Omenapuu päivässä

Alkuvuoden työkiireet alkavat vihdoin hellittää. Se on hyvä, koska tällä maailmankulmalla ovat alkamassa aivan toisella tavalla kiireiset ajat. On taas aika etsiä oksasaha, teroittaa sekatöörit ja vaihtaa kotikuntosalilla huhkiminen reippaaseen ulkoilmaliikuntaan omenapuiden parissa. Vielä kaksikymmentä omenapuuta tarvitsee leikkauksensa seuraavan kolmen viikon aikana. Suunnilleen puu päivässä. Hyvin ehtii, ennen kuin mahla alkaa virrata ja kevät koittaa. Mikä parasta, viettäessämme joka päivä runsaasti aikaa ulkosalla, ensimmäiset pienimmätkin keväänmerkit tulevat huomatuiksi.

Kun näillä seuduilla ajelee autolla, kunnanrajan vaihtumisen näkee ihmisten pihoista melkein yhtä tarkasti kuin tienvarsikylteistä. Olet Lohjalla jos joka piha näyttää puoli-ammattimaiselta omenatarhalta. Olet Karjalohjalla tai Siuntiossa kun pihalla on vain muutama, luonnonmuotoisena rehottava omenapuu. Kuntaliitokset hämmentävät tätäkin tilannetta. Sammatti yhdistyi Lohjaan vuodenvaihteessa ja Karjalohja on tulossa perässä. Aloittavatko uudet kuntalaiset puidensa muotoilutalkoot, vai monikulttuuristuuko lohjalainen puutarhamaisema pysyvästi?

Puutarhakirjoissa kerrotaan usein, että omenapuita ei oikeastaan tarvitse leikata. Samaisissa puutarhakirjoissa olevissa puutarhasuunnitelmissa esiintyy tavallisesti pihoja joille on aseteltu sinne tänne pari omenapuuta. Joopa joo. Virkkalassa tiedetään että jos omenapuut muotoilee huolellisesti, niitä mahtuu tavalliselle omakotitontille useampi kymmenen kappaletta. Pieniä koulukuntaeroja on havaittavissa sellaisissa kysymyksissä kuin pitääkö näiden puiden sijata sotilaallisissa riveissä vaiko vapaamuotoisemmin aseteltuna, ja montako kymmentä luumu- ja kriikunapuuta sekaan tulee ripotella. Mallia voi katsoa naapureilta. Meillä on siis tällä hetkellä vajaa kolmekymmentä omenapuuta ja reilu viisikymmentä luumu- ja kriikunapuuta. Toisella puolellamme asuvalla naapurilla on 40 omenapuuta ja seuraavaksi lähin omistaa kahdeksisenkymmentä kriikunapuuta. Meidän tontillamme on siis yritetty jo vuosikymmeniä pysytellä molempien perässä, urheasti, mutta ehkä kuitenkin hiukan häviölle jääden. Onneksi puutarhassamme on edelleen vielä muutama hedelmäpuun mentävä kolo. Ei ehkä kuitenkaan kovin kauan. Talvilepo on levätty ja kun olemme verrytelleet niska-hartiaseudun leikkuupuuhissa, jaksaa taas kaivaa jokusen istutuskuopan.

Leikatut vanhat omenapuut ovat niin kauniita lehdettöminäkin, kuin isoja bonsaita. Myöhemmin kesällä ne ovat terveempiä ja tuottoisampia kuin leikkaamattomat puut. Omenien poimintakin sujuu harvan, avoimen latvuksen seasta helposti. Voi tietysti miettiä, kuinka oleellisia nämä ominaisuudet ovat kotipuutarhassa jossa suuri sato on lähinnä haaste. Mutta hienostunutta virkkalalaistyylinen puutarhanhoito on, ja vapauttaahan se ihmisen myös pohtimasta, mitä sillä kaikella vapaa-ajalla tekisi.


Leikkaamattomia puita: 20/26

posted under |

4 kommenttia:

Millan kirjoitti...

Oi, kerro vielä joskus, mitä lajikkeita olette puistanne tunnistaneet. Meikäläisellä kun on varsinainen intohimo hedelmäpuihin, vaikkeivät ne näillä kulmilla kovin hyvin menestykään.

Saara kirjoitti...

Olemme tunnistaneet puistamme noin puolet. Meiltä löytyy useampi kappale Valkeita Kuulaita, Antonovkia, Åkeröitä ja pari Keltakanelia. Itse olemme ostaneet yhden Ananaskanelin. Loput ovat sitten vaikeampia tapauksia.

Millan kirjoitti...

Mitä olet tehnyt Antonovkan hedelmille? Tuleeko niistä hyvä hillo?
Puna- ja Keltakanelia löytyy meiltäkin ja joku uusi lajike nimeltään Samo. Antonovkan menivät vesimyyränrotkaleet syömään. Hyviä, kestäviä lajikkeita ovat sinne istuttaneet..

Saara kirjoitti...

Antonovkasta pitäisi tulla hyvää sosetta. Meillä ne on kuitenkin kääritty huolellisesti silkkipaperiin ja viety kellariin. Antonovkiin kehittyy itsestään vahapinta ja ne säilyvät hyvinä joulupöytään asti.

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Oma valokuva
Saara R
Filosofi Saara Reimanin ylimääräisten ajatusten mausoleumi. Ajatuksia on jo aika paljon, aika monista aiheista. Palaute blogista: saara.j.reiman@gmail.com
Tarkastele profiilia

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments