Itsereflektion paikka

Krätyakka pyysi kertomaan ajatuksia blogikriiseistä, kirjoittamisen mielekkyydestä ja kaikkeen siihen liittyvästä. Tässäpä taas aihe jonka ajattelemista olen koittanut visusti vältellä koko blogistin urani ajan. Mutta ehkäpä tämä blogi on sen verran vakiintunut niin iän kuin lukijakunnankin puolesta, että tätäkin on syytä miettiä hetkisen.

Kuten teksteistä varmaankin näkee, tämän blogin olemassaolon tarkoitus on toimia jonkinlaisena ajatusten kirpputorina, paikkana jonne kanniskelen päästäni löytyvää ylimääräistä sälää. Koskapa kyseessä on oma tilava pääni jonne tavaraa mahtuu tunnelmoinnista yhteiskunta-analyysiin ja eettisistä pohdinnoista käsitöihin, luulen että perimmäinen yleisöni olen ihan minä itse. Tietysti olen imarreltu hiljalleen kasvavasta lukijakunnastani, ja kommenttinne ovat aina kovasti tervetulleita. Mutta en yhtään mieti, mitä lukijat mahtavat minusta odottaa. Päivityksiä tulee silloin kun on asiaa, ja jos joskus pää tuntuu tyhjältä, aion jäädä tauolle sen suuremmitta seremonioitta. Ihmisystävällisiä blogeja on jo riittävästi, tänne eksyneen lukijan taas on tyytyminen siihen mitä on tarjolla. Koska blogissa on niin vahva henkilökohtainen vire, yritän pitää pientä etäisyyttä työhöni ja poliittiseen toimintaani, vaihtelevalla menestyksellä. Välttelen jonkin verran aiheita jotka liittyvät suoraan tämänhetkiseen tutkimukseen tai opetukseeni, lähinnä siitä syystä että tämän blogin on tarkoitus olla mahdollisimman maanläheinen ja silloin ensimmäisenä ikkunasta ulos lentää eksakti, runsailla lähdeviitteillä varustettu tieteellinen esitystapa. Toinen ongelma on, että blogitekstit pitää rajata tarkkaan ja pitää suhteellisen lyhyinä, kun taas filosofisessa argumentaatiossa tärkeää on tarkkuus ja perusteellisuus. Tieteellisessä mielessä, blogitekstit ovat lyijykynäluonnoksia, eivätkä aina kovin onnistuneita sellaisia. Arkisemmassa mielessä, ne voivat sen sijaan olla paljon hyödyllisempiä kuin tieteelliset artikkelit.

Toinen syy blogin pitämiseen on, että tämä on sellaista kirjoituspuuhaa jolle elämässäni on tällä hetkellä tilaa. Tapaamani ihmiset ovat monta kertaa toivoneet että kirjoittaisin populaarifilosofisen kirjan, mutta toistaiseksi aikani on aina ollut kortilla. Tästä syystä en myöskään kommentoi muiden blogeihin enkä ole listautunut yhdenkään blogin lukijaksi. Nettieksistenssilläni on tiukat rajat. Kirjaprojekti on kyllä hautumassa, mutta sitä odotellessa tavaraa tulee tänne.

Hiukan tähän liittyen, kolmas syy blogittamiseeni on se että en yhtään pidä siitä etäisestä ja norsunluunmakuisesta imagosta joka nykyfilosofeja ja –filosofiaa vaivaa. Filosofia on tämän päivän Suomessa pitkälti filosofien keskinäistä, sivistyssanojen täyteistä ajatustenvaihtoa. Olen kuullut liian monta kertaa sanottavan suoraan etteivät muut kuin toiset filosofit –tai ainakaan muut kuin korkeasti koulutetut- voi millään ymmärtää filosofeja tai filosofiaa. Olen tästä eri mieltä. Kuten eräässä varhaisessa postauksessa (jota en nyt jaksa tähän hätään kaivaa) sanoin, minusta filosofia kuuluu kaikille ja uskon että filosofialla on annettavaa kaikille jotka haluavat yrittää ymmärtää sitä. Filosofian ja filosofien tulisi mielestäni olla kaikkien ulottuvilla ja lakata vaatimasta keskustelukumppaneilta muuta kuin avointa mieltä. Filosofien tulisi olla paikalla silloin kun kysellään mahdottomia tai mahdottoman tyhmiä, mietitään arkipäivän moraalisia ongelmia tai elämää suurempia angsteja. Lohjalta ei kovin vilkkaita puistoja löydy, joten istun sitten virtuaalisen omenapuuni alla bittiavaruudessa ja yritän näyttää helposti lähestyttävältä. Omalta pieneltä osaltani yritän tehdä mahdollisimman maanläheisellä tavalla tutuksi filosofin elämää ja työtä ja herätellä ajatuksia siitä millainen paikka filosofialla voi olla arkipäivän syvällisten kysymysten äärellä.

posted under , |

0 kommenttia:

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Oma valokuva
Saara R
Filosofi Saara Reimanin ylimääräisten ajatusten mausoleumi. Ajatuksia on jo aika paljon, aika monista aiheista. Palaute blogista: saara.j.reiman@gmail.com
Tarkastele profiilia

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments