Käsityöläisenergiaa


Arkitehti haastoi minut kirjoittamaan uusiutuvasta energiasta, joten tässä tulee.

Energiasta ja energiankulutuksesta tulee minulle ensimmäisenä mieleen lämmitys, sähkölaskut ja energiansäästölamput. On kai luonnollista että keskustelussa uusista energianlähteistä on enemmän puhuttu näistä ilmiselvistä lähteistä: mistä saada lämpöä pirttiin, virtaa pesukoneeseen ja valoa lamppuihin. Pitäisikö teollisuuden alati kasvavaan energiantarpeeseen vastata ydinvoimalla, aurinkosähköllä vai kehittämällä jotakin aivan uutta ja ihmeellistä. Keskustelu tavarantuotannosta ja esimerkiksi kuljetusten käyttämästä energiasta on sitten oma keskustelunsa joka keskittyy energian säästämisen teeman ympärille. Jossain kaukaisuudessa nämä keskustelulinjat ehkä kohtaavat.

Eräs seikka josta en ole kuullut juurikaan puhuttavan tässä yhteydessä on, että myös ihminen kuluttaa päivässä noin parituhatta kilokaloria energiaa. Mitä sillä energialla tehdään? Kysymys siitä, mihin aikansa käyttää, on myös ympäristökysymys. Länsimaista ihmistä alati vaanivan ylimääräisen energian voi yksinkertaisesti kuluttaa, esimerkiksi huhkimalla kuntosalilla, tai sitten sen voi käyttää tuottavan työn tekemiseen kuten kasvimaan muokkaamiseen. Samoin tavaroiden tuottamiseen tarvitaan energiaa. Jos asioita tekee itse, osa tuotantoon tarvittavasta energiasta on ihmisen omaa energiaa joka muutenkin kuluisi johonkin tai varastoituisi vyötärölle. Kun tähän lisätään se, että raaka-aineiden ostaminen on ekologisempaa ja vaatii roimasti vähemmän kuljetuskustannuksia kuin valmiiden tuotteiden ostaminen, huomataan että asioiden tekeminen itse on sekä energiaa säästävää että erään helposti saatavilla olevan uusiutuvan energianlähteen käyttämistä tehokkaasti.

Teollisessa tuotannossa tehokkuus syntyy siitä, että suuri määrä tuotteita saadaan tuotettua lyhyessä ajassa ja tuotetta kohti käytetty energiamäärä on pienempi kuin käsityönä tehtyyn tuotteeseen käytetty energiamäärä. Teollinen tuotanto tekee myös elämästä helppoa, kun yksi tuotantolinja voi palvella tuhansien ihmisten tarpeita ja vapauttaa siten nämä ihmiset työstä. Mutta mitä ihmiset vapautuneella energiallaan tekevät? Jotakin vieläkin hyödyllisempää?

Toisaalta, vaikka massat tarvitsevat massatuotantoa, yksittäisen ihmisen tarpeet ovat sellaisessa mittakaavassa johon pystyisi vastaamaan myös itse tekemällä. Olemme tottuneet ajattelemaan että tuotanto oman elämän mittakaavassa on toivottoman tehotonta ja siten marginaalista, mutta onko asia todella näin jos siinä tuotannossa voidaan hyödyntää sellaista energianlähdettä jota ei yksinkertaisesti voida soveltaa suurimittaiseen tuotantoon?

Koneelliseen tuotantoon tarvittava energiamäärä on ensin tuotettava jossakin, kun taas normaalisti ruokitulla länsimaalaisella ihmisellä on joka tapauksessa käytettävissään uusi parintuhannen kalorin energiareservi joka päivää varten. Kehittyneessä yhteiskunnassa teollisuutta kyllä tarvitaan, mutta monet tavallisen ihmisen arkipäiväisistä tarpeista ovat sellaisia joiden tuottamisessa voisi hyödyntää myös energianlähteistä läheisintä, omaa työtä. Voimme laittaa ruokaa, tehdä käsitöitä, ja joillakin on jopa tilaisuus pilkkoa polttopuita tai hoitaa puutarhaa. Se mikä näyttää äkkiseltään ajateltuna toissijaiselta puuhastelulta tai ainakin toiminnalta jota voisi tehostaa teollistamisen keinoin, voi olla myös hieno esimerkki uusiutuvan energianlähteen käyttöönotosta.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tässä se taas nähdään, miten paljon näkökulman valinnalla on merkitystä. Ihan turha surra talvikiloja, voi vain tyynesti todeta että siinä on mahtava energiareservi tulevan puutarhakesän koitoksiin! Eläköön!

Anonyymi kirjoitti...

Niin ja tämä energia uusiutuu kyllä ihan itsestään. Itse asiassa uskon keksineeni ikiliikkujan.

Saara kirjoitti...

Näin on! :D

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Oma valokuva
Saara R
Filosofi Saara Reimanin ylimääräisten ajatusten mausoleumi. Ajatuksia on jo aika paljon, aika monista aiheista. Palaute blogista: saara.j.reiman@gmail.com
Tarkastele profiilia

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments