Kevään merkkejä

Lunta riittää vielä, mutta kevät on nyt selvästi tuloillaan. Puutarhanhoidolliset tehtävät ovat palanneet päivittäiseen ohjelmaani. Omenapuiden leikkaus alkaa meillä aikaisin. Tänä vuonna aloitimme poikkeuksellisesti vasta maaliskuun puolella, mutta enpä usko että tämän kylän ulkopuolella monikaan on vielä lähestynyt hedelmäpuitaan sekatöörien kanssa. Täälläkin leikkuupuuhat ovat käynnissä vasta isommissa puutarhoissa: kymmenen- viidentoista puun omistajilla on vielä varaa odottaa leikkuuolosuhteiden parantumista. Koska meillä puita on niin paljon, puiden leikkaaminen on puuhaa josta on parasta opetella pitämään. Onneksi se on helppoa: raitis ilma ja hyötyliikunta piristävät pimeiden talvikuukausien jälkeen. Ja missä sitä olisi paremmalla aitiopaikalla havaitsemassa kevään ensimmäisiä, hentoja merkkejä?

Ensimmäisiä kevään merkkejä ovat naapurit. Talvella kaikki ovat käpertyneitä koteihinsa, mutta omenapuiden leikkuun lähentyessä naapureita alkaa taas näkyä ulkosalla.
Tänä vuonna ensimmäiset naapurihavainnot tehtiin lumitöiden ohessa. Yksi löytyi piharakennuksensa katolta ja toinen lumilingon takaa. Olosuhteista huolimatta kalenteri kertoo että kyse oli varhaisesta kevään merkistä. Se oli oikeassa: ei mennyt montaakaan päivää ennen kuin lämpötilat alkoivat vierailla nollan yläpuolella ja päivät kirkastua.

Niin kaunis kuin kulunut talvi onkin ollut, kevään ensimmäiset merkit saavat odottamaan että se olisi jo ohi. On niin paljon mitä odottaa. Kevät tuo tullessaan perhoset, mehiläiset, sisiliskot ja liikennettä linnunpönttöihin. Talven varastovihannesten ja pakasteiden jälkeen ensimmäiset nokkosenversot joista saa nokkoslettuja ja niitä seuraavat villivihannekset ja ensimmäiset versot yrttimaalla kuulostavat taivaallisilta. Sitten ei kulukaan enää montaa viikkoa ensimmäisten varhaisvihannesten valmistumiseen kasvimaalta. Poskia lämmittävä maaliskuun aurinko tuo mieleen muistoja siitä millaista on kulkea paljain jaloin lämpimällä maalla ja pakata pois villat ja flanellit. Puhtaansininen taivas näyttää sekin erilaiselta kuin puuterinen talvitaivas. Tämä on taivas jonka alle sopisivat kevään kukat ja vihreä nurmi.

Puutarhan varalle on talven aikana tullut suunniteltua kaikenlaista. Mitkä suunnitelmista ehdimme toteuttaa lyhyen, nopean kevään aikana ja mitkä jäävät taas odottamaan seuraavaa vuotta? Eteläisemmissä maissa joissa satoa puutarhasta saadaan ympäri vuoden uusia mahdollisuuksia riittää koko vuodelle. Suomessa odotus ja jännitys keskittyy kevääseen. Tulevien kiireisten viikkojen aikana muotoutuvat puutarhan vuoden suuret linjat. Vanhan vuoden menestystarinat ja epäonnistumiset poistuvat lopullisesti muistoihin kevätkunnostustöiden edetessä. Taas aloitetaan alusta, vaikka se ei olekaan sama alku kuin edellisvuonna.

posted under , |

0 kommenttia:

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Oma valokuva
Saara R
Filosofi Saara Reimanin ylimääräisten ajatusten mausoleumi. Ajatuksia on jo aika paljon, aika monista aiheista. Palaute blogista: saara.j.reiman@gmail.com
Tarkastele profiilia

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments