Filosofista etikkaa ja silkkaa soodaa

Aloin miettiä, kuinka vanha keittiössä pyörivä Ajax-pullomme on. Muistan selvästi että sama pullo oli meillä jo entisessä kodissa. Nykyisessä olemme asuneet neljä vuotta. Epäilen ettei sen selviämistä tähän päivään kuitenkaan selitä siivoojien laiskuus vaan elämäntavan muutos. Pullo saattaa hyvinkin olla reliikki läheltä vuosituhannen alkua, ennen kuin ryhdyin ekologisoimaan elämääni toden teolla. Itse tavara ei näytä menneen miksikään. Tuoksu on yhä tymäkkä ja väri heleä. Hrr.

Kodin pitäisi olla jotakuinkin puhdas ja terveellinen paikka elää. Mutta mitä on puhtaus? Onko se siisteyttä, bakteerittomuutta vaiko kemikaalisen raikasta tuoksua? Lianräjäyttäjät ja bakteerintappajat ovat tutkitusti haitallisia muullekin kuin lialle ja bakteereille. Nykyajan ihminen altistuu päivittäin isolle kasalle kemikaaleja joka tapauksessa. Miksi kasvattaa kuormaa vielä vapaaehtoisesti? Ruuan valmistuksen ottaminen omiin käsiin, luonnonmukaiseen kosmetiikkaan ja siivoukseen siirtyminen ovat onneksi tehokas yhdistelmä. Rahaakin säästyy. Tämä ei ole rakettitiedettä: jos käytät myrkkyjä kotonasi, se tarkoittaa sitä että myrkytät kotiasi omin käsin. On turha kuvitella että kaikki markkinoille tulvivat tuotteet olisivat testattuja ja turvallisiksi todettuja (ja silloin kun ne ovat testattuja, ne on vallan hyvin voitu testata eläinkokeilla EU:n ulkopuolella). Ei tämä tavarataivaan tuoteturvallisuusvalvonta ihan niin toimi.

Ja siitähän tässä kaikessa kemikaalirumbassa taitaa olla pohjimmiltaan kysymys: tietämättömyydestä. Siitä että tarjolla olevien tuotteiden tuoteselosteiden ymmärtämisestä ei ole selvinnyt lukion kemialla enää pitkään aikaan. Siitä että meidät on opetettu että pieni präntti on uuvuttavaa lukea kun taas mainoslauseet ovat helppoja ja osuvia. Kirkuvien mainosten keskellä on helppo unohtaa, että on myös olemassa siivoustuotteita joita on mahdollista ymmärtää ilman tuoteturvallisuuskemistin opintojakin.

Nykyään markkinoilla on tietysti myös ekologisia pesu- ja puhdistusaineita. En ole niistä oikein vaikuttunut, pyykinpesumme mullistaneita sappisaippuaa ja pesupähkinöitä lukuunottamatta. Ekopuhdistusaineissa käytetään usein tehoaineina soodaa, suolaa, saippuaa ja etikkaa. Tuotteen kuin tuotteen hintaan ekologisuus tuo yleensä reilun lisän. Ja tietysti voi ihmetellä, miksi etikasta ja soodasta pitäisi maksaa hyvää hintaa vain sen kunniaksi että joku on keksinyt tehdä niistä sekoituksen ja pistää sen muovipulloon joka jää jatkamaan eksistenssiään kaatopaikalla kauan sen jälkeen kun pesijä on jo maatunut.

Usein puhdistukseen riittää pelkkä kuuma vesi ja hyvä, paksuhkosta puuvillasta neulottu rätti tai muu tarkoituksenmukainen pesuväline. Tarvittaessa rättiosastolle saa lisäpotkua karheammasta hamppulangasta. Jos lika ei vedestä usko, on aika siirtyä asteittain tukevampaan tavaraan. Kodin yleispuhdistusaineiksi riittävät hyvin etikka ja sooda. Arsenaalin täydentävät ympäristöystävällinen astianpesuaine, pesupähkinät, sappisaippua ja kotitekoinen saippua. Näitä voi käyttää yksin tai niistä voi sekoitella erilaisia jännittäviä cocktaileja. Ja kodin putkimieheksi sopii hyvin kumihanskoilla ja ämpärillä varustautunut nainen.

Pyykinpesussa meillä siis käytetään nykyään lähinnä pesupähkinöitä. Huuhteluaineeksi riittää loraus etikkaa ja näin kesäaikana tuoksun viimeistelee raikas ulkoilma. Tahroihin sappisaippua tepsii vähintään yhtä hyvin kuin paremmin tunnettu kaupallinen korvikkeensa. Yksinkertaista, eikä rasita herkkää ihoa eikä ympäristöä. Eikä kukkaroa. Kotikuitoiset puhdistusmenetelmät ovat myös erittäin kukkaroystävällisiä.

Vielä kun keksisi, miten sitä käyttäisi loppuun nämä muinaisuudessa siivouskaappiin ilmestyneet aineet… Sen olen jo keksinyt että sulfaatti- (eli liuotin)pitoisella shampoolla voi pestä lattian tai vaikka auton. Vai säilyisivätköhän ne muistona, sellaisena jota voi katsoa aina kun alkaa epäilemään, onko tässä elämässä tapahtunut mitään oikeaa vihertymistä.

1 kommenttia:

Tyytyvainen kirjoitti...

Ihan mielenkiintoisia ajatuksia ja ohjeita näissä kirjoituksisa.

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Oma valokuva
Saara R
Filosofi Saara Reimanin ylimääräisten ajatusten mausoleumi. Ajatuksia on jo aika paljon, aika monista aiheista. Palaute blogista: saara.j.reiman@gmail.com
Tarkastele profiilia

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments