Filosofi kaipaa Perus-Suomeen

Ei, en ole seonnut lopullisesti. Luulisin. Vaalien muistelu aiheuttaa minussa kylmiä väreitä kuten aina ennenkin. Silti, kun saapuessani eilen iltamyöhällä kokouksesta Puoliso ilmoitti vaalitunnustelujen tilanteen, tuntemuksiin liittyivät myös perhoset vatsanpohjassa. Demokratia. Missä se on? Ei, Perussuomalaisista ei tullut suurinta puoluetta, mutta historiallisen vaalivoiton he kyllä saivat. Silti hallitusta kasataan kuin kansa olisi äänestänyt aivan entiseen tapaan. Viime vaaleissa kansan protestimieliala kanavoitui äänestämiseen. Jos Kataisen kaavailema hallituspohja menee läpi, se on vahva viesti sen puolesta että äänestäminen ei ehkä kannatakaan suomalaisessa demokratiassa. Mitä sitten? Perussuomalaisten olisi pitänyt päästä hallitukseen, oli heidän politiikkansa sivistynyttä ja salonkikelpoista tahi ei. Kansa halusi muutosta, mutta Kataisen hallitustunnusteluissa siitä ei näy jälkeäkään. Tätä kirjoittaessani Vihreätkin pohdiskelevat taas hallitukseen menoa. Vain Kepun tilalle on tulossa SDP, mikä ei varsinaisesti vielä ole epäperinteinen, politiikan suunnan muutosta heijasteleva vaihtoehto. Oppositioon on tulossa hajanainen kööri: masentunut Keskusta, ärhäkät mutta kokemattomat Perussuomalaiset (jonka edustajien enemmistölle oppivuodet oppositiossa tulevat siten tarpeeseen), Vasemmisto joka saa tuttuun tapaan huolehtia liberaaleista arvoista ja oikeudenmukaisuudesta ihan keskenään. Ei hyvältä näytä. Vaikka olen vakuuttunut siitä etten ollenkaan viihtyisi Perus-Suomessa, on kuin onkin olemassa yksi paikka jossa viihdyn vielä huonommin. Se on Suomi jossa demokratiasta on jäljellä vain kauniit kuoret.

Eivätkä huoleni maan ja kansan tilasta suinkaan tähän lopu. Perussuomalaisia kannattaneella (edelleen merkittävän kokoisella) kansanosalla on muitakin syitä tyytymättömyyteen. Otan nyt viimeisimpänä kuvaavana esimerkkinä Jussi Halla-ahon viimeisimmän nokkapokan Aamulehden kanssa. Halla-aho suivaantui Aamulehdelle sen julkaisemien kuvien takia. Eipä aikaakaan kun tiedostavat ihmiset alkoivat kilvan kirjoitella Halla-ahon herkkähipiäisyydestä hyvinkin ivalliseen sävyyn. Sori, mutta minusta se ei ole yhtään nokkelaa eikä etenkään viisasta. Halla-ahon mielipiteet ovat julkista riistaa jotka sietävät mennä ison mankelin läpi. Mutta lehdistönlaajuinen henkilökohtaisuuksiin menevä hyökkäily on puuhaa jota sivistysvaltiossa ei pitäisi nähdä, ja josta aivan erityisesti ei pitäisi saada kiinni niitä jotka pitävät itseään fiksuina, humaaneina ja tiedostavina. 
Voi olla että Halla-aho on herkkähipiäinen. Mutta eikö meistä jokainen joskus ole, jossakin asiassa? Tai jos nahka sattuukin olemaan kuin filosofeilla ja sarvikuonoilla, varmasti persoonasta löytyy joku muu vika josta joku saisi loputtoman pilkan aiheen. Ehkä Halla-aholta voi vaatia perustellusti paksumman nahan kasvattamista. Mutta eikö muilta voisi vastaavasti vaatia asiallisuutta ja hyviä käytöstapoja? Se että jollakulla on vikoja, ei oikeuta muita kiusaamaan tai käyttäytymään huonosti. Eikä nälviminen ole hyvä tapa saada ihminen muuttamaan tapojaan. Mutta eiväthän nälvijät haluakaan kiusattavan koskaan muuttuvan. Mitä he sitten tekisivät, kenen rinnalla he sitten näyttäisivät fiksuilta ja tyylikkäiltä? Noloja, kömpelöitä ja mielipiteissään äärimmäisyyksiin meneviä Perussuomalaisia on ilmeisesti coolia lyödä, ja sitten Fiksut ja Tiedostavat Kaupunkilaiset voivat taas onnitella itseään siitä että joka tapauksessa Juntti-Suomen protesti saadaan taas työnnettyä marginaaliin minne se kuuluukin. Paitsi että se muuten ei ole oikein, ja että demokratiassa ketään joka on saanut kansan tuen, ei pitäisi vähätellä ja työntää marginaaliin. Voi olla, että tässä sokeudessa on demokratian akilleenkantapää, mutta niin kauan kuin meillä ei ole parempaakaan valtiomuotoa edistettävänä, demokratian perusteita tulisi tukea silloinkin kun se ei ole kivaa. Oli Halla-aho henkilönä millainen tahansa, meidän eri mieltä olevien pitää edelleen käyttäytyä fiksusti ja muistaa reilun argumentaation periaatteet. 

James Hirvisaari joka valitti median asenteellisuudesta, ei havaintojeni mukaan ollut aivan väärässä. Se tarkoittaa sitä, että meillä on ongelma. Julkisuudessa jyllää nyt koulukiusaajamentaliteetti joka ei sovi edes ala-asteen pihalle. En ole edelleenkään lämmenyt asteen kymmenystäkään Persujen politiikalle. Silti olen sitä mieltä että jos olemme muka fiksumpia, meidän on osattava myös ilmaista erimielisyytemme hyvän käytöksen rajoissa pysytellen, ei nälvimällä, vähättelemällä ja ivailemalla. Tiedämmehän jo koulumaailmasta mitkä ovat kiusaamisen hedelmät: lisää katkeruutta, lisää vihaa, lisää turhautumista, lisää kaikkia niitä tunteita joita emme halunneet täällä nähdä. Ainoa tie rauhaan ja parempaan maailmaan kulkee täsmälleen päinvastaiseen suuntaan. Se alkaa siitä että kuuntelisimme turhautuneita ja vihaisia, pyrkisimme ottamaan heidät vakavasti, pyrkisimme ymmärtämään heitä takertumatta siihen että he ovat enimmäkseen aivan tavallisia ihmisiä eivätkä poliittista jargonia sujuvasti suoltavaa jakkupukuväkeä. Jos uskomme, että perussuomalaiset arvot ovat kestämättömiä, eikö se tarkoita sitä että meillä pitäisi olla repun täydeltä asiallisia argumentteja? 

Jos jonakin päivänä päästän suustani sammakon tai muuten möhlisin julkisuudessa, toivoisin että media kohtelisi minua silloin lempeästi. Joitakin ihmisiä se kohteleekin. Minä olen kuitenkin hankala moraalifilosofi ja sanon että jokaista tulisi kohdella tasapuolisesti ja asiallisesti. Niin kauan kuin elämme demokratiassa, meidän on osattava elää ja jopa johtaa valtiota siten ettei ihmisiä ja poliittisia kantoja sysätä marginaaliin vaan ne jotka sinne joutuvat saavat etsiä vikaa itsestään. Miksi, miksi, miksi maailma on paikka jossa ihmisillä on tapana pyrkiä välttämään uhkakuvia toimimalla täsmälleen niin kuin ei pitäisi toimia?

posted under , , |

0 kommenttia:

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Oma valokuva
Saara R
Filosofi Saara Reimanin ylimääräisten ajatusten mausoleumi. Ajatuksia on jo aika paljon, aika monista aiheista. Palaute blogista: saara.j.reiman@gmail.com
Tarkastele profiilia

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments