Uusi vuosi on toivoa täynnä

Ainakin jos blogistaniaa katsoo, uudessa vuodessa on taikaa. Puhutaan suunnitelmista, toiveista ja ainakin yhtenä päivänä blogiin kirjoitetaan tulevaisuudesta. Jopa meillä joilla elämä kiertyy paljolti vuoden kierron tahtiin, kalenterin edustama määräaikojen ja tärkeiden päivämäärien maailma on läsnä vuoden vaihtuessa. Jotkut muutokset elämässä vain tapahtuvat. Uuden vuoden aika on varattu toisenlaisten muutosten pohtimiselle: niiden joita tehdään.

En usko että ne muutokset joita tavallinen ihminen voi tehdä johtavat aina parempaan. Joskus paraskaan yritys ei vain riitä, aika todella on huono tai tähdet väärässä asennossa. Mutta uskon että ainoa sataprosenttisen varma keino olla onnistumatta on se että ei edes yritä. Mikroskooppisen pienen mahdollisuuden ja mahdottomuuden väli on paljon suurempi kuin miltä se matemaattisesti tarkasteltuna näyttää. Metafyysisesta näkökulmasta katsottuna, se on maailmojen kokoinen ero. Jos sanon ”Se on mahdollista” tarkoitan David Lewisin mukaan että ”multiversumissa on maailma jossa se on”. Todennäköisyydet kertovat sitten siitä, kuinka kaukana unelmien maailma on aktuaalisesta maailmasta. Mutta mikään määrä epätodennäköisyyttä ei voi tyrkätä mahdollista maailmaa pois multiversumista sen jälkeen kun se on onnistunut sinne ryömimään. Jos sen todennäköisyys on mitä tahansa yli nollan, sillä on rautainen ote eksistenssistä. Tämän jälkeen ontologista statusta parantaa olennaisesti enää aktualisoituminen. Toisaalta kun on niinkin että 99% todennäköisyydellä tapahtuvat asiat elelevät vielä omassa mahdollisessa maailmassaan, eivät aktuaalisessa todellisuudessa. Ontologinen status muuttuu jos todennäköisyys on nolla, sata tai ”jotakin siltä väliltä”. Silloin kun seikkaillaan todennäköisyyksien parissa, siinä välitilassa, mittaillaan etäisyyksiä maailmojen välillä. Mutta mullistavia ontologisia muutoksia mittailusta ei seuraa.


Palataan kuitenkin vielä miettimään asioita joiden tiedämme olevan mahdottomia. Olen nimittäin huomannut että olennaista ei tällöin ole se ovatko ne mahdottomia vaan se miksi ne ovat mahdottomia. On paljon asioita joihin en voi vaikuttaa. Mutta ovatko nämä asiat sellaisia jostakin niihin sisältyvästä syystä vai onko mahdottomuus missään määrin palautettavissa siihen seikkaan että minä en ole edes yrittänyt vaikka olisin voinut tehdä edes jotakin? Äärimmäisen epätodennäköisen ihmeenkin toteutumisen todennäköisyys kun paranee jos vain onnistun tekemään voitavani. Silloin kevennän toisten ihmisten, sattuman, jumalten –mihin kukakin nyt uskoo- taakkaa. Se että en ehdi, jaksa tai osaa ovat hyviä perusteluita jättää asioita tekemättä. Toivottomuus sen sijaan ei ole, koska se perustuu pohjimmiltaan harhakuvitelmaan. Jos en ole tehnyt voitavaani, en tiedä ettei teoillani olisi voinut olla merkitystä, vaan ainoastaan oletan niin. Tällainen olettamus taas yleensä perustuu subjektiiviseen (lue: mukavuudenhaluiseen) arvioon asian suuruudesta verrattuna minun pienuuteeni tai siihen että olen onnistunut sekoittamaan ”äärimmäisen epätodennäköisen” ja ”mahdottoman” keskenään ja päälle päätteeksi kuvitellut tietäväni tarkalleen miten mahdollinen toimintani vaikuttaa todennäköisyyksien kehittymiseen. Miten kukaan voi olla niin viisas ennen kuin on eväänsä väräyttänyt?

Sen olen nähnyt että elämä on yllätyksiä täynnä. Mutta omat toiveeni tulevan vuoden suhteen ovat tässä vaiheessa aika vaatimattomia. Tiivistäen voisi kai sanoa että tavoitteeni on ottaa enemmän askelia eteen kuin taaksepäin. Yritän käyttää pienet, arkipäivään aukenevat mahdollisuuteni hyvin ja olla murehtimatta liiaksi siitä etten voi enempää. Angstista voi olla hyötyä jos aikoo kirjoittaa filosofiaa tai tehdä taidetta. Arjessa on kuitenkin parempi olla toiveikas ja tehokkaampaa mennä vaikka istuttamaan omenapuu.

posted under , |

0 kommenttia:

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Oma valokuva
Saara R
Filosofi Saara Reimanin ylimääräisten ajatusten mausoleumi. Ajatuksia on jo aika paljon, aika monista aiheista. Palaute blogista: saara.j.reiman@gmail.com
Tarkastele profiilia

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments