Puiden nimettömyydestä

Puilla ei ole erisnimiä. Ei vaikka ne elävät kauemmin kuin ihmiset jotka kutsuvat niitä vain lajin mukaan (jos osaavat), ei vaikka ne tervehtivät jokaista tulijaa aina samassa paikassa seisten, uskollisesti. Puilla ei ole nimiä koska ne ovat näkymättömiä. Nimettömyys hämärtää niitä yksilöinä, ja meille se kertoo ettei yksittäisillä puilla ole erityistä merkitystä. Emme myöskään kuule niiden tarinoita koska tiedämme ettei tarinoita ei ole. On vain vihreitä lehtiä ja pistäviä neulasia, teräviä oksia ja tukevia runkoja, ja siinä on on koko totuus puista. Jotkut,ehkä viisaammat, tietävät että puut kantavat tarinoitaan sisällään. Kun puun kaataa, sen vuosilustoista voi lukea vuosien kulun: lihavien, laihojen, tulipalojen ja tuholaisten vuodet. Vuodet sellaisina kuin puu ne muistaa. Ulkopuoleltakin näkee jotakin: onko puun elämä ollut helppoa maassa jossa multa on ollut syvää ja ilma lempeää vai onko se joutunut kituuttamaan vähässä maassa ja tuulten armoilla. Puiden tarinat ovat hitaita. Ne ovat vuosikymmenten mittaisia. Ihmiset taas ovat nopeita eivätkä jaksa lukea hidasta aikaa. Tuleen vain halot ja pilkkeet! Hirret seiniin tai laudoiksi! Puu huomataan kun sitä tarvitaan johonkin. Yleensä huomion kohteeksi joutuminen merkitsee kuolemaa puulle ja elämän alkua käyttökelpoisille, merkityksellisille tavaroille. Mutta tarinoiden kertomiseen puita ei tarvita. Sitä vartenhan ovat ihmiset, kirjailijat ja elokuvantekijät. Miten heidänkin kävisi jos yhtäkkiä alkaisimme istuskella puiden juurella kärsivällisesti, niin kauan että alkaisimme erottaa puiden sanat? Ei, on parempi tietää mitä puut ovat. Ne ovat, kuten koko muukin maailma, objekteja fysikaalisessa todellisuudessa.

"Fysikaalisessa todellisuudessa sellaisena kuin sen haluamme nähdä ja sellaisena kuin olemme oppineet sen tulkitsemaan", kuiskailevat filosofit kellastuneiden kirjojen lehdiltä. Mutta ei hätää! huudahtavat Gadamer ja Ricoeur. Kulttuuri, historiallisuus ja hermeneuttinen kehä huolehtivat kyllä siitä että voimme turvallisesti ajatella sitä todellisuutta ilman että joudumme vaaraan harhautua kauas tutusta ja turvallisesta. Olemme aina kulttuurimme ja aikamme läpitunkemia, voimme ymmärtää toisenlaista mutta aito toisin ajattelu on mahdotonta. Kaikki yritykset ylittää tulkinnan ja todellisuuden välinen kuilu ovat tuomittuja epäonnistumaan. Mutta vaikka näin olisikin, missään ei sanota että sellaiset yritykset ovat turhia. Toivottomuus on subjektin tila. Toisaalta, toivon lisäksi on olemassa muitakin syitä lähteä matkalle. Jotkut matkat on vain tehtävä: velvollisuudesta, ylitsevuotavasta uteliaisuudesta, rakkaudesta tuntemattomaan, lukemattomista syistä jotka jättävät koko toivon ja toivottomuuden dialogin taakseen.

Vanhan omenapuun kuori on karhea. Siinä kasvaa monenlaista jäkälää, ja sammalkin yrittää jo saada jalansijaa. Seassa kipittää muurahaisia ja muita pikkuotuksia. Niille matka latvasta puun juurelle on pitkä, eivätkä ne koskaan kulje sen valtavan autiuden läpi joka on kaavassa merkitty puutarhaksi. Näkevätkö ne kuitenkaan maailmaa vähemmän kuin minä joka kuljen pitkin askelin mutta ajatukset siisteiksi käsitepinoiksi järjestettynä? Eivät ne tietenkään ymmärrä kaikkea näkemäänsä, mutta se on epäolennaista. Jäkälillä ja sammalillakin on nimensä. Niin pitkälle tiede on jo ehtinyt. Tiede nimeää kaiken, eivätkä nimet ole vain sanoja. Ne ovat erotuksia, opasteita ajatusten poluilla. Ne kertovat minne voisin ajatukseni kääntää ja lähteä kulkemaan polkua jonka päässä on ymmärrystä. Avoin, epäilevä mielikään ei voi säntäillä todellisuutta päin miten vain. On edettävä varovaisesti, tartuttava ulottuvilla oleviin nimiin, rakennettava logiikasta siltoja ja tikapuita. Siitä kasvaa hitaasti ymmärrys, ja uusi tapa nähdä samat vanhat puut.

posted under , |

0 kommenttia:

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Oma valokuva
Saara R
Filosofi Saara Reimanin ylimääräisten ajatusten mausoleumi. Ajatuksia on jo aika paljon, aika monista aiheista. Palaute blogista: saara.j.reiman@gmail.com
Tarkastele profiilia

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments