Väkivallan ilot

Finnsanityn Arhi pohtii blogissaan suomalaisen väkivaltakulttuurin taustoja. Aiheesta on muutenkin näkynyt kirjoittelua, joten liityn seuraan. Väkivaltaa olen aikaisemmin käsitellyt jo täällä.

Olen yhä sitä mieltä että suomalainen väkivalta on mysteeri lähinnä siitä syystä että sen halutaan pysyvän mysteerinä. Suomalainen yhteiskunta on halutessaan kyennyt puuttumaan hyvin päättäväisesti kielteisiksi katsottuihin ilmiöihin, kuten tupakointiin. En tietenkään väitä tietäväni että väkivallan suhteen varmasti saataisiin yhtä näyttäviä tuloksia muutamassa vuosikymmenessä. Ihmettelen vain, miksi ei ole edes yritetty. Jo olemassaolevia väkivaltaanpuuttumismekanismeja käytetään säästeliäästi. Turvakotiverkko on kaikkea muuta kuin kattava, perheväkivaltaan puuttuminen marginaalista, kouluissa puhutaan kiusaamisesta silloinkin kun tulisi puhua pahoinpitelyistä ja väkivallasta, alkoholipolitiikka on hyvin liberaalia ja alkoholismin hoitomahdollisuudet vähäisiä…jatkanko vielä? Kaikki tämä ja paljon muutakin tapahtuu huolimatta siitä että meillä on tutkittua ja käytännössä koeteltua tietoa jonka perusteella väkivallan ehkäisemisessä päästäisiin ainakin hyvään alkuun. Jatkosta puheenollen, miksi yhteiskuntatieteellinen ja filosofinen tutkimus yleisesti ottaen, ja kriminologia, oikeussosiologia ja pahan filosofia erityisesti ovat vastatuulessa? Suomalaista tutkimustoimintaa ja sen rahoitusta katsellessa voisi päätellä että maamme suurin ongelma on kiiltävien härävärkkien puute. Toisin sanoen, voisi päätellä että väkivalta ja siihen liittyvä inhimillinen kärsimys eivät ole oikein minkäännäköisiä ongelmia. Miksi?

Arvaukseni on, että pohjimmiltaan me hyväksymme väkivallan. Väkivallan vastaisuus yhteiskunnassa kumpuaa halusta kuulua sivistyneiden länsieurooppalaisten kansojen joukkoon, ei siitä että olisimme todella vakuuttuneita väkivallan olevan paha ja vakava asia. Väkivaltaa vastustetaan, koska sitä kuuluu vastustaa, ei siksi että todella haluaisimme elää ilman väkivallan mahdollisuutta. Sanomme että maailma on julma, mutta eikö maailma –etenkin sosiaalinen maailma- ole myös paljolti sellainen miksi sen teemme? Miksi lähdemme siitä että pasifismi on idealistien haihattelua ja todellisuudessa viisas varautuu väkivaltaan? Keskusteltaisiinko tästä?

Väkivalta on paitsi valinta, myös hinta. Esimerkiksi rikosoikeudellinen rangaistusjärjestelmä on mahdollista tulkita ekonomistisesti: ei ole niin että rikoksen, esimerkiksi pahoinpitelyn sanktiointi konkreettisesti estää ketään pahoinpitelemästä muita, se vain asettaa hinnan pahoinpitelylle. Jos pahoinpitelet ja jäät kiinni (mikä on kohtalaisen todennäköistä), joudut maksamaan teosta tietyn hinnan. Rangaistuksen pelotevaikutus merkitsee tällöin sitä että hinta määritellään sen verran korkeaksi että useimmat mieluummin pidättäytyvät tekemästä sanktioitua tekoa kuin tekevät sen. Tämä on mielenkiintoinen näkökulma, ja sitä voi soveltaa myös väkivaltakeskusteluun. Yhteiskunnan väkivaltaisuudesta on myös monenlaista iloa, ja saattaa olla että nämä ilot ovat yhteiskunnallemme yleisesti ottaen rauhaa rakkaampia. Rauhaa ei nimittäin saa ilmaiseksi, vaan sen saavuttamiseksi on tehtävä jotakin: muutettava mielipiteitä, toimintatapoja, sijoitettava rahaa ja muita resursseja väkivallan vastaiseen työhön ja niin edelleen. Rauhalla on hintansa, ja minä epäilen ettei yhteiskunnassamme sittenkään olla aivan valmiita maksamaan sitä. Väkivallan juuret ulottuvat suomalaisessa yhteiskunnassa paljon syvemmälle kuin tupakoinnin tai ylipainon juuret ja paljon laajemmalle kuin holtittomaan nuorisoon (jonka kontrolloiminen on ollut perinteistä valtaapitävien huvia jo historian alkuhämäristä asti). Väkivallan juuret saattavat ulottua meidän kaikkien koteihin.

Tulin siis äsken väittäneeksi että väkivallasta on yhteiskunnassamme paljon iloa. Oletteko tulleet ajatelleeksi että nykyisen väkivaltatason hinnalla me kaikki saamme monenlaista mukavaa, kuten: viihteellisen väkivallan, sosiaalisen elämän joka pyörii vapautuneesti kohtuullisen alkoholinkäytön ympärillä, oikeuden ajatella ja kohdella puolisoa ja lapsia omaisuutenamme, oikeuden puolustaa omaa kunniaamme väkivalloin jos joku käy silmille hyppimään, oikeuden lähes rajattomaan julmuuteen niin kauan kuin kohdistamme sen toisten ihmisten sijaan eläimiin tai luontoon ja kaiken sen yltäkylläisyyden ja järjestyksen joka siitä seuraa, ja paljon muuta. Puhumattakaan siitä että koulukiusaaminen, vanhusten kaltoinkohtelu, eläinsuojelurikosten hyssyttely ja muut institutionaalisen pahan ilmenemät tarkoittavat toisaalta sitä että suuri joukko vallankäyttäjiä saa toimia joustavasti ja käyttää valtaansa nautiskellen, oman mielensä mukaan.Väkivalta on vallansiirtoa yhteiskunnan heikoimmilta vahvemmille ja me jotka näistä asioista osaamme sivistyneesti keskustella olemme jo lähtökohtaisesti niiden vahvempien joukossa.


Kysykää itseltänne: oletteko todella sitä mieltä etteivät nämä asiat ole aitoja etuja vaan asioita joita kukaan kunnon kansalainen ei kaipaa ja joista luopuminen olisi helppoa? Vaihtoehtona on tehdä hiljainen sopimus jossa sovitaan että väkivalta pidetään mysteerinä. Jos meillä on hiukankin onnea, se tulee aina koskettamaan Muita, jossakin tietoisuuden laitamilla. Tällöin meidän tarvitsee ainoastaan kauhistella väkivaltaa ja reagoida näyttävimpiin yksittäisiin väkivallan purkautumisiin. Mitään ei tarvitse todella muuttaa.
Väitän, että suomalaisen yhteiskunnan väkivaltamyönteisyydelle olisi tehtävissä paljon jo nykyisen yhteiskuntatieteellisen tietämyksen valossa. Miksi väkivallan vastainen toiminta on kuitenkin yhteiskunnan resursseihin verrattuna puuhastelua ja hyväntahdon eleitä päättäväisen väkivallan vastaisen ohjelman sijasta? Sitä en tiedä, ja pelkään että meitä jotka tahtoisimme saada tietää, on täällä sittenkin liian vähän.

0 kommenttia:

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Oma valokuva
Saara R
Filosofi Saara Reimanin ylimääräisten ajatusten mausoleumi. Ajatuksia on jo aika paljon, aika monista aiheista. Palaute blogista: saara.j.reiman@gmail.com
Tarkastele profiilia

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments