Sanasadonkorjaaja

”Olen ajatusten kesyttäjä, saan ajatukset kuuntelemaan minua. Ne lentävät minua kohti ja asettuvat minun lähelleni. Siinä voin hyvin katsella niitä. Ja kun pääsen vihdoin niin lähelle, että voin hoivata ajatuksia, voin taivuttaa niitä ja antaa suunnan.”

Eero Ojanen: Ajan filosofia


Ajatustyöläisen vuosi on täynnä sanoja. Kaikenlaisia sanoja: niitä jotka ovat tosia, niitä jotka ovat kauniita, ja niitä jotka ovat molempia mutta joiden kohtalona on silti hajota lumihiutaleina märkään maantiehen. On sanoja jotka on heitetty ilmaan savilintuina ja jotka ovat sitten yllätyksekseni alkaneet elämään omaa elämäänsä. On sanoja joita varten on muokattu maata suurella vaivalla ja jotka on sitten kylvetty rakastavin käsin, ja niitä jotka on ammuttu terävinä nuolina. Niitä jotka on sanottu ennen aikojaan tai liian myöhään ja niitä joiden on ollut juuri oikea aika tullut sanotuksi. Niitä jotka olen sanonut vain mielessäni ja niitä jotka ovat palanneet luokseni käytyään ensin kaukana tuntemattomilla mailla ja vieraissa elämissä. On ajatuksia joita on täytynyt etsiä kaukaa, ja niitä jotka ovat tulleet luokseni ihan omia aikojaan. Joskus on ollut aika lausua uudelleen ikivanhoja sanoja, toisinaan ajatusten synty edellyttää uusien sanojen löytämistä.

Tässä vaiheessa elämää sanasadon joukosta on vielä turhaa toivoa löytävänsä kuolemattomia viisauksia. Ilahduttavinta tämän vuoden sanasadossa ovatkin ne sanat jotka loistavat poissaolollaan. Ajatukset, kuten herkät kasvitkin, ovat nimittäin kaiken aikaa alttiita monenlaisille taudeille ja tuholaisille. Siinä elämänvaiheessa jolloin ajatukset eivät vielä sittenkään ole suuren suuria, tärkeintä on että sato on säästynyt tuhoilta.

Ensinnäkin, sadostani puuttuvat epätodet sanat. Jotkut sanovat että valheet voivat kukkia valkoisin kukin, mutta minä en oikein usko sitä. Sen sijaan uskon että valheet ovat vähintään yhtä kiusallinen rikkaruoho kuin vuohenputket. Niitä on helppo kylvää ja ne versovat nopeasti, mutta sitten yhdestä pienestä juurenpalasta niitä versoaa äkkiä kokonainen kasvusto, ja hävittäminen on loputonta kitkemistä. Ajatustenkasvattajankin tekisi toisinaan mieli piiloutua sopuisuuden ja sovinnaisen moralismin tympeänhajuisen mutta tiheän kasvuston sekaan.
Hiljaisen yhteisymmärryksen takana on tilaa. Koska muuten on Hankala Ihminen, tosikko, rauhanhäiritsijä ja kaikkea muutakin ikävää. Koska muuten voi joutua vaikeuksiin tässä maailmassa jossa helppous on usein paljon rakastetumpaa kuin totuus.

Sadostani puuttuvat myös sanat jotka olisi tarkemman harkinnan jälkeen voinut jättää sanomattakin. Todetkin ajatukset voivat joskus sännätä vaikka rotkon reunan yli vetäen ajattelijaparan perässään. Joskus hiljaa pysytteleminen olisi sittenkin viisainta. Toisinaan se taas on pahin mahdollinen virhe. Silloinkin kun totuus ei ole tervetullut, se voi olla sitä mitä tarvitaan. Ja joskus sanatarhassakin on raivattava vesaikkoa, vaikka vesat valittaisivat. Ehkä sille paikalle tulee myöhemmin kukkapenkki, ehkä vain heinikkoa, mutta ainakin se pysyy puutarhana. Tänä korjuuaikana on todettava että tutkimisen ohessa toisinaan on tullut myös hutkittua. Joskus tunteella, aina kuitenkin jonkinlaisella taidolla.


Eikä missään myös näy noita sanasadon virtuaalihiukkasia, eksistenssiin ja siitä pois vallattomasti hypähteleviä sanoja jotka olisi pitänyt sanoa mutta ei vain pystynyt eikä kyennyt. Niitä jotka olivat mielessä juuri oikealla hetkellä, mutta jotenkin se hetki sittenkin pääsi karkuun. Sellaisista sanoista tulee puimalatoon pahaa hajua, vaikka niitä ei missään näykään.

Katselen sanoja purkeissaan. Siinä ne nyt ovat kellarin hyllyllä, hetken. Niiden matka voi päättyä unohdukseen tai olla päättymättä koskaan. Hetkeksi olen kuitenkin päässyt siihen mihin elämässä tulee pyrkiä. Hetki on tietenkin hauras, yksikin väärä lause rikkoo sen, ja jonakin päivänä niin vielä käy. Ehkä piankin. Mutta ei aivan vielä.

posted under |

0 kommenttia:

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Oma valokuva
Saara R
Filosofi Saara Reimanin ylimääräisten ajatusten mausoleumi. Ajatuksia on jo aika paljon, aika monista aiheista. Palaute blogista: saara.j.reiman@gmail.com
Tarkastele profiilia

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments