Rauha alkaa kotoa

Siinä missä minua on vaivannut viime aikoina alakulo, monilla tutuilla tuntuu olevan perheongelmia. Meillä taas odotetaan jo seuraavaa hääpäivää. Olemme olleet yhdessä sen verran kauan, että luulen jo oppineeni yhtä sun toista perheonnen vaalimisesta. Ja kun aloin asiaa miettimään, tulihan sitä mieleen kaikenlaista. En lupaa seuraavien ajatusten olevan yleispäteviä, mutta ne ovat ihmiskokeilla testattuja ja jopa realistisia. Toivottavasti myös hyödyllisiä, muillekin kuin itselleni.

 1. Vaihtakaa kuulumisia joka päivä. Siten ei ainoastaan pysy perillä puolisonsa elämästä, mikä sekin on toki tärkeää. Jos kysyt jonkun kuulumiset joka päivä, sen jonkun täytyy olla erityinen, poikkeuksellisen mielenkiintoinen ihminen. Ja sitähän puoliso kai määritelmällisestikin on?
Tähän liittyen: jos puoliso on tärkeä, näytä se myös siinä miten käytät aikasi ja muut resurssisi. Elämän tärkeitä asioita eivät ole ne joiden sanomme olevan tärkeitä vaan ne joihin oikeasti olemme valmiita käyttämään rajallisia voimavaroja. Siksi on tärkeää varata toiselle aikaa.

 1. Olkaa kohteliaita kotona. Kiitos, ole hyvä, anteeksi, olisitko kiltti... jos puhuttelet ventovieraita kohteliaasti, eikö Puoliso ole ansainnut vielä parempaa? Hänen on kuitenkin jaksettava sinua lähietäisyydeltä koko elämän ajan...
Äläkä koskaan, missään tilanteessa hauku puolisoasi rumilla sanoilla. Jos hän on täysääliö, kannattaa miettiä tovin sitä seikkaa, että sinä olet sitten ihminen joka on ilmoittanut koko maailmalle rakastavansa täysääliötä.
Älä koskaan arvostele tai hauku puolisoasi julkisesti. Jos hänen käytöksensä harmittaa, sano asiasta kahden kesken niin ettet nolaa häntä. Hänellä on vikansa ja huonot hetkensä, mutta tarvitseeko koko maailman välttämättä tietää sinun versiosi asiasta? Onko se reilua ja rakastavaa? Jos teillä on vakava erimielisyys, pyri ratkomaan sekin kahden kesken (tai terapeutin avulla, jos tilanne on niin paha). Älä yritä kääntää ystäviäsi, tai etenkään lapsiasi, häntä vastaan. Vaikka voittaisitkin riidan, olet kylvänyt vihan siemenen.

 1. ...mistä pääsemmekin tärkeään pointtiin: yritä olla rakastettava. Yritä ilahduttaa puolisoa jollakin pienellä eleellä joka päivä. Rasittavuus ja ajattelemattomuus tulevat luonnostaan ja huomaamatta. Koita kompensoida. Hymyile. Halaa. Kysy, mistä hän pitäisi. Pyri siihen että hänen jokainen päivänsä olisi ansiostasi hiukan parempi. Anna toiselle myös hänen tarvitsemansa tila.

 1. Eikö puolisosi ole itsestäänselvyys? Onko hän erityinen, onko hän tärkeä? Hyvä, väännä se rautalangasta. Kerro vähintään kerran päivässä miten iloinen olet hänestä, miten taitava ja huomaavainen hän on ollut. Kriittisessä yhteiskunnassa jokainen meistä saa kuulla riittämiin “rakentavaa” kritiikkiä ja kehitysehdotuksia. Puolison virka on tasapainottaa kritiikin tulvaa tarjoamalla riittämiin rakentavaa ihailua ja hyväksyntää. Puhu hänelle ystävällisesti ja kannustavasti. Älä naura asioille jotka ovat hänelle vaikeita, ja säästä nerokas ivallisuutesi muille ihmisille. Jos sinun on pakko kritisoida, yritä muotoilla sanasi huolellisesti (mutta selvästi- näiden neuvojen ei ole tarkoitus olla helppoja vaan toimivia) niin että vältät tarpeettoman epäystävällisyyden. Älä syyttele, älä pilkkaa.

 1. Tottele puolisoasi ellei muuhun ole erittäin painavaa syytä (“mutku haluun” ei ole painava syy). Jos tottelet kun kohteliaasti pyydetään, hänen ei tarvitse nalkuttaa eikä komentaa, ja molemmilla on mukavampaa. Voit ilmaista itsellistä ja pippurista luonnettasi paremmissakin yhteyksissä, kuten yhteiskunnan epäkohdista puhuttaessa. Tai vaikka blogissa. “Kyllä, rakkaani” yhdistettynä nopeaan toimintaan on sen sijaan hyväksi perheonnelle.

 1. Peukalosääntö: mitä tuskallisempaa jostakin aiheesta on puhua, sitä tärkeämpää se asia on ottaa puheeksi. Masokisti ei ole pakko olla, riittää että pystyy tarpeen tullen pakkaamaan välttelynhalunsa pieneen laatikkoon ja viemään sen muutamaksi tunniksi kellariin.
Ota puoliso vakavasti, vaikka hän stressaisi mielestäsi pikkuasiasta. Jos se stressaa häntä, se ei ole pikkuasia sillä hän on tärkeä ihminen. Älä pilkkaa äläkä vähättele. Et tiedä, miten vaikeaa hänen on ollut ottaa joku asia puheeksi- muista että meidät kaikki on kasvatettu kulttuuriin jossa rakkauselämä on varsinainen miinakenttä.

 1. Tee parhaasi ollaksesi ihminen jolle voi puhua kaikesta. Jos haluan että puoliso on minulle avoin ja rehellinen, en voi vaatia sitä jos vakaa aikomukseni on palkita rehellisyys joissakin asioissa hermokohtauksella ja erohakemuksella. Ja muista, että jos toisella on jotakin tärkeää sanottavaa, hänen kuuntelemisensa on tärkeämpää kuin se mitä ikinä olitkaan puuhastelemassa. Puolisoa jolla on asiaa, ei koskaan saa hätistää tiehensä.

 1. Älä koskaan aja omaa etuasi puolison kustannuksella vaan ajattele aina ensiksi toisen parasta. Sinun hyvästäsi huolehtiminen on hänen tehtävänsä. Muista myös, että toisella on oikeus määritellä itse oma parhaansa, ellei kysymyksessä ole aivan poikkeuksellinen tilanne. Koska sinulla on vaikutusvaltaa puolisoosi nähden, sinulla on ennen kaikkea velvollisuus käyttää sitä viisaasti. Muista aina että olet osaltasi vastuussa hänen hyvinvoinnistaan ja siitä että seurasi on hänelle hyväksi.

 1. Jos puoliso tekee väärin, älä koskaan rankaise häntä kohtuuttomin tai epäoikeudenmukaisin keinoin, äläkä vaadi kohtuuttomia myönnytyksiä vaikka hän sovinnon takia olisikin valmis taipumaan. Pyri ainoastaan korjaamaan tapahtunut vahinko ja tasoittamaan tilanne. Jos käytät hyväksi toisen nöyrtymistä, kylvät vain katkeruutta ja vihaa jotka myrkyttävät välejänne pitkään.

 1. Vältä provosoitumista parhaasi mukaan. Yritä vastata äksyilyyn lempeästi, älä samalla mitalla. Samalla mitalla vastaamisesta ei saa yhtään irtopistettä, mutta lempeä vastaus voi pysäyttää riidan ennen kuin se on alkanutkaan. Muista, että jos hän alkaa purkaa sydäntään jostakin isosta asiasta, hän ei ehkä tunteiltaan osaa ilmaista itseään parhaalla mahdollisella tavalla. Yritä siis tulkita hänen sanomansa hyväntahtoisesti, äläkä kiistä mitään ennen kuin olet ymmärtänyt syytöksen ja pohtinut, onko siinä perää. Riita on epäonnistunut keskustelu, ei parisuhteeseen luonnollisesti kuuluva asia. Ratkaisuja voi etsiä myös keskustelemalla kärsivällisesti. Jos sinun tekee mieli syytellä ja tiuskia, mieti mistä se johtuu. Oletko suuttunut, peloissasi, väsynyt ja nälkäinen vai mitä. Pikkuasioista räkyttämisen sijaan kannattaa yrittää ilmaista pahanolon tunne mahdollisimman selkeästi.

 1. Päätä hyvissä ajoin, mikä on tärkeää: yhdessä pysyminen ja toinen ihminen vai se että saat sen mistä olet “maksanut” naimakaupoissa. Jos ylpeytesi ja “oikeutesi” ovat sinulle tärkeämpiä kuin toinen ihminen, varaudu mahdolliseen eroon ja ole kiitollinen jokaisesta yhteisestä päivästä jonka hyvä onni sinulle suo.

 1. Ole hyväntahtoinen. Jos puoliso käyttäytyy huonosti, älä kiirehdi tuomitsemaan häntä vaan mieti, voisiko käytöksen takana olla jokin ymmärrettävä ja anteeksiannettava syy. Oleta, että sellainen syy on olemassa kunnes toisin todistetaan, vaikket heti keksisi, mikä se voisi olla. Onko hän pahantahtoinen vai ymmärtämätön ja tietämätön? Jos jälkimmäistä, oikea toimintatapa ei ole suuttua vaan yrittää kärsivällisesti valaista häntä. Onko hän tyhmä kuin saapas? Yritä ilmaista itsesi mahdollisimman selkeästi. Olen huomannut, että toisen käytöstä tulkitsee helposti negatiivisesti: se haluaa minulle pahaa, se ei välitä minusta, se kohtelee minua huonosti...vaikka todellisuudessa syyt huonoon käytökseen olisivat paljon vähemmän vakavia.
       
 1. Suurin hyveistä on kehityskelpoisuus. Virheiden ja tyhmyyksien tekemistä ei voi pidemmällä aikavälillä välttää. Siksi puolisossa ei pidä arvostaa virheettömyyttä vaan kehityskelpoisuutta: kykyä ottaa opiksi tehdyistä virheistä ja halua toimia paremmin tulevaisuudessa. Kunnollinen ihminen on ruutitynnyri, jonka räjähdysherkkyydestä ei vain vielä ole tietoa, mutta kehityskelpoinen, hyvään pyrkivä rakastettu on todellinen aarre.

posted under , , , |

3 kommenttia:

Pitsit sekaisin kirjoitti...

Kerta kaikkiaan upea ja inhimillinen listaus. Jos edes 70 %:sti tätä noudattaa, rakentaa puolisolleen paratiisia, jossa on itselläkin mukavaa.

Todella tärkeä ja yleismaailmallinen kannanotto parisuhteen hoitamiseen, joka on se olennainen suhde elämissämme. Sieltä kumpuavat lapset ja myöhemmin ehkä isovanhemmuudet. Parisuhde on ainutlaatuinen tilaisuus löytää itsestään se upea ihminen, joksi meidät on tarkoitettu...:)

Marja Leena kirjoitti...

Tämä lähtee nyt tästä sitten Twitteriin kiertämään ja antamaan vähän paukkuja itse kullekin elää myös oikeanlaista parisuhde-elämää. Ainakin panee yrittämään.

Saara kirjoitti...

Pitsit: Kiitos kauniista sanoistasi!

Marja Leena: Kiitos sinullekin. Tosin, "oikeanlainen" parisuhde-elämä joita näihin periaatteisiin tukeutumalla päätyy noudattamaan, voi toisinaan olla hyvinkin outoa.

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Oma valokuva
Saara R
Filosofi Saara Reimanin ylimääräisten ajatusten mausoleumi. Ajatuksia on jo aika paljon, aika monista aiheista. Palaute blogista: saara.j.reiman@gmail.com
Tarkastele profiilia

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments