Puutarhurin ajanlaskuoppia

Tänä vuonna meillä on (taas) suuria suunnitelmia puutarhan suhteen. Haluaisimme ainakin:
-laajentaa kasvimaata
-kunnostaa vanhan vadelmamaan
-perustaa tomaattipenkin aurinkoiselle liiterinseinustalle
-perustaa mansikkamaan
-istuttaa pitämyspuun

Tämä kaikki on ainakin teoriassa mahdollista. Entäpä sitten käytäntö? Käytännössä uudistustöille on sen verran aikaa kuin mikä kuluu maan sulamisen ja ensimmäisen ruohonleikkuun välissä. Kalenterista katsottuna ne siis ajoittuvat kylvötöiden oheen, vaikka ne voi –luonnonvoimien salliessa- aloittaa heti kun omenapuut on saatu leikatuksi.
Omenapuiden leikkaus alkaa meillä helmikuun puolenvälin jälkeen, ja laskukaava ”omenapuu päivässä” on osoittautunut melko päteväksi. Hyvänä päivänä ehtii enemmänkin, mutta kuukauteen mahtuu myös huonoa säätä, kiireitä ja muita vastoinkäymisiä niin ettei pihalla olla aivan joka päivä. Ehdottoman takarajan tällekin tehtävälle asettaa luonto: leikkausaika on auttamattomasti ohi kun mahla alkaa virrata puissa ja silmut turpoavat.

Tänä vuonna omenapuiden leikkaaminen näyttää juuri niin haasteelliselta kuin voitte kuvitella. Maassa kinokset yltävät tällä hetkellä yli polven ja puiden oksille on levittäytynyt kunnon tykkykerros. Ensimmäisten puiden leikkauksesta näyttää tulevan aikamoista extreme-urheilua. Onneksi olemme ehtineet jo harjoitella. Lisäksi tänä vuonna leikkausurakalle pitää laskea hiukan lisäaikaa oksien keruulle (ellei pihajänis satu olemaan erityisen nälkäinen). Kinoksista niitä ei kalastella, ja voi kulua tovi jos toinenkin ennen kuin niistä pääsee tekemään sieviä kekoja kuljetusta odottamaan. Odotamme myös kauhunsekaisella mielenkiinnolla, millaiseksi mutavelliksi puutarha muuttuu kun tuo kaikki lumi sulaa.
Haasteista huolimatta, kalenteri on julma ja näyttää että kohta on aloitettava vaikka taivaalta sataisi pakkasukon poikia. Sitten kun puut on saatu leikattua, puutarha on jo aivan eri näköinen. Vasta silloin alkaa selvitä, mihin kaikkeen aika tulee riittämään.

posted under |

0 kommenttia:

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Oma valokuva
Saara R
Filosofi Saara Reimanin ylimääräisten ajatusten mausoleumi. Ajatuksia on jo aika paljon, aika monista aiheista. Palaute blogista: saara.j.reiman@gmail.com
Tarkastele profiilia

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments