Miksi tahdon olla alkemisti

Klassisessa tarot-korttipakassa ensimmäinen kortti on Maagi. Maagi kuvaa käytännöllistä luovuutta- ihmisen kykyä muuttaa aineita toisiksi. Hän on alkemisti joka muuttaa saven tiiliksi, puun tuhkaksi ja arvottomat metallit kullaksi. Historiasta toki tiedämme, etteivät vanhan ajan alkemistit lopulta onnistuneet muuttamaan halpametalleja kullaksi. Mutta heidän puuhastelunsa loivat pohjan uuden tieteen, kemian, synnylle. Kemia puolestaan on varsinainen modernin maailman sampo jota on pitkälti kiittäminen siitä että elämme teknologisessa sivilisaatiossa. Joten tavallaan, alkemistit löysivät kultaa, he vain eivät osanneet tunnistaa sitä. Heidän työnsä pohjusti maailmaa jossa meillä on petrokemiaa, biomateriaaleja, liuottimia...

Minun kohdallani luovuus on enimmäkseen sitä laatua joka osaa nyhjäistä tyhjästä yhtä sun toista: ajatuksia, kuvia, ratkaisuja. Mutta ”Mitä tästä saisi vielä aikaan?” on minulle kaikessa arkipäiväisyydessään vaikea kysymys. Hankin tavarani tiettyä käyttötarkoitusta varten ja sitten kun ne ovat aikansa palvelleet, ne tietenkin ovat loppuunkäytettyjä. Tämä ajattelutapa on kuitenkin paitsi epäekologinen, myös -mikä vieläkin pahempaa- selvästi epätosi.Kaupungilla vastaan tulevat kahvipusseista ommellut kauppakassit ja modernin kansanperinteen sadat sukkahousujen uudelleenkäyttöniksit todistavat että usein se mikä minusta näyttää tiensä päähän tulleelta, on jollekin toiselle täysin käyttökelpoista raaka-ainetta. Esimerkiksi Bryant Holsenbeck näkee metallinpaloissa ja vanhoissa luottokorteissa roskan sijasta kauneutta. Celia Smith näkee lintuveistoksia vanhassa rautalangassa jonka minä kiikuttaisin oitis roskikseen. Mielikuvitus. Toisilla sitä riittää niin paljon että se on maagista.

Onneksi käytännöllistä mielikuvitustakin voi harjoittaa. Koti on siihen yksi parhaita paikkoja. Miten taikoa eilisen päivän ruuantähteistä jotakin uutta ja erinäköistä? Mitä langanjämistä ja kangastilkuista voisi vielä tehdä? Kuinka monta käyttötapaa keksin omenille? Luovuus ei ole vain luonnonlahja vaan se on myös työtä. Tämä on hyvä uutinen kaltaisilleni. Kyky ja halu tehdä työtä oppimisen eteen eivät ehkä ole ihan puoli voittoa, mutta hyvä alku kuitenkin.

Näin taantuma-aikana säästeliäisyydestä johon arkipäiväinen luovuus yleensä kytkeytyy, tihkuu myös valtavirtamuotiin. Onhan kaikkinainen tuunailu ja kierrätys ainakin vastapainoa viime kaudelle. Ehkä tulevaisuudessa talous taas toipuu niin että alkemistinen luovuus alkaa näyttää entistäkin turhanpäiväisemmältä vaivannäöltä. Usko rahan kaikkivoipuuteen näkyy siinä että ”puute” tarkoittaa lähes samaa kuin käteisen puute. Jos ihmisellä on rahaa, hän voi ostaa mitä haluaa ja jos rahaa ei ole, on oltava ilman ja kärsittävä. Ongelmanratkaisutoiminta keskittyy silloin siihen, mistä saisi rahaa. Sen takana siintävä kysymys siitä miten voisin saada sen mitä tarvitsen, on kuitenkin paljon laajempi ja usein siihen voi vastata luovasti.

Kun ylimääräisen rahan määrä ylittää mielikuvituksen rikkauden, syntyy kysyntää popcornkoneille ja muille täsmävimpaimille joita voi käyttää vain vain yhden asian tekemiseen ja liiallisen kaappitilan täyttämiseen. Mutta jos patenttiratkaisu jokaiseen tarpeeseen on kauppaan meno, mielikuvitus surkastuu. Eikä luovuutta voi ostaa. Maagi ei ole vain ympäristön ja kukkaron ystävä, vaan myös ihmismielen hienoimpien piirteiden ystävä. Hyvin toimiva mieli ei ole vain tietokone joka osaa varastoida, käsitellä ja tulostaa dataa. Se osaa myös luoda uutta, joko tyhjästä nyhjäisemällä tai näkemällä asioita uudessa valossa. Luova ihminen pääsee nauttimaan paitsi työnsä tuloksista, myös hiukan paremmasta maailmasta ja kirkkaammasta mielestä. Kuten kierrätystaiteilijat osoittavat, oikein innostuessaan valloilleen päästetty sisäinen Maagi voi saavuttaa vaikka mitä.


0 kommenttia:

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Oma valokuva
Saara R
Filosofi Saara Reimanin ylimääräisten ajatusten mausoleumi. Ajatuksia on jo aika paljon, aika monista aiheista. Palaute blogista: saara.j.reiman@gmail.com
Tarkastele profiilia

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments