Jokaisessa meissä asuu pieni hihhuli

Ateistien suusta kuulee usein väitteen että valistus ja tieteen voittokulku johtavat vähitellen uskonnon katoamiseen. Tässä on mielenkiintoista paitsi se, että he ovat samaa mieltä Yhdysvaltain amishien kanssa (jotka eivät tästä syystä salli lapsilleen 8. luokkaa korkeampaa koulutusta…loogista eikö vain…), myös se, että se kertoo paljon sanojastaan. Monille ateisteille uskonto näyttäytyy nimittäin tiedollisena rakennelmana joka kilpailee tieteen kanssa siitä kummalla on oikea maailmanselitys. Jotkut uskovaiset ovat samaa mieltä. Esimerkiksi kreationismi on uskontoon pohjautuvaa pseudotiedettä, jonka taustaoletuksena on se, että tieteellinen menetelmä on loppupeleissä totuuden mitta. Tämä näkemys kuitenkin sivuuttaa sen seikan, että uskonto on sen lisäksi- ehkä jopa enimmäkseen- keksintö, joka vastaa psykologisiin tarpeisiin.

Esimerkiksi kristinusko tarjoaa seuraajilleen armoa, anteeksiantoa, jumalallista hyväksyntää, kasan ihan kelvollisia elämänohjeita ja rakkautta. Tämäntapainen paletti vetoaa moniin ihmisiin. Mutta ei esimerkiksi allekirjoittaneeseen. Sen sijaan ymmärrän erinomaisesti monien ateistien pyrkimystä totuuteen ja virheellisten uskomusten välttämiseen. Ja suomenusko, joka näyttää opastavan minua hyvien kysymysten kysymiseen ja antaa hyviä ideoita pyöriteltäväksi vastaa psykologisiin tarpeisiini jokseenkin täydellisesti.

Psykologisissa tarpeissa on mielenkiintoista se, että ne voi yleensä tyydyttää monella tavalla, ja jotkut niistä tavoista ovat sairaita. Tai, jotkut tarpeet ovat meissä niin syvällä että olemme ne tyydyttääksemme valmiita luopumaan
vaikka mistä ja tekemään vaikka mitä. Toiseksi, merkillepantavaa on se etteivät psykologiset tarpeemme välttämättä ole ollenkaan rationaalisia. Ajatus ihmisestä järkiolentona joka kehittyy kohti täydellistä emotionaalisen puolensa kuolettamista kuin Star Trekin vulcanuslaiset on toiveajattelua. Emotionaalisuus istuu meissä tiukasti ja sen tukahduttaminen johtaa usein kontrollin täydelliseen menettämiseen kun hyvä onni hylkää. Kuten Star Trekin vulcanuslaisille sankareille aina silloin tällöin käy. Erehtyminen on helpointa silloin jos on liian varma omasta erehtymättömyydestään.

Uskoisin että kaikista katsomuksista löytyy tervehenkisiä (millä en suinkaan tarkoita ”vallitsevan yhteiskunnan arvojen mukaista”) muotoja. Toisaalta, juuri siksi että uskonnot eivät vetoa pelkästään järkeen vaan myös niihin psyyken osiin jotka tunnemme huonommin, fiksutkin ihmiset voivat hurahtaa. Hurahtamista usein edesauttaa että uskonnot pyrkivät esiintymään julkisuudessa helposti lähestyttävinä ja paljastavat nurjat puolensa vasta sitten kun ovat sitouttaneet kannattajansa riittävän tiukasti. Olen varma siitä että tämänkin päivän ihmistä voi lähestyä helposti jos viesti vain on oikea. Jehovantodistajilla ja vastaavilla näin ei yleensä ole. Mutta jos viesti on riittävän maltillinen, ei heti lyö tervettä järkeä korville mutta kuitenkin houkuttelee sopivasti, ja sen esittäjänä on taho jota yleinen mielipide ei ole leimannut epäilyttäväksi, se voisi mennä perille mitä yllättävimmille ihmisille. Esimerkiksi yhteisöllisyys viehättäisi varmasti monia tänäkin päivänä, samoin elämän sisältö ylipäätään- tunne siitä että on mukana jossain omaa pientä itseään merkityksellisemmässä.

Toisaalta nykyihmisen rationaalisen luonteen korostus voi jopa hankaloittaa uskonnon uhrien asemaa. Kun ihmiselle alkaa valjeta että hän on hurahtanut pahimman luokan huuhaa-lahkoon, seurauksena on häpeä. Kuka haluaa valita yksinäisyyden lisäksi häpeän siinä vaiheessa kun ensimmäiset epäilykset siitä mihin tässä on tullut sotkeuduttua, heräävät? Minusta tuntuu että tälläkin hetkellä, Suomessakin, on ihmisiä jotka uppoavat yhä syvemmälle vahingollisiin uskonlahkoihin koska eivät uskalla valita totuutta, yksinäisyyttä ja häpeää jos epäilykset vaientamalla saa nauttia samanhenkisten yhteydestä ja edes valheellisesta itsekunnioituksesta.


Tämän vuoksi, fiksutkin ihmiset –kuten korkeasti koulutetut espoolaiset (googlettakaapa vaikka sanalla maitobaari ja ihmetelkää)- voivat hurahtaa. Ja siksi minusta yhteiskunnan, etenkin sen uskonnottoman ja pakanallisen osan, tulisi kiireesti lakata uskomasta että hurahtamisessa on jotain hävettävää ja että se on osoitus typeryydestä ja rationaalisuuden puutteesta. Jokainen erehtyy joskus, ja me kaikki uskomme taatusti tällä hetkellä ainakin jokusen asian jonka tiede tulevaisuudessa tulee heittämään harhauskomusten romukoppaan. Vasta tiedostamansa virheen korjaamatta jättäminen on hävettävää. Ja kannoilla tulee erehdyksensä myöntäneiden pilkkaaminen, sillä se kannustaa ihmisiä jatkamaan tietämättömyyden teillä.

posted under , , |

2 kommenttia:

Ma-Riikka kirjoitti...

Nauratti tuo korkealle koulutetut espoolaiset, kun olen tainnut lajiin törmätä - nimenomaan sillä tavalla, että oikeastaan on aika kapea ja ohut sivistys filosofian ja argumentoinnin alueella. Ihmisillä on valtava merkitysten nälkä. Ja uskomattomasti taikauskoisia taipumuksia - tai taipumuksia muodostaa ontologisia uskomuksia, joilla ei ole oikein perusteita, miettimättä niitä sen kummemmin.

Saara kirjoitti...

Valitettavasti korkea koulutus ja hyvä yhteiskunnallinen asema eivät ole minkäänlaisia takeita siitä että ihminen osaisi ajatella kriittisesti, tai edes sitä että hän olisi koskaan näitä taitoja joutunut opettelemaan.

Jos (ja tämänhetkisten tietojeni perusteella epäilen että kun) tuossa maitobaari-lahkossa on perää, se on traaginen esimerkki siitä mihin kaikkeen tavalliset fiksut ihmiset voivat mennä mukaan kun vedetään juuri oikeista naruista.

Nykyinen maallinen yhteiskunta -mukaanlukien perus-ev.lut. kirkon- tunnistaa ja käsittelee aika heikosti tätä merkitysten nälkää. Koska sen pohja on emotionaalinen, valistuksen perintönä oleva järkeä korostava ajattelumalli ei ymmärrä sitä.

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Oma valokuva
Saara R
Filosofi Saara Reimanin ylimääräisten ajatusten mausoleumi. Ajatuksia on jo aika paljon, aika monista aiheista. Palaute blogista: saara.j.reiman@gmail.com
Tarkastele profiilia

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments