Elämänhallinnan teoriaa

Talous alkaa osoittaa merkkejä elpymisestä ihan kohta. Eipäs alakaan. Itse asiassa, asiat ovat aina vain huonommin. Mutta pieniä merkkejä elpymisestä on jo havaittu Taka-Tongan saarilla…

Se mitä minä olen tästä kaikesta oppinut (jälleen kerran) on, ettei elämän ulkoistaminen ole hyvä idea, millään tavalla. Jos perheen pärjääminen riippuu täydellisesti asioista joihin ei voi vaikuttaa, mitä se pärjääminen on oikeastaan parhainakaan aikona? Onko se muuta kuin onnenkantamoisella ratsastamista? Vaikka ajatus täydellisestä oman elämän kontrollista on illuusio, aina voi kuitenkin omien voimavarojen puitteissa pyrkiä siihen etteivät vastoinkäymiset helposti muuttuisi lopun aluksi. Hamstrauksen moni suomalainen –minä mukaan lukien- hallitsee kiitettävästi, mutta usein oman elämän haltuunoton voi aloittaa halvemmallakin. Ajatustyöstä.

Suunnitteleminen Monella on tapana ajatella että kun säästötilillä on rahaa ja vakuutusasiat ovat kunnossa, on elämä järjestyksessä. Mutta raha ei ole kaikkivoipaa. Sen sijaan tilanteessa kuin tilanteessa on eduksi jos osaa ottaa rauhallisesti ja kehittää nopeasti hyvän toimintasuunnitelman. Se on taito jota voi harjoitella –ja jonka harjaannuttaminen on kaiken lisäksi hyödyllistä. Pitääkö joka päivä ravata ruokakaupassa vai olisiko järkevämpää käyttää viikosta reilu puolituntinen hyvän ruokalistan suunnitteluun ja hoitaa sitten ostokset kerralla?

Sijoitustoiminta Jokaisella on aina käytössään resursseja, kuten aikaa, kuusi neliötä tilaa tai viisi euroa, ja ne resurssit voi käyttää joko tuottavasti tai ei-tuottavasti. Kannattaako ostaa roskaromaani vaiko remontointiopas, kala vaiko onki? Riippuu tilanteesta, mutta vaihtoehtojen olemassaolo on hyvä tiedostaa samoin kuin se että eri valinnoilla on erilaiset vaikutukset pidemmällä aikavälillä.

Opiskelu Luovuus ei ole luonnonlahja, ja monet hyvät ideat on jo keksitty- niistä pitäisi vain lukea jostakin. Uusien asioiden oppiminen kannattaa aina. Uusien taitojen opettelu kannattaa aina. Lukeminen kannattaa aina.

Ystävyys Minusta yksi tärkeimpiä ominaisuuksia puolisossa on, että hän on se ihminen jonka haluaisi mukaansa jos pitäisi pelastautua uppoavasta laivasta autiolle saarelle haita kuhisevan meren ympäröimäksi. Ei, Aviomies ei ole risteytys Terminatoria ja Ihmemies McGyveriä, mutta hän on ihminen jonka kanssa puhallamme tarpeen vaatiessa yhteen hiileen niin tehokkaasti että kivihiilenkin on annettava periksi. Myös hyviltä ystäviltä saa tarpeen tullen ideoita ja neuvoja. Siksi hyvän parisuhteen ja ystävyyssuhteiden kasvattaminen ja hoito ovat myös sijoittamista pahan päivän varalle.


Yksinkertaistaminen Täältä se taas tuli! Mutta minkä sille voi, elämänhallintaa edistää se jos elämä on alun perinkin mahdollisimman ymmärrettävissä oleva kokonaisuus. Viimeisen muodin mukainen hektinen elämä harvemmin sitä on- jos on kiire jo siinä että saa elämänsä suoritettua ja onnistuu selviytymään tehtävälistallaan rastilta toiselle, on vaikeaa miettiä mitä se elämä oikeastaan on, mistä se todella koostuu, mikä on oikeasti tärkeää. Kun elämään alkaa kohdistua muutospaineita, on luoviminen helpompaa jos tällaiset asiat ovat selvillä.

0 kommenttia:

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Oma valokuva
Saara R
Filosofi Saara Reimanin ylimääräisten ajatusten mausoleumi. Ajatuksia on jo aika paljon, aika monista aiheista. Palaute blogista: saara.j.reiman@gmail.com
Tarkastele profiilia

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments