Viisi kirjaani


Kukaan joka on nähnyt meidän kirjahyllymme (6 kpl, toistaiseksi) ei olisi niin julma että pakottaisi valitsemaan seasta vain viisi kirjaa. Mutta Krätyakka ei ole käynyt meillä, ja niinpä sain häneltä haasteen listata viisi suosikkiani. Siis mitä? Kaunokirjallisuutta? Tietokirjallisuutta? Filosofiaa? Ääk!

On taas aika tehdä synkkä tunnustus: makuni kirjallisuuden suhteen on aika huono. Kadehdin voimattomasti Puolisoa joka nauttii sellaisista tyylikkäistä kirjailijoista kuin John Fowles, Arundhati Roy, Günther Grass... Minä en pääse sellaisten kirjojen kanssa yleensä kymmentä sivua pidemmälle ennen kuin silmät alkavat painua kiinni ja ajatus harhailla. Tahdon kirjoiltani toimintaa, hirviöitä ja eksotiikkaa. Näkeehän sen arjen omin silminkin. Perusvaatimukseni kirjalle on, että sen on vietävä minut jonnekin kauas. Niin sulavin sanankääntein että tempaudun mukaan (H.P. Lovecraft jonka laskin kerran käyttäneen sanaa "miekkonen" 11 kertaa neljän sivun matkalla ja kaameisiin noitakliseisiin rakastunut J.K. Rowling ovat ainoat kirjailijat joille annan ilolla anteeksi) . Koska nämä vaatimukset ovat usein yhteensovittamattomia, luen loppujen lopuksi aika vähän. Ja vielä harvemmin kirja tekee vaikutuksen. Mutta on minulla jotakin.

1. Aristoteles: Nikomakhoksen etiikka
Kirjoitettu lähes kaksi ja puoli tuhatta vuotta sitten. Syytetty kuivakkuudesta ja monesta pienemmästä pahasta (kuten älyttömyydestä ja todellisuudentajun puutteesta). Pettävän helppolukuinen, syvällinen kuin kaivosmies hautavajoamassa. Vaikuttavin kirja jonka olen lukenut.

2. Mika Waltari: Johannes Angelos
Johannes Angelos on Waltarin paras historiallinen romaani, ja se ei ole vähän sanottu se.Tarkemmin ajatellen, se voi hyvinkin olla paras koskaan lukemani kaunokirjallinen teos. Muistan kuinka alun perin kirjan takakansiteksti ei houkuttanut. "Kyllähän me kaikki tiedämme, miten Konstantinopolin kävi. Joten mitä kirjoitettavaa siitä on?" ajattelin, ja luin alta pois Turms Kuolemattoman ja Mikael Karvajalan. Ja niin jäi paras viimeiseksi.

3. Donna Tartt: Jumalat juhlivat öisin
Upean tyylikkäästi kirjoitettu, salaperäinen, kaunis teos.

4. Bill Bryson: A Short History of Nearly Everything: Nimi kertoo kaiken. Tässä on kirja minun makuuni! Ihan koko maailmankaikkeus ei mahdu näidenkään kansien väliin. Mutta yritys on kyllä hyvä.


5. Scifi-sarjan palkintosijan jakavat kaksi novellikokoelmaa. Mikael Niemi: Nahkakolo, Cordwainer Smith: Planeetta nimeltä Shajol
Nahkakolosta on mahdotonta olla tykkäämättä. Se on oivaltava, älykäs, sen huumori on paikoitellen upean hirveää ja tietenkin Niemen tyyli sujahtaa alas kurkusta kuin voissa paistettu silakka. Ahmaisin sen yhdeltä istumalta.Nam.
Cordwainer Smithin teos taas on surullinen. Myös kaunis ja mielikuvituksellinen.

Mukaan eivät päässeet mm. Stephen King, Musta Torni 1-7 (kirjasarja)

J.R.R. Tolkien: Taru sormusten herrasta (on myös oikeastaan useampi kirja)

Ralf König: Konrad ja Paul (on sarjakuva. Homosarjakuva.)

posted under , |

1 kommenttia:

Millan kirjoitti...

Älä huoli. Meillä hyllyjä on 11 (ollaan vähän vanhempia. On ollut enemmän aikaa kerätä) ja minäkin onnistuin valkkaamaan vain viisi ;-)

Yksi kokonainen hylly meillä on scifiä ja fantasiaa. Seuraavan viihdevajauksen iskiessä etsin käsiini nuo sinun suosikkisi (Tolkienit ja Potterit on tietysti jo luettu, mutta tuo Niemi vaikuttaa aika kiinnostavalta) Kiva kun vastasit haasteeseen :-)

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Oma valokuva
Saara R
Filosofi Saara Reimanin ylimääräisten ajatusten mausoleumi. Ajatuksia on jo aika paljon, aika monista aiheista. Palaute blogista: saara.j.reiman@gmail.com
Tarkastele profiilia

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments