Puolimatkan jättiläinen

Tähtitieteessä tapahtuu taas. Toipumiseni Pluton taannoisesta planeettastatuksen menetyksestä koheni pikavauhtia, kun aurinkokunnan tutkimuksen julkaisu Icarus julkaisi artikkelin, jonka mukaan NASAn WISE-teleskoopin data näyttäisi osoittavan, että aurinkokuntamme kaukaisimmalla laidalla, Oortin pilvessä, piileskelee jopa neljä kertaa Jupiteria suurempi kaasuplaneetta joka tunnetaan tällä haavaa Tychenä. Kosminen oikeus ja kohtuus toteutuisi, jos pikku Pluto-rukan paikan ottaisikin valtava pimeä kaasujättiläinen. Eikö teistäkin?

Louisianan yliopiston astrofyysikot David Whitmire ja John Matese ovat keränneet 10 vuoden ajan dataa komeettojen liikkeistä Oortin pilvessä, ja tutkimus perustuu siihen että kappaleiden radoissa on havaittu poikkeamia jotka selittyisivät ehdotetun kokoisella planeetalla. He ovat julkaisseet aiheesta aikaisemminkin, mutta nyt he ovat saaneet tarkempaa dataa. Tyche kiertäisi Aurinkoa jopa 375 kertaa Plutoa kauempana, ja mikäli se tosiaan on neljä kertaa Jupiterin kokoinen, sitä kiertävät kuut voisivat olla jopa Marsin kokoisia. On ehditty jo ehdottaa että Tyche olisi alun perin muodostunut toisen auringon ympärillä mutta joutunut myöhemmin Auringon nappaamaksi. Tämä olisi voinut tapahtua esimerkiksi Tychen alkuperäisen auringon räjähdettyä supernovana.

Tällä hetkellä Tychen olemassaoloa vastaan puhuu lähinnä se, että ehdotetun kokoisen kappaleen läsnäolon Oortin pilvessä pitäisi suistaa komeettoja kohti Aurinkokunnan sisäosia. Vasta-argumenttina on esitetty, että näin on saattanut tapahtua jo kaukaisessa menneisyydessä, ja Tychen kierrettyä useita kierroksia Auringon ympäri, nykyään Oortin pilvessä on jäljellä enää sellaisia kappaleita joita jättiläinen ei häiritse. Toinen vasta-argumentti on vanha kunnon ”uskomattomat väitteet vaativat uskomattomia todisteita”. Se on aivan validi argumentti, mutta sen arvioinnissa on huomioitava se että jopa jättiläisplaneetasta on vaikea kerätä havaintodataa ehdotetulta etäisyydeltä, ja kaikkien toistaiseksi (pienenpuoleisesti budjetoiduissa projekteissa) tehtyjen havaintojen virhemarginaalit ovat suuria. Todistusaineistoa on siis arvioitava suhteessa käytettävissä oleviin tutkimusresursseihin ja teknologian tasoon. Joka tapauksessa, Tychen mahdollinen olemassaolo kuulostaa erittäin mielenkiintoiselta hypoteesilta jonka etsimiseen ja tutkimiseen voisi olla viisasta panostaa. Jos ehdotus siitä että se on alun perin toisen auringon kiertolaisena kehittynyt planeetta, pitää paikkansa, se tarkoittaisi sitä että meillä olisi mahdollisuus tutkia vierasta planeettaa kauan ennen kuin rahkeemme riittävät viemään meidät vieraisiin aurinkokuntiin. 375 kertaa Plutoa kauempana oleva planeetta kuulostaa kyllä kaukaiselta, mutta maailmankaikkeudelta se on silti valtava kädenojennus. Vieras planeetta joka on sittenkin yli puolet lähintä tähteä lähempänä, on Iso Juttu. Jos villisti spekuloimaan ryhdytään, voisi kuvitella jopa että jokin Tychen kuista tai sen Lagrangen pisteistä saattaisi sopia väliasemaksi ensimmäisille tähtimatkoille. Jos näin olisi, tähdet olisivat taas monta askelta ihmiskuntaa lähempänä.


Sitä ennen IAU:n on kuitenkin käytävä vielä tiukka vääntö siitä, voiko toisen keskustähden ympärillä kehittynyttä planeettaa sanoa meidän aurinkokuntamme planeetaksi. Itse olen siinä leirissä joka ajattelee että galaksi on suuri ja sen yö pimeä, joten tarvitsemme seuraksemme kaikki saatavilla olevat naapurit.

0 kommenttia:

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Oma valokuva
Saara R
Filosofi Saara Reimanin ylimääräisten ajatusten mausoleumi. Ajatuksia on jo aika paljon, aika monista aiheista. Palaute blogista: saara.j.reiman@gmail.com
Tarkastele profiilia

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments