Kampauksia ilman kemikaaleja

Uudessa Mustassa ollaan huolestuneita hiusten laittamiseen (etenkin naisilla) kuluvasta kemikaalimäärästä. Hiusvärien vaarallisuudesta on puhuttu paljon, ja karmeita kuvauksia tavallisten, "tuttujen" värien aiheuttamista allergiareaktioista uutisoidaan säännöllisesti, mutta eivät tavanomaiset shampoot ja etenkään muotoilutuotteetkaan ole sellaista tavaraa jota valmistusaineluettelon hitaasti ja tulkkausavun kanssa luettuani olisin valmis kaatamaan päähäni useita kertoja viikossa, vuodesta toiseen. Mikä pahinta, teolliset tuotteet on luotu yhteensopiviksi varsin kierolla tavalla. Useimpia muotoilutuotteita ei saa pestyä pois vedellä tai kotitekoisella palasampoolla vaan niitä poistamaan tarvitaan tujumpia cocktaileja joissa on pinta-aktiivisia aineita ja tukevia liuottimia. Liuottimet vievät kemikaalinjämien mukana hiuksen luonnollisen happovaipan, minkä jälkeen tarvitaan kosteuttavaa hoitoainetta. Hoitoaine saattaa kuitenkin latistaa, jolloin tarvitaan taas muotoilutuotteita…
Shampoon vaihtamisesta kotitekoiseen on siis ollut täällä jo aikaisemmin puhetta, mutta miten pärjätä ilman muotoilutuotteita jotka pitävät tukan kuosissaan?

Nykyään pääsen tietysti tässä asiassa helpolla, mutta ennen maalle saapumista ja kompleksientäyteisen mutta jotenkin tyydyttävän huivisuhteen kehittämistä minulla oli jo pitkänpuoleinen tukka. Sain selville, että sellaisen kanssa tulee toimeen luonnonmukaisestikin -ratkaisuja tulee vain etsiä muualta kuin suurteollisuuden toivomalta suunnalta. Kemikaalien paras korvaaja ovat hiuskiinnikkeet, eli hengettömät, pinnit, hiusneulat ja klipsit. Niiden käyttö on vähentynyt samaan aikaan kun hiusten muotoilu kemikaalien avulla on lisääntynyt, ja nykyään moni ymmärtää hiuskorut käyttöesineiden sijaan koristeiksi. Suomesta kunnollisia, tukevia kiinnittimiä löytää vain ilmiömäisellä tuurilla, mutta ulkomaisissa nettikaupoissa on tarjolla laatutavaraa. No, hintaa on parasta verrata pikemminkin kampaamokäyntiin kuin marketin hiustarvikehyllyn tuotteisiin. Mutta rahalla saa laadukkaista materiaaleista käsityönä tehtyjä tarve-esineitä jotka kestävät ahkerassakin käytössä uudenveroisena jopa vuosia- monta kertaa pidempään kuin yhdenkään kampaamokäynnin tuottama ilo. Ainoa haaste on, että vuosien varrella kauniiden pikku asusteiden kokoelma saattaa paisua suurenpuoleiseksi.

Ekologinen, kemikaalikuormituksestaan huolestunut nainen on nainen jolla on kauneimmat kampaukset. Hiusten pituudesta, laadusta ja laittajan taidoista riippuen arkeaan voi sulostuttaa lukemattomin eri tyylein, ja kun ottaa huomioon että hiuskoruja vaihtelemalla samasta vanhasta nutturasta saa aivan erinäköisen, voi sanoa että ekologisen hiustenlaiton yksitoikkoisuuden aste on vain tekijästä kiinni. Entäpä sitten vaivalloisuus? Itse sanoisin, että aikaa siihen kemikaalien, rautojen ja föönien kanssa läträämiseenkin menee. Itselläni perusnuttura syntyy minuutissa, ranskalainen letti alle viidessä, ja minulla on liukas lantiopituinen tukka jossa kuulemma on hirveästi työtä. Vaiva on uusien –tai tässä tapauksessa uusvanhojen- konstien opettelemisessa. Kun alkuhankaluuksista on selvitty ja sormet ovat oppineet uudet tehtävänsä, ei kemikaalitaivaaseen tee mieli palata ainakaan helppouden takia.

3 kommenttia:

aikatherine kirjoitti...

nuorena oli pitkät ja sileät mun hiukset ja pesin laimealla mäntysuovalla. joskus laitettiin pilsneriä huuhteluveteen. ja tätini pesi munan keltuaisella..

teki mitä teki, eroa muihin ei juuri huomannut.

nykyään hiukseni ovat lyhyet ja arkisin suorat, vain pesty hyvin laimealla pesuaineella.

harmaita peittääkseni olen värjännyt kestovärillä.

ja se vaatii nyt öljyhoitoa , eli manteliöljyä pieni tilkka kämmeniin hierottuna yön yli.. siitä ne hiukset tykkää ja kiiltää.

Annimaria kirjoitti...

Oisko sulla hyviä nettikauppavinkkejä? Itsellä myös melko pitkä, suora, liukas ja värjäämätön tukka, joka on arkena yleensä nutturalla, ponnarilla tai hiussoljen avulla niskaan kerättynä ja olisi kiva aina välillä piristää kampausta jollain uudella.

Saara kirjoitti...

aikatherine, mäntysuopaa en olekaan kokeillut hiustenpesuun...hmm...

annimaria: En ole pariin vuoteen käynyt ostoksilla, mutta tässä muutama linkki/myyjä jotka olen hyviksi todennut:

prayercoverings.com/ amish hair pins (eli hengettömien tositoimiin tehdyt serkut)
flexi-8.com
ficcare.com Erityisesti Maximas on loistoklipsu, pitää kuin pikaliima.
60thstreet.net
designs by Baerreis
etsy.com/barefootmaiden Etsyssä on muitakin hyviä käsityöläisiä
longlocks.com Kallista mutta kaunista

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Oma valokuva
Saara R
Filosofi Saara Reimanin ylimääräisten ajatusten mausoleumi. Ajatuksia on jo aika paljon, aika monista aiheista. Palaute blogista: saara.j.reiman@gmail.com
Tarkastele profiilia

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments