Sukupuolen ja tasa-arvon mysteereistä IV: Verhon takaa

Kun te pyydätte hänen (Profeetta Muhammedin) vaimoiltaan jotakin, tehkää se verhon takaa. Tämä on teille molemmille sopivinta." (Koraani, Surat al-ahzab 33:53)

Jos ihminen on aidosti huolissaan jostakin epäkohdasta, hän pyrkii tekemään asialle jotakin. Sen sijaan ihminen joka naama punaisena vaahtoaa jostakin, purkaa yleensä vain omaa pahaa oloaan yhteiskunnallisesti hyväksyttävän syyn varjossa. Nykyään meillä on säännöllisesti tapana kauhistella sitä miten kamala asia muslimivähemmistön muodostuminen maahan on. Suurta huolta herättää etenkin musliminaisten asema. Kaikkihan tietävät -naisilta itseltään kysymättä tietenkin- että he ovat miestensä alistamia ja pieksemiä ympärileikattuja synnytyskoneita. Se ettei naisilta itseltään kysytä, ei tietenkään ole minkäänlainen ongelma tasa-arvolle. Eikä maahanmuuttajanaisten pelastamiseksi tärkeintä ole esimerkiksi huolehtia siitä että he saavat riittävää suomen kielen opetusta (jonka ansiosta esimerkiksi viranomaisten kanssa asioiminen itsenäisesti sujuisi paremmin) tai tietoa suomalaisesta oikeusjärjestelmästä ja sen tarjoamasta suojasta naisille. Tärkeintä on kieltää huivit ja naisten omat uimavuorot.

Miksi myytti alistetusta musliminaisesta vetoaa meihin? Sanon ”myytti” sen vuoksi, että vaikka naisen asema islamissa on erilainen kuin meidän kulttuurissamme, Koraanin mukaan se ei ole välttämättä erityisen huono. Esimerkiksi paljon puhuttu shari’a:n kohta jonka mukaan naisella on oikeus vain kolmasosaan perinnöstä miehen saadessa kaksi kolmasosaa kuulostaa aika pahalta…kunnes huomataan tutkia lainkohtaa sen seikan valossa että islamilaisessa yhteiskuntajärjestyksessä mies on elättäjä jonka velvollisuutena on käyttää rahansa perheen elättämiseen. Perheeseen kuuluvat ydinperheen lisäksi ne sukulaiset joilla ei elättäjää ole, esimerkiksi iäkkäät vanhemmat. Naisella taas ei ole vastaavaa elatusvelvollisuutta ketään kohtaan, vaan naisen rahat ovat hänen omia rahojaan jotka hän saa käyttää miten huvittaa. Joten onko todella epäoikeudenmukaista että nainen ei saa kenkien ja korujen ostoon perinnönjaossa täsmälleen samaa summaa kuin mies saa perheen elättämiseen?

Vastaavia esimerkkejä on muitakin, mutta ne eivät ole tämän tarinan pääaihe. Vieraan ja oudon pelko selittää osan siitä miksi erinäköisistä tulokkaista etsitään huonoja puolia vaikka täikamman kanssa. Mutta luulen että syiden joukkoon mahtuu myös eräs virtahepo Härmänmaalla: se seikka ettei suomalaisenkaan naisen asemassa ole hurraamista. Kun keskitämme kaiken tarmomme Toisten demonisoimiseen, voimme nähdä suomalaisen naisen aseman edistyksellisenä ja tasa-arvoisena ja voimme hetkeksi unohtaa sen seikan että täällä kotipihallakin riittäisi haravoitavaa. Esimerkiksi, suomalainen oikeusjärjestelmä suojaa naisia täsmälleen niin hyvin kuin sitä sovelletaan. Sosiaalihuolto tarjoaa sellaista turvaa mistä poliittinen päätöksentekojärjestelmä on sopinut. Tukevatko nämä järjestelmät riittävässä määrin tasa-arvoa? Entä mistä kertoo se että Italian krusifiksikohun ytimessä olevaa suomalaissyntyistä naista haukutaan nettikeskusteluissa paitsi kiihkoateistiksi, myös ämmäksi, suomalaisakaksi, tyhmäksi eukoksi ja tytöksi jonka olisi pitänyt pitää kiltisti suunsa kiinni? Eihän tämä vaan kerro naisvihasta ja asenteesta jonka mukaan suomalaisen naisen tulee näkyä (jos on nuori ja nätti) muttei kuulua?

Kun puhutaan naista alistavista huiveista ja hunnuista, minua ihmetyttää, eikö naisen alistamista voi olla myös se että Valtakulttuuri kehottaa painokkaasti naisia, niin kauniita kuin vaatimattomiakin, esittelemään ruumistaan julkisesti ja sitten arvostelee heitä. Kun puhutaan väkivaltaisista muslimimiehistä, katoavat väkivaltaiset suomalaismiehet kuin taikaiskusta jonnekin. Kuitenkin tuoreiden tutkimustulosten mukaan joka viides suomalaisnainen on kokenut väkivaltaa nykyisessä parisuhteessaan. Jos mukaan lasketaan vielä eksät, luku on korkeampi. Merkittävä osa suomalaisnaisista on kokenut parisuhdeväkivaltaa, mutta ilmeisesti he itsenäisinä naisina kyllä selviävät jotenkin.


Kun puhutaan siitä miten muslimikulttuurissa naisen tärkein tehtävä on olla kotona, puhutaanko saman tien siitäkin miten moni suomalaisnainen ei voi jäädä kotiin hoitamaan pieniä lapsiaan vaikka haluaisikin? Miksi pakko tehdä palkkatyötä ja laittaa lapset päivähoitoon on vapautta, vaikka nainen ja hänen perheensä eivät millään haluaisi elää näin ”vapaasti”? Kun puhutaan siitä miten hartaat muslimit eivät seurustele vaan heidän avioliittonsa ovat järjestettyjä silloinkin kun ne ovat vapaaehtoisia, mihin unohtuu se seikka ettei tämä suomalaisten vapaa pariutumisjärjestelmäkään ihan täydellisen toimivalta näytä, ainakaan avioerotilastojen ja lastensuojelutapausten valossa. Itse asiassa, kaikesta kamaluudestaan huolimatta järjestetyt avioliitot näyttävät toimivan suunnilleen yhtä hyvin tai huonosti kuin perinteisten suomalaisperheiden draamat. Miksi muuten muslimien moniavioisuus on iljettävää, kun taas suomalainen tapa pitää salaisia rakastajia on vain pieni synti? Millä logiikalla yhteiskunnallisen vastuun ottaminen kolmannesta pyörästä on moraalisesti tuomittavampaa kuin varjoissa hiippaileminen?

Ei, minä en ihaile islamia (paitsi kenties islamilaista muotia), onhan se monoteistisista uskonnoista tiukin ja suhtautuu hyvinkin kylmästi polyteismiin. Minusta vain olisi mukavaa jos islam-kritiikki perustuisi faktoihin eikä fobioihin. Fobioille taas voisi jokainen tehdä jotakin ihan tykönään. Valloitushaluinen monoteismi on minusta se ongelma, mutta kamppailuun monoteismia vastaan tarvitaan kyllä jotakin aivan muuta kuin kulttuurisia olkiukkoja. Toiseksi minusta olisi mukavaa jos voisimme tarkastella valtakulttuuriakin samojen kriittisten lasien avulla joita käytämme islam-kritiikissä. Luulisi, että laseilla joilla näkee niin hyvin miten kamalaa on kun naiset ovat verhon takana, näkisi hyvin myös naiset lasikattojen ja vähättelevien puhetapojen takana. Ennen kuin lähdemme neuvomaan Toisia, pitäisi kai huolehtia siitä että oma pesä on tupatarkastuksen kestävässä kunnossa.

2 kommenttia:

Ofelia kirjoitti...

Taas niin hyvin kirjoitit! Kaikki tuohan on täysin totta. Hamlet kun siis on muslimi, niin ollaan noista asioista paljon puhuttu. Toki meillä on riitojakin joskus aiheesta, kun Hamletin mielestä mies on parempi kuin nainen tai naisen tehtävä on tehdä kaikki kotityöt ja mies saa vaan maata sohvalla, mutta muutoin olen kaikesta samaa mieltä kanssasi.

Esim. Hamletin siskot ovat ihan onnellisia tahoillaan avioliitoissaan (toki heiltä kysyttiin kelpaako se-ja-se mies heille ja heidän vastaustaan on myös kuunneltu) eikä heillä ole stressiä, kun ei tarvitse lastenhoidon ohella rampata vielä töissäkin. He saavat rahaa mieheltä kun pyytävät ja tarvitsevat, samoin minä, vaikka H:llakin olisi tiukkaa.

Minusta minulla on siis ihannetilanne: kun meillä joskus on lapsia, saan hoitaa ne kotona ilman että ainakaan ukko patistaa töihin! Minulla on ihan tarpeeksi kokemusta siitä miten äidit ovat väsymyksestä raivohulluja töistä tullessaan... =)

Avioerot ja lasten pahoinvointi voi hyvinkin selittyä yksinkertaisesti ajanpuutteella. Ja tuo sängystä toiseen hyppiminen on käsittämätöntä! Niin että ei se vapaa suhteilukaan aina onnea tuo...

Oikeusjärjestelmästä laitan sulle ihan nyt mailia....

Saara kirjoitti...

Paljon vaikutusta on silläkin ettei islamilaisten maiden kulttuuri ole täysin Koraanin mukaista (niin kuin kristittyjen maidenkin kulttuurissa on muita kuin kristillisiä elementtejä). Ymmärtääkseni Koraanin mukaan miehillä ja naisilla on erilaiset roolit siten että miehillä on enemmän oikeuksia, mutta myös velvollisuuksia. Muslimimaiden kulttuureissa on usein korostettu miesten oikeuksia ja naisten velvollisuuksia, mutta toisenkinlaiset tulkinnat olisivat mahdollisia (ja viime aikoina niitäkin on alkanut näkyä).

Mailiisi viitaten, mukava kuulla että asiasi ovat hyvässä hoidossa :) .

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Oma valokuva
Saara R
Filosofi Saara Reimanin ylimääräisten ajatusten mausoleumi. Ajatuksia on jo aika paljon, aika monista aiheista. Palaute blogista: saara.j.reiman@gmail.com
Tarkastele profiilia

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments