa rikki kevääseen mennessä. Onneksi auringonkukkaa saa Agri-Marketista huokeissa 25 kilon säkeissä, ja Prisma puolestaan myy siemensekoitusta 1.10 euron kilohintaan.Talipallojen ohella nämä edulliset siemenet muodostavat tarjoilun rungon, jota sitten täydennämme pähkinöillä ja eläinkaupan siemenseoksella. Tänä vuonna ruokintapaikkamme käsittää kaksi lintulautaa ja talipallotelineen. Toinen lintulauta ja talipallot roikkuvat vanhassa omenapuussa, isompi ja uudempi lintulauta taas on sijoitettu terassin kulmaan niin että sen touhuja voi seurata keittiön pöydän äärestä.

Ainoa uusi lajihavainto tänä vuonna on varpunen. Pikkuvarpuset ovat vakiovieraita, harvinaiset nokkavarpusetkin ovat löytäneet tarjoilumme aina silloin tällöin. Vaan perusvarpuset ovat pysytelleet poissa . Vasta tänä talvena huomasin parin soluttautuneen pikkuvarpusten parven jatkoksi. Siellä ovat pysytelleet. Olisikohan varpusten kanta alkanut toipua taannoin lintuharrastajapiirejä huolettaneesta notkahduksestaan? Harvinaisempia vieraita ovat olleet punatulkut ja nokkavarpunen, sekä se punarinta joka näyttäytyi laudalla vielä joulukuun puolella. Erilaisten pikkulintujen lisäksi naakkaparvi ja puluparvi kuuluvat vakiokalustoon. 

Vuosien varrella bongattujen lajien lista on kuitenkin venynyt pitkänpuoleiseksi. Erityisesti viime talvi toi puutarhaamme monia uusia vieraita. Yleisistä lintulautalinnuista havaitsematta on oikeastaan enää hömötiainen. Tämä jokaisen lintulaudan vakiovieraaksi tituleerattu laji ei ole koskaan näyttäytynyt meillä. Tarkemmissa tutkimuksissa olen saanut selville, että hömötiaisten kanta on eteläisessä Suomessa vähentynyt voimakkaasti. Hömötiaisen arvellaan olevan häviöllä kilpailussa rohkeampaa ja aggressiivisempaa sinitiaista vastaan. Tästä huolimatta, lajin täydellinen puuttuminen hämmentää. Virkkalan tietotoimisto kyllä tietää, etteivät hömötintit mitään kummajaisia näillä seuduilla ovat olleet. Joskaan eivät naapuritkaan ole niitä maininneet nähneensä. Taas on syytä pitää silmät auki, ja tietysti toivoa parasta. Jospa pienet mustalakit vielä uskaltautuisivat kylään.

Merkillepantavin ilmiö lintulaudalla on kuitenkin ollut outo hiljaisuus parin tapahtumarikkaan talven jälkeen. Monena pakkaspäivänäkin lintulauta on ollut lähes autio, ja jyvänkulutuskin on pikemminkin laskenut kuin noussut talven edetessä. Syitä osaamme vain arvailla. Onko lähistölle pesiytynyt uusia saalistajia? Onko leuto alkutalvi vain houkutellut linnut jäämään metsiin? Emme tiedä, mutta ehkäpä asia selviää jo lähiaikoina. Pihabongausviikonloppu häämöttää jo, ja silloin aiomme istahtaa tarkkailemaan lintulautojen elämää kunnon toviksi. Kukapa tietää, ketkä kaikki ehdimme vielä bongata?


EDIT: Jos päivän pahoinvointiannoksesi on yhä saamatta, tsekkaa linkki uusimpaan blogiin listallani. Natsivahti puolustaa urheasti rasistien sananvapautta julkaisemalla kuvakaappauksia facebookin nyttemmin suljetuiksi muutettujen viharyhmien kirjoituksista.
Toivon kovasti, että myös presidenttiehdokkaat Essayah ja Soini joiden mielestä rasismi ja vähemmistöihin kohdistettu vihapuhe ei ole Suomessa lisääntynyt, löytävät tämän blogin. 

posted under |

1 kommenttia:

Marja Leena kirjoitti...

Otin päivittäisen normaalin pahoinvointiannokseni lisäksi hieman tuosta linkistä tarjotusta. YÄÄÄÄÄKH!! Todella sairasta. Vahteja tarvitaan.

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Oma valokuva
Saara R
Filosofi Saara Reimanin ylimääräisten ajatusten mausoleumi. Ajatuksia on jo aika paljon, aika monista aiheista. Palaute blogista: saara.j.reiman@gmail.com
Tarkastele profiilia

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments