Huolestuttava hallitusohjelma

Vasemmistolaisena minun pitäisi kuulemma olla iloinen hallitusohjelmasta, jossa näkyy selvästi vasemmiston kädenjälki. Vaan kun en oikein ole. Perusturvan korotukset ovat tietysti ilon aihe, mutta kuntien tehtävien lisääminen ja ennestäänkin niukkojen valtionosuuksien leikkaaminen huolettavat. Kuntatalous kuitenkin on se minkä tila näkyy arkielämässä.
Joutuvatko kunnat leikkaamaan niitä rahoja jotka valtio on toisella kädellä kansalle antanut? Kunnallisia palveluita käyttävät etenkin pienituloiset, ja palvelumaksujen lisääntyminen ja palvelutason heikkeneminen koskee suoraan heihin. Entä miten tasaverotusta torjuu se jos hallitus lisää paineita kunnallisverojen nostoon? Kuuden prosentin korotus toimeentulotukeen kuulostaa hienolta, mutta jos sitä verrataan siihen että ruuan hinta kallistui viime vuonna 7% ja yleinen inflaatio oli 3.5%, lukema pienenee kummasti. Otetaan vielä huomioon että indeksikorotus, joka toimeentulotukeen olisi joka tapauksessa tullut, olisi ollut 3%. Kyllä, köyhälle joka sentti on varmasti tärkeä. Silti minun on vaikea jakaa puheenjohtaja Arhinmäen optimismia. 

Myös yliopistoille ja Suomen Akatemialle on luvassa taas uusi säästökuuri, vaikka valtion tuottavuusohjelma ja vaatimus hakea entistä suurempi osa rahoituksesta yritysmaailmasta ovat tehneet jo ennestään yliopistoissa kammottavaa jälkeä. Ottaen huomioon, miten kireälle yliopiston kustannukset on jo nykytilanteessa vedetty, pelkään vähennysten tarkoittavan käytännössä professuurien vähentämistä. Muut säästökohteet alkavat nimittäin olla vähissä, onhan muu henkilökunta ulkoistettu ja tempputyöllistetty jo ajat sitten. Professorit ovat toki järkyttäviä ylityötuntimääriä paiskivia fiksuja ihmisiä, mutta eivät hekään pysty tehtailemaan huippututkimusta ja laadukasta opetusta ilman kohtuullisia resursseja. Jos tähän kuvioon liitetään vielä perusopetuksesta vastaavien kuntien valtionosuuksien leikkaaminen, suomalaisen osaamisen tulevaisuus ei hyvältä näytä, vaan olemme ottamassa osaamisyhteiskunnasta reippaan harppauksen kohti typerehtimisyhteiskuntaa.

Kehitysmäärärahoja ei leikata, mutta ne jäädytetään vuosina 2013 ja 2014. 0.7% tavoite loittonee kauemmaksi ihan itsestään. Tietysti, hyvä on että jostakin myös säästetään. Nykyisellään hallitusohjelman toteutuminen edellyttää talouden kasvua ja myönteistä työllisyyskehitystä. On aiheellista kysyä, onko tämä hiukan ylioptimistista aikana jolloin Euroopan maita ravisteleva talouskurimus ei vielä osoita talttumisen merkkejä ja jossa työpaikat ja vakituiset työsuhteet ovat jatkaneet vähentymistään. Työurien pidentäminen, josta hallitusohjelmassa myös puhutaan, on kaunis ajatus. Sitäkin varten pitäisi kuitenkin jostakin löytyä työpaikkoja, ja vieläpä hyviä työpaikkoja joissa ikääntyviä työntekijöitä kohdeltaisiin inhimillisesti ja arvostavasti. Nykytilanteessa tärkeintä olisi se että työllisyyspolitiikan nykyinen linja jossa työttömyys nähdään ensisijaisesti yksilön ongelmana joka johtuu hänen henkilökohtaisista puutteistaan, tarkistettaisiin pikimmiten. Aikooko hallitus tehdä niin?

Minua ärsyttää suunnattomasti myös kotitaleb…tarkoitan Kristillisdemokraattien hallitusneuvotteluissa läpisaamat tavoitteet. Miksi Vasemmisto ei asettunut Vihreiden rinnalle julkisesti vastustamaan näitä tavoitteita oman puolueohjelman mukaisesti? Miten hallitus edistää kaikkien kansalaisten tasa-arvoa ja yhdenvertaista kohtelua, jos meillä on hallituspuolue joka vastustaa tiukasti sukupuolineutraalia avioliittolakia? Miksi yhden uskonnon fundamentalistiedustajat saavat kyykyttää meitä muita, sorkkia siviiliavioliittojamme ja edistää moralistisia lakeja? Entä miksi Suomen aborttilainsäädännön (joka jo nykyisellään on jo tiukempi kuin esimerkiksi umpikatolisessa Espanjassa) tiukentaminen ”otetaan tarkasteluun”? Aborttien lisääntymistä ei varmasti kukaan toivo, mutta kepin sijasta niitä voisi vähentää myös vaikkapa asiallisen seksuaalivalistuksen lisäämisellä, yksinhuoltajien aseman parantamisella ja ilmaisten ehkäisyvälineiden tarjoamisella nuorille.

Siitä minulla ei ole mielipidettä, pitäisikö Vasemmiston lähteä kehitteillä olevaan hallitukseen vaiko ei. Jos lähdetään siitä että kansan vaaleissa ilmaisemaa tahtoa pitää kunnioittaa, minun on vaikea keksiä millaiseen viritelmään olisin ollut täysin tyytyväinen. Silti kuntien rasituksen lisääminen, koulutuksen alasajo ja moralismin hyväksyminen lainsäädäntötyössä ovat asioita joita hallitusohjelmassa ei yksinkertaisesti olisi pitänyt olla. Minä haluaisin Suomen jossa arki on tavalliselle ihmiselle hyvä ja turvallinen, jossa sivistystä ja osaamista arvostetaan, ja jossa lainsäädäntö on katsomusneutraalia ja toteuttaa kansalaisten tasa-arvon ihannetta. Sellaista minä haluaisin, mutta mitäköhän tulevalla hallituskaudella saan?


*muoks* Myös Anna Kontula (vas) on kritisoinut hallitusohjelmaa blogissaan.

posted under |

0 kommenttia:

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Oma valokuva
Saara R
Filosofi Saara Reimanin ylimääräisten ajatusten mausoleumi. Ajatuksia on jo aika paljon, aika monista aiheista. Palaute blogista: saara.j.reiman@gmail.com
Tarkastele profiilia

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments