Synkän hiljaisuuden jumala

Aina välillä kirkosta kuuluu myönteisiäkin uutisia. Jospa vain ne uutiset eivät maistuisi jotenkin pohjaan palaneilta, kuten se että Helsingin seurakuntayhtymän kirkkovaltuusto on päättänyt lakkauttaa tukensa kolmelta homoja ja naispappeutta vastustavalta järjestöltä. Hurraa- paitsi että mitä ihmettä te teitte tällaisia järjestöjä tukemassa alun perinkään? Sen vielä joten kuten ymmärrän, että ajatus siitä että homot ovat samanarvoisia syntisiä kuin muutkin, on uusi. Vaikeampi on käsittää sitä miten naispappeus, joka tuli sallituksi jo vuonna 1986, herättää edelleen intohimoja fundamentalistipiireissä.

Pitäisikö tilanteen ratketa vetoamalla traditioon? Esimerkiksi näin: "Naisia on sallittua syrjiä ja julistaa pappisvirkaan kelpaamattomaksi koska niin on aina meillä tehty." Tässä on vain se pikku ongelma, että täsmälleen samalla argumentilla voidaan puolustaa montaa muutakin vääryyttä, orjuudesta alkaen. Ei pidä unohtaa että uusi testamentti ei kritisoi orjuusinstituutiota sanallakaan vaan tyytyy toteamaan että orjien tulee olla kuuliaisia isännilleen. Iik, nykyajan kristilliset kirkot rikkovat selkeästi Traditiota! Toisen suositun argumentin, ”erilaiset mutta samanarvoiset” vesittää tehokkaasti se jos erilaisuuden perusteella toisille on tarjolla sellaista arvostusta, valta-asema, urapolkuja ja niihin liittyviä hyvinkin maallisia etuja joista toisten on turha unelmoidakaan. Toki katoliset naiset saavat valita uskonnollisen elämän nunnina siinä missä miehet saavat ryhtyä munkeiksi, ihan muuten vain kirkollisessa marssijärjestyksessä nunnat kulkevat munkkien takana ja nunnaluostari on riippuvainen miespapin palveluista kun taas munkkiluostarissa ei ole naisille mitään sijaa.

Mutta miksi tilanne on näinkään monimutkainen? Miksi kirkkojen on rämmittävä pölyisissä alkuperäistekstien pinoissa ja väänneltävä klassisen kreikan sanoja kuin tiskirättejä? Jahve-jumala on inspiroinut paksun kirjan, mutta nyt hänen mielipiteestään vallitsee suuri epävarmuus. Minulla olisi yksinkertainen ehdotus siihen miten asiasta vihdoinkin saataisiin selvyys. Siihen ei tarvita kirkolliskokouksia eikä eri kantojen edustajien kärsivällistä kuuntelemista. Siihen tarvitaan vain yksi olemassaoleva jumala sekä joukko ihmisiä jotka vilpittömästi tahtovat tietää Hänen mielipiteensä. Ehdotukseni on: kysykää siltä jumalalta. Tai, jos ette usko että jumala puhuu selvää suomenkieltä, järjestäkää koe. Vaikkapa näin: kutsutaan paikalle joukko Naispappeja ja Miespappeja. Kumpiakin täytyy olla monta siltä varalta että jumala katsoisi aiheelliseksi paheksua joidenkin ihmisten pappeutta muun syyn kuin sukupuolen perusteella. Kirjaimellisen raamatuntulkinnan perusteella, mahdollisia syitä ovat esimerkiksi silmälasien käyttö (3 Moos 21:20) tai naimattomuus (1 Tim 3:2 mukaan seurakunnan kaitsijan tulee olla yhden, ei nollan, vaimon mies). Toinen mahdollisuus on tietysti tehdä kokeeseen osallistuville taustaselvitys, mutta ainakin oman kokemukseni mukaan selvityksissä voi olla vaikea tunnistaa sellaisia 1 Tim 3: 2:ssa mainittuja vikoja kuin vieraanvaraisuuden puute, ahneus tai lasten kurittomuus. Kun koejärjestely on saatu selväksi, kaikkia pappeja pyydetään vaikkapa siunaamaan joku. Koska siunaaminen on ymmärtääkseni maaginen toimitus, pitäisi muutaman päivän päästä olla selkeästi nähtävissä, kuka on tullut siunatuksi ja kuka ei. Jos kukaan naispapin siunaama ihminen ei koe elämässään siunausta mutta miespappien siunaamat ihmiset kokevat, voitaneen päätellä ainakin alustavasti ettei nainen voi toimia pappina. Jos selvää eroa ei havaita, täytyy päätellä että joko papin sukupuolella ei ole jumalalle merkitystä, asia ei kiinnosta jumalaa tai peräti että jumalalla on eksistenssiongelmia. Kaikissa näissä tapauksissa papin sukupuoli on yhdentekevä.

Joten: jos Jahve on eksistenssin syrjässä tukevasti kiinni oleva, voimallinen ja kirkkoaan johdattava jumala jota miellyttävät ihmiset jotka vilpittömästi pyrkivät miellyttämään Häntä ja tottelemaan Hänen ohjeitaan, miksi kenellekään ei ole tullut mieleen pyytää Häntä ratkaisemaan tätä repivää ja monia Hänen seuraajiaan surettavaa tilannetta? Eikö kukaan todella tahdo tietää selvää vastausta? Vai onko pelkona kenties se että kysymykseen vastaisi vain suuri, uskoa horjuttava hiljaisuus?

posted under , |

2 kommenttia:

Zepa kirjoitti...

Entäs jos siunattu päätyy siunattuun tilaan? "Toimii!"?

Saara kirjoitti...

*reps* XD
Krhm, siis tarkoitan että koeasetelmaa täytyy vielä vähän säätää. Siveälle teoreetikolle esittämäsi vaihtoehto ei tullut mieleenkään...

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Oma valokuva
Saara R
Filosofi Saara Reimanin ylimääräisten ajatusten mausoleumi. Ajatuksia on jo aika paljon, aika monista aiheista. Palaute blogista: saara.j.reiman@gmail.com
Tarkastele profiilia

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments