Pehmeästi pelastuu maailma

Toisin kuin ompeleminen, neulominen tai virkkaaminen ei vaadi paljon tilaa tai kalliita välineitä. Kun alkuun on päästy, mahdollisuudet ovat loputtomat. Se aloittaminen ei kuitenkaan vaadi paljon: vain puikot tai koukun ja lankakerän. Perushuivi, tiskirätti tai patalaput ovat helppoja mutta aina käytännöllisiä projekteja, ja jopa upean neulotun puutarhan tekeminen vaatii huomattavasti enemmän mielikuvitusta kuin taitoa. Esimerkiksi YouTubessa on runsaasti videoita joissa selvitetään perussilmukoiden tekoa, ja kirjallisessa muodossakin ohjeita löytyy pilvin pimein.

Eettisesti tuotettujen vaatteiden löytäminen on vaikeaa, mutta lankojen suhteen tilanne on paljon parempi. Puikoilleen voi valita ekopuuvillaa, bambua ja suomalaisten lammasrotujen villoja. Vaikka ei ostaisikaan erityisen ekologisia lankoja, lankakaupan tuotteet ovat järjestään laadukkaampia kuin ne rievut joita meille kaupitellaan valmiina neuleina. Hyvään lankaan saa helposti upotettua enemmän rahaa kuin kiinalaisiin valmisneuleisiin. Toisaalta, siinä vaiheessa kun ostoneule on enää muisto vain, kotikutoinen on todennäköisesti vielä uudenveroisessa kunnossa. Eettisyyttä lisää sekin että ostettaessa raaka-ainetta –siis lankaa- valmiin tuotteen sijasta, välistä jää pois paljon kuljetuksia, varastointeja ja muita välivaiheita. Kumpi kutistuukaan nopeammin: pyy maailmanlopun edellä vaiko käsityön taitajan hiilijalanjälki? Ja itse tehdyt vaatteet ovat aina lempivärisiä ja muutenkin hienoimpia mitä löytää voi.

Viileänä vuodenaikana taidosta tehdä lämpimiä asioita on hyötyä toisellakin tapaa: sisällä voi pitää vähän alhaisempaa lämpötilaa, tai tupaa voi lämmittää puilla (jolloin lämpötila talossa vaihtelee vuorokauden aikana hiukan), kun vain tarjolla on lämmintä päällepantavaa. Meillä syksyn saapumisen varma merkki on se että lattiat alkavat viilentyä- miten täällä pärjäisikään ilman lämpimiä sukkia? Vanha talo on itsestään tuulettuvaa mallia. Siinä on hyvätkin puolensa, mutta toisaalta jopa minä huomaan öiden kylmentyessäni täydentäväni asustustani lämpimillä sukilla, hartiahuiveilla ja villatakeilla.

Vaatteiden lisäksi neulomalla ja virkkaamalla saa tuotettua kaikenlaista hyödyllistä kotiin, tiskiräteistä torkkuhuopiin ja verhoihin. Kaamosajan lähestyessä ja novemberofobian häälyessä yllä lankaterapia on eräs tehokkaimpia keinoja kaamosta vastaan. Harmaasta ja märästä on vaikeampaa ahdistua jo sormilla on pehmeää, värikästä ja lämmittävää väkerrettävää. Valmiina ostamisen helppouskaan ei sittenkään ole niin tyydyttävää kuin se että on osannut valmistaa tarvitsemansa itse. Vaatekauppojen pukatessa ulos synkeänsävyisiä talvimallistojaan, lankakaupat ovat värien keitaita joiden hyllyillä asuu koko sateenkaari. Neulominen ja virkkaaminen ovatkin siinä mielessä hyviä yksinkertaisen elämäntavan mannekiineja että vaikka näiden taitojen hyvistä puolista saa pidettyä kauniita puheita, pohjimmiltaan tuntuu siltä että kyse on sittenkin silkasta itsensä hemmottelemisesta.

0 kommenttia:

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Oma valokuva
Saara R
Filosofi Saara Reimanin ylimääräisten ajatusten mausoleumi. Ajatuksia on jo aika paljon, aika monista aiheista. Palaute blogista: saara.j.reiman@gmail.com
Tarkastele profiilia

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments