Uutisia kotikemian laboratoriosta

Kuukausi on taas kulunut ja koe-eräni kotitekoista shampoota pääsi kenttätesteihin. Hyvää on! Oikein hyvää! Shampoopalojen väri on kaunis kermanvalkoinen ja tuoksu on miellyttävän mieto, raikas ja koko perheelle sopiva.

Tein itse reseptin:

Shampoo

300g kookosrasvaa
200g auringonkukkaöljyä
50g makeaa manteliöljyä (sweet almond oil)
50g risiiniöljy

90g lipeää –huom, TÄSMÄLLEEN 90g, ei 92 tai 89 g
kostutusöljyksi ½ rkl jojobaöljyä
10 ml (pullollinen) greippiöljyä (eteerinen öljy) tuoksutukseen
1.5-2dl vahvaa, kylmää kamomillateetä (brunetet voivat korvata tämän vedellä)

Valmistetaan kuten mikä hyvänsä saippua. Kuvalliset saippuanvalmistusohjeet esim. täältä

Olin kuullut sanottavan että shampoon valmistaminen olisi jotenkin vaikeampaa kuin tavallisen saippuan valmistus, mutta ei tämä resepti minusta ollut sen kummempi kuin perussaippuankaan resepti. Periaatteessa ainoa ero kotitekoisen saippuan ja shampoon välillä on shampoon sisältämä risiiniöljy. Vaikeuksia tietysti voi tulla siitä, etteivät kaikki shampoot sovi kaikille hiustyypeille ja oikeaa reseptiä voi joutua metsästämään jonkin aikaa. Minulla oli onnea!

Toinen huomionarvoinen seikka on, että jos olet aikaisemmin käyttänyt kaupan shampoita jotka sisältävät sulfaatteja ja silikoneja, nämä aineet sitoutuvat saippuaan ja ensimmäisen kuukauden ajan kotishampoo voi käyttäytyä omituisesti. Kun kemikaalijämät ovat poistuneet hiuksista, tilanne paranee.
Kotishampoo ei myöskään aina toimi parhaalla mahdollisella tavalla jos paikkakunnan vesi on kovaa (kuten Virkkalassa). Avuksi voi kokeilla esim. viinietikkahuuhtelua.

1 rkl omena- tai valkoviinietikkaa lasilliseen vettä.

Kaadetaan päähän shampoopesun jälkeen. Ei jätä etikan hajua hiuksiin.


Muuten kotishampoota käytettäessä ei tarvitse käyttää hoitoainetta. Jos haluat käyttää hoitoainetta, valitse luonnollinen hoitoaine joka ei sisällä sulfaatteja tai silikoneja. Hoitoaineen lisäksi ja sijasta hiukset voi myös öljytä kevyesti (1 tippa öljyä hierotaan käsiin, sitten harotaan tukan läpi).


Sitten takaisin flunssaa potemaan (taas vaihteeksi). Nyt on sentään tukka hyvin.


Omenapuita leikkaamatta: 16/26

posted under |

6 kommenttia:

Millan kirjoitti...

Paranemisterveisiä. Jätä nyt sentään omenapuiden typistely flunssan ajaksi sikseen... Tiedätkö muuten mitään tuollaisen saippuan tai shampoon säilyvyysajasta?

Saara kirjoitti...

En ole pariin päivään puita leikannut vaan viettänyt aikaa tiiviisti sohvannurkassa sukanneuleen ja Star Trekkien seurassa. Isäntä on ollut vähän virkeämpi. :)

Olen kuullut sanottavan että käsintehty saippua/sampoo säilyisi hyvänä noin vuoden. Itse en ole huomannut mitään vikaa pari vuotta vanhoissakaan saippuoissa.

Eija kirjoitti...

Kiva juttu tuosta shamppoosta, onkos se nestemäistä tuon risiiniöljyn takia vai minkälainen olomuoto sillä on? Saippuoita olenkin jonkin verran tehnyt.

Saara kirjoitti...

Tästä tulee kiinteitä paloja, ihan kuin saippuaa.
Tällaisia sampoita voi myös käyttää saippuan tapaan koko keholle, mikä on kätevää esim. matkoilla tai siinä tapauksessa ettei lopputulos sovikaan omalle hiustyypille. Matkoista puheen ollen, palasampoo ei myöskään voi levitä pitkin matkalaukkua eikä sitä tarvitse pakata erikseen turvatarkastuksissa.

Pieni tarkennus öljyämisvinkkiin: hiusten öljyämiseen ei siis käytetä tavallisia keittiöstä löytyviä öljyjä vaan esim. makeaa manteliöljyä, jojobaöljyä tai kookosöljyä. Kokeiluja voi toki tehdä muillakin.

Anonyymi kirjoitti...

Aijaijai, nyt on niin jännää asiaa että olisiko pitänyt jättää lukematta... minulla kun on keittiössä laatikollinen villaa, uudenuutukaiset karstat ja värttinä odottamassa. Ja omenapuut, ja viinimarjapensaat, ja, ja.. Mutta ehtisikö sitä kuitenkin keitellä erän shampoota ensin???

Saara kirjoitti...

Eihän saippuan/sampoon keittoon mene kuin tunti, puolitoista. >:)

Ai että villaa, karstat ja värttinä? Siinäpä taas yksi taito jonka aion opetella jos vanhaksi elän (tämä varaus siksi että elämäni tuntuu olevan täyteen buukattu lähivuosiksi).

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Oma valokuva
Saara R
Filosofi Saara Reimanin ylimääräisten ajatusten mausoleumi. Ajatuksia on jo aika paljon, aika monista aiheista. Palaute blogista: saara.j.reiman@gmail.com
Tarkastele profiilia

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments