Sortuvat suurmiehetkin

Suomessa järjestettiin pari päivää sitten mielenosoitus Israelin puolesta. Niiden lukujen valossa jotka lehdestä bongasin, sen osanottajamäärä oli peräti suurempi kuin vähän aiemmin järjestetyn Israelin vastaisen mielenosoituksen osanottajamäärä. Eivätkö ihmiset ole lukeneet uutisia vai missä mättää?

Arvelisin, että ainakin osa vannoutuneista Israelin ystävistä on sortunut arkipäiväiseen virhepäätelmään: hyvät ihmiset eivät voi tehdä pahoja tekoja. Israelilaiset ovat vaikutusvaltaisen jumalan valittu kansa, joten se mitä he tekevät on aina jollakin tasolla oikeutettua. Virhepäätelmä on ilmiselvä, mutta silti ihmisen ei tarvitse olla mitenkään tavattoman taulapäinen sortuakseen siihen. Hyvät ihmiset eivät millään voi tehdä pahoja tekoja- ajattelu on se mikä saa monet järkyttymään kun uutisissa lukee että keskiluokkainen, kunnollinen ja hyvässä työssä käyvä perheenisä on murhannut vaimonsa. Ajatellaan että oikean ryhmän jäsenyys takaa sen että x on yleisesti ottaen hyvä ihminen joka ei voi sortua pahoihin, typeriin tai järjettömiin tekoihin. Ryhmä voi olla mikä vain: vegaanit, moraalifilosofit, oikeauskoiset, tavalliset kunnon kansalaiset, ja ajatellaan että kun ihminen selvästi ilmentää kuuluvansa ryhmään, hän on kaiken pahan yläpuolella. Mikä ei tietenkään pidä paikkaansa. Silti on helppoa ajatella että hyvät ihmiset ovat läpeensä hyviä ja ennen muuta, jos itse kuuluu hyviin ihmisiin, pienistä stipluista ei tarvitse välittää. Olisihan absurdia ajatella että jokin pikkujuttu voisi todella seistä minun ja hyvyyden välissä. Ja kun isommista mokailuista tulee puhe, on tietenkin selvää että hyvällä ihmisellä on hyvät syyt tehdä niin kuin tekee, vaikka näitä syitä olisikin ulkopuolisen mahdotonta nähdä. Koska israelilaiset ovat jumalansa valittuja, he ovat jollain perustavanlaatuisella, metafyysisellä tavalla hirviömäisyyden yläpuolella kaikkina aikoina ja kaikissa tilanteissa.

Filosofian historia osoittaa liiankin selvästi että filosofit ovat yhtä lahjakkaita sotkemaan omia asioitaan kuin parantamaan maailmaa (luulen toki että jos muissakin hyvien ihmisten kerhoissa tehtäisiin aiheesta havaintoja, tulokset olisivat samansuuntaisia) . Otetaan vaikka romantiikan suuri ajattelija Jean-Jacques Rousseau, jonka ajatukset vaikuttivat Ranskan vallankumoukseen, joka alkuunpani omaelämänkerrallisen kirjallisuuden ja joka haudattiin ranskalaisten kansallisankarien Panthéoniin tunnustuksena urotöistään. Yksityiselämässään tämä kasvatusfilosofiaa syvällisesti teoksessaan Émile pohtinut sankari hylkäsi kaikki viisi lastaan. Vaikka hän kirjoitti Moraalikirjeet (Lettres Morales) joissa hän saarnasi aviollista uskollisuutta, elämänkertatietojen perusteella uskollisuus oli Rousseaulle yhtä teoreettinen käsite kuin lentävä lehmä. Itse asiassa, Moraalikirjeiden maailmaantuloa saattoi hyvinkin innoittaa kaunis kreivitär Sophie d’Houdetot jonka Rousseau tahtoi erottaa tämän vakirakastajasta, markiisi de Saint-Lambert’sta. Kreivittären rakastajan virka olisi kelvannut filosofillekin, joten ainoastaan markiisi de Saint-Lambert'n kiusaukset olisivat vähentyneet tämän juonen ansiosta. Suunnitelma meni puihin ja Rousseau kuoli lopulta kaltoin kohtelemansa 30-vuotinen kumppaninsa ja lastensa äiti Thérese rinnallaan. Lyhyesti sanottuna, Rousseaun ihmissuhdekeitoksiin verrattuna moni nykypäivän saippuaooppera on pitkäveteistä seurattavaa.


Lähempää nykypäivää löydämme esimerkiksi Michel Foucalt’n jonka ansioluettelo sekä sosiologian että filosofian alalla on pitkä. Foucault kuoli aidsiin, mutta edes sairastuminen ei estänyt häntä tutustumasta huolella luentosalien lisäksi San Fransiscon sadomasokistisiin salonkeihin ja kylpylöihin joissa hän saattoi tuntemattomana harjoittaa epäpersoonallista, brutaalia seksiä. Hänen mielenkiintonsa hulluuteen, kuriin, vallankäyttöön, rankaisemiseen ja seksiin oli kaikkea muuta kuin raukean nojatuoliajattelijan teoreettista pohdiskelua. Foucault'n tiedetään myös nauttineen nopeista autoista- eikä läheskään aina selvin päin. Ja niin edelleen. Mutta mistä hyvänsä Foucault ajatuksensa haalikin, hänen ansiostaan ymmärrämme vallankäytön, kontrollin ja hulluuden teemoja uudella tavalla ja se ymmärrys on tehnyt monesta yhteiskunnasta inhimillisemmän paikan. Rousseau ja Foucault eivät missään nimessä ole olleet poikkeuksia filosofien joukossa. Filosofit ovat Thaleksen perillisiä, ja tämä länsimaisen filosofian historian ensimmäinen merkkihenkilö tunnetaan muutaman hyvän idean lisäksi myös siitä että hän kerran meni kävelylle niin ajatuksiinsa uppoutuneena että putosi kaivoon- palvelijansa suureksi riemuksi.

Eräs oikeusfilosofian ja moraalifilosofian välissä hiertävistä kysymyksistä onkin, miten ihmisiä voidaan arvostella oikein. Toisaalta on tekoja jotka todella leimaavat ihmisen ja kertovat hänestä jotakin aivan olennaista, toisaalta tappajaakaan ei saisi leimata pelkästään tappajaksi vaan hänessäkin pitäisi yrittää nähdä muutakin viimeiseen asti jotta emme ajaisi häntä syvemmälle pahaan. Miten meidän siis pitäisi kohdella rikollisiamme? Entä loistaako hyvyys ihmisessä sen ansiosta mitä hän on, vaiko huolimatta siitä mitä hän on? Onko hyviksiä ja pahiksia todella olemassa vai joudummeko pikemminkin valitsemaan tylsän, typerän välinpitämättömyyden ja traagisen ristiriitaisuuden väliltä?

Näistä pohdinnoista olen itse oppinut lähinnä sen, että minun olisi syytä olla hyvin varovainen arvostellessani ihmisiä, niin kivaa kuin se puuha onkin. Tekoja voi arvostella, mutta kertovatko ne aina suuria totuuksia tekijästään? Pitäisi malttaa ottaa rauhallisesti, tutustua… nähdä yksittäisten tekojen sijasta kokonaisuus, vaikka tässä yhteiskunnassa siihen tuntuu olevan vähemmän aikaa joka päivä. Luokittelemalla ihmiset saamme aikaan järjestystä, mutta toki olemme jokainen paljon enemmän kuin osiemme summa.

posted under , |

0 kommenttia:

Uudempi teksti Vanhempi viesti Etusivu

Blogiluettelo

Kirjoittajasta

Oma valokuva
Saara R
Filosofi Saara Reimanin ylimääräisten ajatusten mausoleumi. Ajatuksia on jo aika paljon, aika monista aiheista. Palaute blogista: saara.j.reiman@gmail.com
Tarkastele profiilia

Blog Archive

Hae tästä blogista

Followers


Recent Comments