Lutkat rantautuvat Suomeen

Olenkin tässä kevään aikana miettinyt, onko lutkaliike mahdollisesti saapumassa Suomeenkin. Onhan se, ja se tuleekin tarpeeseen näinä tympeinä, moralistisina aikoina. Olkoonkin, että liikkeen sanoma mennee monelta ohi. Kerrattakoon se siis tähän alkuun. Liike sai alkunsa kun torontolainen poliisi meni sanomaan julkisuudessa, että naisten ei pitäisi pukeutua provosoivasti "kuin lutkat", jos haluavat välttää raiskatuksi joutumista. Tästä täälläkin on puhuttu: että riskien huomioiminen on yksi asia, mutta viranomaisille soisi menevän jakeluun sen, että raiskauksen tapahtumisen riittävä ja välttämätön ehto on raiskaajan hyökkäys. Jos sitä ei tapahdu, ei tapahdu mitään vaikka nainen juoksisi alastomana. Miksi uhrien mahdollisuudesta välttää rikoksen tapahtuminen puhutaan niin pitkästi ja hartaasti juuri seksuaalirikosten yhteydessä- siitäkin huolimatta että suurin osa raiskaajista on uhrille tuttuja? Miksi esimerkiksi murron tapahtuessa ensimmäisten reaktioiden joukossa ei ole ihmetellä, miksi perheellä ei ollut sopimusta vartiointiliikkeen kanssa? Hyviä kysymyksiä.

Toiseksi, seksi on jotakin mitä ihmiset tekevät yhdessä kun taas raiskaus on teko joka ihmiselle tehdään. Naiselle voi tehdä seksuaalista väkivaltaa, mutta häneltä ei saa väkivalloin seksiä. Yleinen argumentti on, että seksikkäästi pukeutuva nainen hakee miesten huomiota. Se on ihan mahdollista, mutta  raiskaus ei ole “huomiota”. Se on väkivaltaa. Vapaassa yhteiskunnassa ongelma ei ole koskaan se joka provosoi vaan se joka provosoituu, kun taas yhteiskunta joka ymmärtää provosoitujia on paikka jossa väkivalta on hiljaisesti hyväksyttyä. Montako kertaa tämä pitää sanoa? Seksuaalirikosten ja –rikollisten mystifioinnista johtuukin, että harva raiskaaja mieltääkään itseään raiskaajaksi. Sen sijaan tiedetään, että monet tavalliset miehet ja naiset ajattelevat että on olemassa naisia joilta miehillä on oikeus saada seksiä, riippumatta näiden suostumuksesta: nykyiset ja entiset vaimot ja tyttöystävät, seksuaalisesti aktiivisiksi tiedetyt naiset, naiset joihin raiskaaja oli käyttänyt paljon rahaa, humalassa flirttailevat naiset...ja että merkittävä osa miehistä voisi ajatella pakottavansa naisen seksiin tilanteessa jossa ei olisi kiinni jäämisen riskiä. Joskus pojat vain ovat poikia, ja naisten osa on kärsiä, ymmärtää ja olla viime kädessä niitä joiden on kontrolloitava käyttäytymistään. Ja oltava niin sosiaalisesti taitavia, että tietävät että suostuessaan treffeille he ovat suostuneet myös seksiin (etenkin jos antavat miehen tarjota), ja että vaikka lakia muutettiinkin jo 80-luvulla, viimeistään naimisiin mennessä he hyvästelevät ikiajoiksi sanan ”ei”.

Suomalaisessakin kulttuurissa on useita seksuaalista väkivaltaa ylläpitäviä rakenteita: käsitys ihmissuhteista vaihdantana (jolloin voidaan ajatella että naisilla on joskus velvollisuus “antaa”, ja jos näin ei tapahdu, on ymmärrettävää jos mies “ottaa sen mikä hänelle kuuluu”), perhe-ja parisuhteissa vaikuttava esineellistäminen ja niiden konstruointi vallankäyttö- ja kontrollisuhteiksi ystävyyden sijaan, hienovarainen jaottelu hyviin ja ei niin hyviin naisiin seksuaalisen aktiivisuuden perusteella (siten ettei ei niin hyvillä naisilla ole aivan samoja oikeuksia kuin paremmiksi arvostelluilla siskoilla). Tämä on yksi tapa hahmottaa näitä asioita, ja parempiakin olisi tarjolla. Naisen seksuaalisuuden moralisointi on yhteiskunnan tasolla sitä mitä mustasukkainen kontrolli on parisuhteen tasolla: pyrkimystä sanktioiden avulla paimentaa nainen yhden miehen kainaloon. Niinpä niin. Millainen surkimus tahansa voi olla kumppanilleen ”ainoa”, jos se kumppani on tarpeeksi eristetty tai peloteltu. Ainutlaatuisuus ja itsetunnon kehittäminen ovat niitä vaikeita lajeja.

Tästä on enää pieni askel lutkaliikkeen kolmanteen sanomaan.
Liike korostaa, ettei naisen seksuaalinen aktiivisuus ole sen paremmin miehen kuin naisenkaan moraalin mitta. Naisella saa olla niin monta ja niin tilapäistä seksikumppania kuin hän haluaa, eikä se ole sen tuomittavampaa kuin miesten vastaavat puuhat. Seksi on jotakin jota kaksi ihmistä tekevät yhdessä, ja nautinnon lisäksi yhteisiä ovat myös vastuu ja muut seuraukset. Sen että nainen tekee samoja asioita jotka ovat hyväksyttäviä miehille, ei pitäisi johtaa siihen että häntä ja hänen oikeuttaan sanoa “ei” kunnioitettaisiin vähemmän. Naisen ei ole pakko aina olla ikuisen rakkauden perään, vaan hän voi olla moraalisesti kiitettävä ihminen vaikka haluaisikin joskus suhteeltaan lähinnä seksiä. Nainen ei ole huonoa tyttöystävämateriaalia jos hän haluaa seksiä tietyn miehen kanssa mieluummin ennemmin kuin myöhemmin. Naisella, kuten miehelläkin, on tosiaan oikeus päättää sellaisista asioista aivan itse. Ja yleisesti ottaen, yhteiskunta saattaisi olla myös miehille hauskempi paikka jos naisten ei tarvitsisi murehtia maineestaan tai siitä, lakkaako tuo tyyppi kunnioittamasta minua jos hyppään hänen kanssaan sänkyyn heti kun molemmat haluaisimme. Ikivanha oppitunti on taas täällä: kaksinaismoralismi kolahtaa lopulta moralistin ja moralistisen yhteiskunnan omaan päähän. Jos –kuten olen ymmärtänyt- miesasiamiehet kaipaavat yhteiskuntaan seksuaalisempia naisia, heidän olisi parasta ryhtyä pikimmiten feministeiksi jotka kannattavat yhtäläistä seksuaalimoraalia, osoittavat kunnioitustaan naisille jotka nauttivat seksuaalisuudestaan, ja yrittävät tehdä pikaisen lopun kaikesta esineellistämisestä. Jos haluamme olla varmoja siitä että kumppanimme tunteet ja halu ovat todellisia, meidän on purettava suhteesta kaikki vallankäyttö ja varmistuttava siitä että hänellä olisi todellinen mahdollisuus ilmaista toisenkinlaisia tunteita. Rakkaudesta ei todista se että hän on vierellä olosuhteissa joissa toisin valitseminen tuo mukanaan sosiaalisia ja jopa terveydellisiä riskejä, vaan se jos hän tulee vierelle vaikka voisi hyvin mennä pois.


Jos asioihin tahtoo parannusta, pientä tai suurta, on parasta ryhtyä toimeen itse. Siksi toivonkin, ettei suomalaisen lutkakävelyn päivämäärä mene päällekkäin loppukesälle ajoittuvan työmatkan kanssa...

8 kommenttia:

Ofelia kirjoitti...

Minäkin tahdon lutkakävelylle. Voikohan sinne tulla rattaiden kanssa? :O

Itsellänikin on kokemusta miesten kommenteista ahdistelun jälkeen tyyliin "olit varmasti hyvin provosoiva"... Argh. Kun en todellakaan ole ollut. Ja muutenkin murmur!

Hoo Moilanen kirjoitti...

Tämä oli hyvä postaus, amen. Siis ainahan sinulla on! :)

Tarkoitus ei ole seuraavalla lyödä itseäni korville: ihmettelen aikuisia naisia(aikuisella viittaan kaksviitosista ylöspäin), jotka valitsevat pukeutua mieluummin "halvasti" kuin aistillisen tyylikkäästi. Puhun aikuisista siksi, koska heillä on ainakin ikänsä puolesta kyky erottaa edelliset kategoriat toisistaan ja valita tietoisesti kumpaan kuulua.

Onkohan se juurikin sitä heikkoa itsetuntoa; huomion hakemista?

En kuitenkaan paheksu mitään pukeutumistyyliä - kukin paljastakoon tai jättäköön paljastamatta vartalonsa niin kuin parhaaksi näkee!

Hoo Moilanen kirjoitti...

Tuli mieleen vielä yksi aihetta sivuava juttu.

Joskus kolmekymppisenä osuin baaritiskille parikymppisen tytön kanssa. Jostakin syystä ihmiset aina alkavat avautua minulle - niin hänkin.

Vähän aikaa juteltuamme tyttö alkoi valitella huonoa miesonneaan - hän mm. kertoi silloisesta poikaystävästään joka ei kohdellut häntä kovin hyvin.

Tyttö oli pukeutunut sangen railakkaasti.

Sanoin hänelle niin kauniisti kuin osain, että hänen olemuksensa saattaa vetää puoleensa tietyntyyppisiä miehiä.

Tyttö oli oikeasti hurjan herttainen, että hän kiitti kommentista ja sanoi ettei ollut tullut sellaista ajatelleeksikaan.

Nuori ihminen voi olla hyvin naiivi ja autuaan tietämätön tuollaisista asioista.

Saara kirjoitti...

Ofelia, jos pääsen tonne (toivon niin!) niin mennään vaikka yhdessä. :) Miksipä sinne ei voisi tulla rattaiden kanssa?

Eihän lutkittelussa ole kyse siitä mikä nainen oikeasti on, vaan siitä että kun hänelle tavalla tai toisella saadaan työnnettyä lutkakategoriaan, hänet voi syyllistää hyökkääjän teoista. Kuka tahansa nainen voi olla lutka, jos oikein mietitään. Lutkittelu on myös vallankäyttöä: asettautumista toisen yläpuolelle, yritystä riistää toiselta hänen ihmisarvonsa ja perusoikeutensa. Itse en usko, että kukaan oikeasti korkeamoraalinen ihminen tekisi mitään niin halpamaista.

Hoo M: Kiitos kehuistasi! :)

Minusta on tärkeää erottaa väkivalta huomiosta. Itse en ole erityisen ilahtunut siitä jos joku tuntematon kiinnittää huomiota ulkonäkööni ja tulee kehumaan sitä, mutta ymmärrän että sellainen on hyväntahtoista huomiointia, josta moni nainen ilahtuukin. Seksuaalinen väkivalta ei kuitenkaan pyri imartelemaan kohdettaan- päinvastoin raiskaaja innostuu uhrin nöyryyttämisestä ja kärsimyksestä. Hevonen ei potki rakkaudesta, ja vaikka potkisikin, olennainen asia ei ole hevosen motiivi vaan potkitun kärsimys.

Pelkään että blogin kuvapostaukset todistavat vuolaasti, että tämä päälle kolmikymppinen nainen on täysin pihalla "aistikkaan tyylikkäästä pukeutumisesta" eikä taida kuulua mihinkään kategoriaan. Hups. ;)

Hoo Moilanen kirjoitti...

Vieraan ihmisen ulkonäön kommentoiminen on sekin tavallaan vallankäyttöä. Jos joku (vieras mies) vilkaisee ihaillen, siitähän voi vain ilahtua - jos taas hän tulee sanomaan jotakin, se menee yksityisyyden rajan yli. Riippuu tietenkin tilanteesta ja sanoista, mutta yleisesti ottaen pelkkä katse on tervetulleempi.

Pukeutumistyylejä on monia! Nuo edelliset kaksi olivat esimerkkejä tyyleistä, joissa nainen ei piilottele vaan suorastaan haluaa näyttää ulkoisia avujaan.

Minun yleisin tyylini on "mitäsattuikaapistakäteenosumaan" eli siis kaukana harkitusta ja hienosta!

Ofelia kirjoitti...

Selvä! Toivotaan että pääse tulemaan. :) Luotan siihen että mulle ajankohta selviää ainakin täältä blogista! ;-)

Ofelia kirjoitti...

Höh, nyt jäi tärkein morfeemi pois eli pääseT.

Saara kirjoitti...

Hoo M: Totta. Ja minustakin mitäkaapistakäteensattuu- tyyli on paras. :D

Ofelia: Ok, tarkkailen uutisvirtaa.

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Oma valokuva
Saara R
Filosofi Saara Reimanin ylimääräisten ajatusten mausoleumi. Ajatuksia on jo aika paljon, aika monista aiheista. Palaute blogista: saara.j.reiman@gmail.com
Tarkastele profiilia

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments