Angstin kaari: hihat heilumaan

Eilen olin masentunut. Tänään masennuksen tilalle alkavat ryömiä toiset ajatukset. En aio suoda konservatiivisille voimille sitä iloa että sulkisin suuni masentuneena ja ryömisin sängyn alle odottamaan parempia aikoja. Nyt on aika tehdä jotakin ihan muuta.

Sitä paitsi, on asioita joita vaalituloksesta EI voi päätellä.

Vaalitulos ei ole todiste sen puolesta että punavihreät arvot olisivat vääriä tai jotenkin huonoja. Ne eivät nyt ole eduskunnan enemmistön arvoja, mutta arvojen hyvyyttä sinänsä ei mitata äänestyksellä. Se että inhimilliset ja luontoystävälliset arvot ovat nyt vähemmistössä tarkoittaa vain sitä, että näiden arvojen näkyminen yhteiskunnassa on entistä enemmän tavallisten kansalaisten vastuulla. Jos haluamme nähdä yhteiskunnassa muutosta, on ryhdyttävä sellaiseksi itse. Punavihreästi ajattelevien on aika aktivoitua viimeistään nyt: liittyä puolueeseen (jo passiivijäsenyydestä on hyötyä!) tai muihin yhdistyksiin, käyttää kaikkia ulottuvilla olevia kansalais- ja kuluttajavaikuttamisen keinoja, elää itse arvojensa mukaisesti. Kuten Uuden Mustan Katja sanoi, vaalitulos vahvistaa uskoa demokratiaan. Muutos on mahdollinen- myös ensi kerralla.

Vaalituloksesta EI voi päätellä sitä että suurin osa kansasta olisi hölmöläisiä. Vihervasemmistolla on nyt itsetutkiskelun paikka: jos arvomme ovat hyviä, miksi emme kääntäneet niitä (muutamaa erinomaista poikkeusta lukuunottamatta) menestykseksi? Emme voi enää lähteä siitä että punavihreys edellyttää tiedostamista ja on ”vähän parempien” ihmisten aate. Olen sanonut tämän ennenkin ja sanon sen jälleen: jos haluamme nähdä todellista menestystä, punavihreys on pistettävä sellaiseen pakettiin jolla on annettavaa myös lähiöiden asukkaille ja Pihtiputaan mummoille. Vihreät arvot ja sosiaalinen oikeudenmukaisuus tarvitsevat toisiaan. Enemmistö ihmisistä ei ole korkeasti koulutettuja, tiedostavia nuoria jotka kaipaavat elämäänsä vielä vähän lisää syyllistämistä ja suorituspaineita. Ei voida lähteä siitä että ihmisten on alettava tiedostaa, muututtava tai tultava joksikin jotta he ymmärtäisivät miten hienoja ajatuksemme ovat. On otettava realistisempi asenne: hyvät ajatukset on puettava muotoon jossa ne puhuttelevat ihmisiä sellaisena kuin he ovat.

Tyytymättömyys vaalitulokseen ei ole ongelma joka pitäisi pyrkiä poistamaan yltiöpositiivisella ajattelulla, lääkityksellä tai passivoitumalla. Tyytymättömyys voi olla energinen tila ja energian voi kanavoida rakentavalla tavalla. Maailmassa on tärkeämpiäkin asioita kuin se että meillä on hyvä mieli (ja kyllä se hyvä mielikin sieltä ennen pitkää tulee, kun huomaamme että arvomme kantavat meitä edelleen). Tänään elämme maailmassa jossa on niin paljon parannettavaa että vaihtoehtojen joukossa on varmasti jotakin jokaiselle sopivaa.

Minä aion tänään parantaa maailmaa katsastamalla puutarhan syrjäisestä nurkasta paikan johon voin kärrätä pari edesmennyttä puuta lahoamaan ja tarjoamaan kodin pienille, tehometsätalouden uhkaamille lahottajaeliöille ja tekemällä töitä väitöskirjani eteen. Tästä se taas lähtee.

posted under , , |

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä Saara! Mahtavaa sekin, että angstin kaaren ei tosiaan tarvitse kestää kuin päivän. Kyllä se tosiaakin tästä taas lähtee.

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä kirjoitus. Ei tosiaan tarvi odottaa seuraaviin vaaleihin, vaan muitakin tapoja vaikuttaa on.

Ofelia kirjoitti...

Tuli mieleen jo ennen kuin luin "suosituksesi" että voisin liittyä Vasemmistoliittoon. Tyhmiä kysymyksiä: maksaako se? Entä mitä jäsenyys ihmiseltä edellyttää? Voiko siellä vaan "olla"? Miten passiivijäsenyys sitten on hyödyllistä?

Surullista että vihreät aatteet eivät nyt kansaa kiinnosta. :(

(Joko muuten ne omenapuut kukkii?)

Saara kirjoitti...

Kiitos kannustuksesta. Neljä vuotta ei ole mahdottoman pitkä aika, mutta ei sitä viitsi pelkästään kannon nenässä istuen viettää.

Ofelia, omenapuut eivät vielä kuki. Nyt ollaan vasta krookuksissa. Saat kyllä tietää, koska kukkivat ;)

Armas Romu kirjoitti...

Rohkaiseva teksti! Puit sanoiksi omat ajatukseni. :)

Saara kirjoitti...

Kiitos!

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Oma valokuva
Saara R
Filosofi Saara Reimanin ylimääräisten ajatusten mausoleumi. Ajatuksia on jo aika paljon, aika monista aiheista. Palaute blogista: saara.j.reiman@gmail.com
Tarkastele profiilia

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments