Yllätystalvi

Lumentulo ja lämpötilan painuminen reilusti pakkasen puolelle jäädyttivät viimeiset syystyöt. Keväällä sitten jatketaan. Marrasajan onnettomuussumaa pohjatuuli ei ole valitettavasti lakaissut vieläkään pois. Puutarhasta loppusyksyn hiljaisuus on kuitenkin kaikonnut ja meno on kuin markkinoilla.

Aikainen talvi on pistänyt lintujenkin loppuvuoden suunnitelmat sekaisin. Tavallisinakin talvina lintulaudalla riittää vilskettä, mutta sen aiheuttavat enimmäkseen samat naamat. Nyt ruokatarjoilu kuitenkin houkuttelee eksoottisempiakin eläviä esiin piiloistaan. Harvinaisia ruokavieraita on nähty meillä tähän mennessä yhtä paljon kuin tavallisesti koko talvena ja mukana on aivan uusia lajeja. Neljän vuoden odotuksen jälkeen punatulkut ovat vihdoin saapuneet läheisistä metsistä. Talvi näyttää yllättäneen myös muuttolintujen mattimyöhäset. Ja mehän autamme mielellämme lintuja, palauttavathan ne tullessaan puutarhan kadoksissa olleet värit ja elämän. Valkoisessa maisemassa eivät kukat kuki eivätkä vihannekset kasva, mutta lintujen myötä vilskettä näkyy enemmän kuin kesällä ikinä. Koska meillä ollaan sitä mieltä että linnuistakin tulee puhua niiden oikeilla nimillä, on lajinmääritys nyt lähes jokapäiväistä puuhaa. Samalla tulee pakostakin tutustuttua lintujen maailmaan, ja niin taas yksi aukko sivistyksessä alkaa pienentyä. ”Kuu kiurusta kesään, puoli kuuta peipposesta…” tietää vanha runo, mutta ainakin minun on myönnettävä että minulla oli vielä maalle muutettaessa vain hämärä käsitys siitä miltä peippo tai kiuru tarkalleen ottaen näyttävät. Kaupunkilaisaikoina asioista kärryillä pysymiseksi riitti kun osasi erottaa pulun variksesta, naurulokin harmaalokista, varpusen talitiaisesta. Nykyään sillä tietomäärällä ei ota selvää edes oman lintulaudan vakiovieraista. Vaan opettelemallahan se tieto karttuu. Sitten vain pitää yrittää muistaa rajoittaa eksaktia puhetapaa urbaanimpien ystävien seurassa- muuten on vaarana että heidän kasvoilleen kohoaa se kärryiltä pudonnut ilme joka kohtalaisen läheisessä menneisyydessä koristi minunkin naamaani. ”Pikkuvarpunen??? Varmaan jokin pieni ja rusehtava otus?” Niin, vähän sellaisia ne ovat, ja lisäksi niin paljon muuta että ymmärryksen saavuttaminen edellyttää havaintoja. Myönteinen kehä pyörähtää käyntiin uteliaisuuden vaihtuessa ihastukseen ja huvittuneisuuteen, ja nämä tunteet taas motivoivat huolehtimaan ympäristöstä entistä tarmokkaammin.

Muuallakin puutarhassa tapahtuu kummia. Hangelle piirtyy jälkiä jotka kertovat tarinoita niidenkin eläinten elämästä joita emme pääse näkemään. Tuosta on mennyt kissa. Toivomme sille onnea hiirten ja myyrien jahtaamiseen. Eikä tarvitse arvella, kuka on syönyt viimeiset lehtikaalin lehdet: pihajänis on kiittänyt siitä oikein pistämällä pystyyn tanssiesityksen. Seassa on myös yhdet isot, oudot jäljet. Huolellinen tutkimus paljastaa ne suurikokoisen koiraeläimen jättämiksi. Puoliso elättelee toiveita siitä että lähimetsästä olisi eksynyt tänne peräti susi. Minä taas olen todennäköisyyksiä arvioiva tylsimys ja epäilen että joku lähiseudun asukas kaipaa kovasti suurta koiraansa. Varmoja todisteita suuntaan tai toiseen on tietysti vaikea saada: sen paremmin susi kuin koirakaan tuskin jättävät lajityypillistä jälkijotosta tuntemattomaan omenapuumetsään. Talvi tuo mukanaan myös mysteereitä. Silloin kun niin käy, ei oikein voi tehdä muuta kuin pitää silmänsä auki ja toivoa että ratkaiseva vihje vielä jostakin ilmaantuu. Tätä kirjoittaessani uusi lumimyräkkä on alkanut. Se jättää jälkeensä taas uuden puhtaan pinnan jolle villit vieraamme kirjoittavat uusia tarinoita.

Ennen kuin niin käy, minun on tunnustettava että vaikka tunnenkin maatilkkuni jokaisen kiven ja kannon, minulla ei ole aavistustakaan siitä mitä täällä oikeasti tapahtuu.

posted under , |

0 kommenttia:

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Oma valokuva
Saara R
Filosofi Saara Reimanin ylimääräisten ajatusten mausoleumi. Ajatuksia on jo aika paljon, aika monista aiheista. Palaute blogista: saara.j.reiman@gmail.com
Tarkastele profiilia

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments