Tulevissa hetkissä elämisestä

Yksi asia jota maalla ei ainakaan opi on hetkessä eläminen. Puutarha näyttää taas viidakolta ja Pähkinäniemen uimarannalla vesi on lämmintä. Vaan ajatukset ovat jo kääntymässä talvea kohti. Siivotaan varastoja ja kannetaan niihin talvea odottamaan kasoittain polttopuita, mietitään montaako sorttia mitäkin säilykettä tarvitaan jotta talvehtiminen sujuisi miellyttävästi. Uusi villatakkikin pitäisi saada kohtapuoleen työn alle jotta se olisi varmasti valmis vastaanottamaan ensimmäisiä syysviileitä.

Vähitellen meillä on opittu että talvellakin voi tehdä kaikenlaista mikä vastaavasti helpottaa kesäajan kiireitä. Talvi-iltoina tehdään vaatteita ja muita käsitöitä, valmistetaan saippuat ja laitetaan kotia. Kerätään uusia ideoita- kesällähän ei paljon ehdi kuitenkaan ajatella. Eikä kesällä hyvän elämän mallia haeta väsymättömästi ahertavilta muurahaisilta vaan terassille asettuneilta sisiliskoilta jotka paistattelevat päivää ja suhtautuvat nurjasti häiriköihin. Joidenkin ideoiden toteutumisessa kestää. Esimerkiksi tomaattipenkki tuntuu olevan aina tulossa meille sitten ”ensi kesänä”. Niin myös ensi vuonna.
Vaikka hyvästähän ennakointi ja suunnitteleminen vain on. Yleensä siitä että jotakin tarvitsee Heti Paikalla, saa kiireestään maksaa ylimääräistä tavalla tai toisella. Ottaen huomioon sen miten kaikki tietävät ettei kiireessä huitoen hyvää tule, on ihmeellistä että kiireestä on tullut jonkinlainen hyve. No, pohjimmiltaan tehokkuus kai oli se hyve, mutta koska tehokkuus ja kiire näyttävät usein samalta ja vaikutelmat ratkaisevat, arvostusta saa osakseen yleensä yksinkertaisesti se jolla on näyttävimmin kiire.

Elämän sovittelu vuodenaikojen rytmiin tarkoittaa että toisinaan tehtäviä riittää, mutta toisaalta se on lohdullista: kesä tulee ensi vuonnakin, jos nyt ei kaikkea ehtisikään. Se tehdään mikä suinkin keretään ja jaksetaan, mutta välillä, kun maass' on hanki ja järvet jäässä, levätään. Muutaman viikon hiljaiselon jälkeen postilaatikkoon putoavat siemenluettelot ilahduttavat ja puheisiin hiipii taas kuukausien päässä odottava kevät.

2 kommenttia:

peeÄR - mies kirjoitti...

Sinun pitää lukea Veikko Huovisen "Hamsterit", niin helpottuu talveen valmistautuminen:)

Se on kirja, joka tulisi jokaisen lukea aikana, jolloin pimenevät yöt uhkaavat jopa ajatusten valoa, kun yölliset tuulet vonkuvat pahaenteisesti ikkunan takana ja saavat ihmisen ajattelemaan kaikkein pahinta.

Saara kirjoitti...

Kiitos vinkistä, lisään lukulistalle! :)

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Oma valokuva
Saara R
Filosofi Saara Reimanin ylimääräisten ajatusten mausoleumi. Ajatuksia on jo aika paljon, aika monista aiheista. Palaute blogista: saara.j.reiman@gmail.com
Tarkastele profiilia

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments