Miksi äärioikeisto vihaa naisia

Tutkija Jemima Repo nostaa tämän päivän Helsingin Sanomien vieraskynäkirjoituksessa esiin toistaiseksi hieman vähemmälle huomiolle jääneen piirteen äärioikeistolaisesta ajattelusta, liikkeeseen sisäänrakennetun antifeminismin ja naisvihan.

Olen kummastellut äärioikeistossa samaa seikkaa kuin Repokin: yhtäältä se nostaa naisten aseman muslimikulttuurin keskeiseksi epäkohdaksi, toisaalta se vastustaa rajusti pohjoismaista sukupuolten välisen tasa-arvon ihannetta ja sen edustajia. On kuin äärioikeisto sanoisi:”Me haluamme alistaa itse omat naisemme.” Suomalaistenkin oikeistonationalistien ihannoimassa menneisyyden maailmassa naisten tehtävänä on synnyttää uusia arj…tarkoitan suomalaisia sekä hoivata hellästi miehiään. Heikko, hiukan typerä nainen tarjoaakin hyvän kontrastin murisevalle mutta pohjattoman epävarmalle miehelle: sellaisen rinnalla näyttää aina hyvältä, kun taas vahvan naisen seura koristaa vain sitä joka on oikeasti rautaa.

Äärioikeiston tavoittelema maailmanjärjestys on patriarkaalinen. Oikearotuisella naisella on arvoa ennen kaikkea lasten synnyttäjänä, ja toisaalta lasten synnyttäminen ja kasvattaminen ovat jokaisen naisen ensisijaisia yhteiskunnallisia velvollisuuksia, joiden oikea hoitaminen vie kaiken naisen ajan ja energian. Erityisesti julkinen elämä ja johtajuus ovat taas naisille sopimattomia kiinnostuksenkohteita. Älykäs ja aikaansaava nainen on viisaimmillaan silloin kun hän on hiljaa ja siirtää geeninsä seuraavalle sukupolvelle. Naisen seksuaalisuutta tulee kontrolloida ankarasti, onhan nainen seuraavan sukupolven potentiaalisena synnyttäjänä rotupuhtauden vaalimisessa avainasemassa. Niinpä pääsemme maailmankuvaan jossa miehen arvon määrittelee hänen etninen taustansa, mutta naisen arvon määrittelee myös se miten hän käyttää seksuaalisuuttaan. Kun naisen yhteiskunnallinen arvo määritellään lasten synnyttämisen kautta, naisesta ei tule ainoastaan miespuolisten lähisukulaistensa vaan kaikkien yhteisön miesten omaisuutta. Näin tulee ymmärrettäväksi se miten nainen joka tavoittelee yhteiskunnallista valtaa tai osoittaa huomattavaa lahjakkuutta kodin seinien ulkopuolella, on uhka. Lahjakkuudessa voi nähdä miehisen kyvykkyyden kritiikin, johtajantaidoissa avoimen haasteen sille väitteelle ettei naisellinen luonne pohjimmiltaan sovellu muuhun kuin alistumiseen. Äärioikeistolaisessa yhteiskuntaprojektissa naiset kelpaavat liittolaiseksi -oletettavasti etenkin liikkeen alkuvaiheessa kun jokaisen jäsenen panos on tärkeä- , ja ehkäpä yksittäiset naiset kelpaavat myöhemminkin näkyville paikoille. Universaali sukupuolten tasa-arvo on kuitenkin mahdottomuus.

Äärioikeistolainen ajatusmaailma nousee pelosta. Halusta kontrolloida, halusta päästä tunkion päälle keinolla millä hyvänsä. Pelokkaan ihmisen on kontrolloitava kaikkea itse, epävarmuudesta nousee tarve saada jatkuvaa vahvistusta omalle erinomaisuudelle. Pelokas ihminen kokee erilaisuuden uhkana identiteetilleen ja olemassaololleen. Naiset ovat silmämääräisesti tarkasteltuna erilaisia kuin miehet, siispä he ovat toisaalta alempiarvoisia ja toisaalta uhka siinä missä erivärisetkin ihmiset. Siinä missä seksuaalivähemmistöjen, etnisten ja kulttuuristen vähemmistöjen edustajat voi yksinkertaisesti tappaa, naiset ovat kuitenkin välttämättömiä rodun ja valtakunnan tulevaisuudelle. Heitä tulee sietää, kunhan heidät on tehty vaarattomaksi, eli mahdollisimman riippuvaisiksi miesten suopeudesta. Sekä huonommuutta että uhkaa voi pyrkiä rajoittamaan kontrollilla. Koska perimmäinen ongelma ei kuitenkaan ole kontrollin puute vaan toiseuden pelko, ei ole mitään luonnollista rajaa johon tarve alistaa ja kontrolloida pysähtyisi. Uhkien tunnistaminen tarkoittaa uusien määritelmien tekemistä ja pyrkimystä ihmisyyden hallitsemiseen hajottamalla se perustavalla tavalla erilaisiksi väitetyiksi ryhmiksi jotka herrarodun on pantava kuriin ja järjestykseen. Pelko, kontrolli, alistaminen ja sota rakentavat lohduttoman maailmankuvan.

Luonnostelemani ajatusmaailma on puhtaaksi viljellyssä ja eksplisiittisessä muodossaan rajoittunut harvoihin ääriryhmiin, mutta sen jälkiä löytyy helposti jo tämän päivän suomalaisesta arjesta ja yhteiskunnallisesta keskustelusta. Naisen asema ei ole päiväjärjestyksestä poistunut, loppuunkäsitelty aihe yhtään sen enempää kuin ajatus yleisestä ja yhtäläisestä ihmisarvosta. Tasa-arvoa ja rauhaa on puolustettava kaikissa muodoissaan, sillä nationalismin ja oikeistoradikalismin nousu haastavat kaikki rauhan ja tasa-arvon muodot.

5 kommenttia:

Marja Leena kirjoitti...

Tuota samaa artikkelia tavasin tänä aamuna ja ajattelin, että onpa hyvä juttu, että Jemina Repo nostaa asian esille. Hyvin ja perustellustellusti kirjoitettu, täyttä asiaa, kuten myös tämä postauksesi, joka täydentää sitä hienosti.

"...vahvan naisen seura koristaa vain sitä joka on oikeasti rautaa..." voisi kuulua johonkin kuolemattomien aforismien kokoelmaan.

aikatherine kirjoitti...

mitä väliä tyhjillä sanoilla,teot ratkaisevat viha on tunne joka tulee karkoittaa kauas pois..

Saara kirjoitti...

Kiitos, Marja-Leena.

Aikatherine, minusta sanat ovat tekoja. Julkisuudessa lausutut sanat rakentavat yhteiskunnallista ilmapiiriä. Jotta vihan voisi pysäyttää, se täytyy ensiksi tunnistaa ja sen sisäistä logiikkaa tulee ymmärtää.

Elllla kirjoitti...

Tykkäsin, mukavan konkreettinen lähestymistapa ääriliikkeiden suhteesta naiseen.

Tuosta jutusta, että musliminaisten oikeuksista ollaan huolissaan "mmahnmuuttokrittisissä piireissä", niin olen lukenut jostain, että se on nimenomaan yleinen argumentti tanskalaisella muukalaisvastaisella rintamalla, että vedotaan muslimimaiden loukkauksiin naisten ihmisarvoa kohtaan perusteena siihen, että maahanmuuttoa näistä maista tulisi rajoittaa. Tähän liittyy tietenkin se väite, että feministit ei muka ole kiinnostunut musliminaisten oikeuksista (tähän olen törmännyt suomalaisessa keskustelussakin). Tässä tärkeä asia, eli naisten asema monissa valtioissa, on muutettu ainoastaan lyömäaseeksi tiettyjä ryhmiä kohtaan; harvoinpa törmää näistä piireistä ehdotuksiin siitä, mitä konkreettista naisten huonoille oloille vaikkapa saudiarabiassa voisi tehdä..

(En siis ollut ainoa joka heti naputteli postauksen Jemima Revon vieraskynä-tekstin innoittamana, vaikka itse kylläkin tein kiireessä raapaisu-postauksen antifeminismin ja naisvihan suhteesta.Linkki jos haluat satut haluamaan lukea:
http://poikkeavaantilaan.blogspot.com/2011/08/onko-antifeminismi-naisvihaa.html )

Saara kirjoitti...

Elllla, kiva blogi sinulla!

On myös mielenkiintoista, millä logiikalla naisten huonoa asemaa eräissä maissa käytetään oikeuttamaan näiden naisten huono kohtelu ja pakottaminen myös länsimaissa.

Feministin on mahdotonta puhua asiaa. Jos puhut naisten alistamisesta toisissa maissa, vouhotat marginaalisesta ongelmasta energialla jonka voisit hyvin käyttää tärkeämpiin asioihin. Jos puhut tasa-arvon ongelmista Suomessa, olet kiittämätön ämmä sillä planeetalta löytyy maita joissa naisten asiat ovat paljon huonommin.

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Oma valokuva
Saara R
Filosofi Saara Reimanin ylimääräisten ajatusten mausoleumi. Ajatuksia on jo aika paljon, aika monista aiheista. Palaute blogista: saara.j.reiman@gmail.com
Tarkastele profiilia

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments